Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott előtársasági beszámoló tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Előtársasági beszámoló

Kérdés: A társaság alapító okirata 2012. december 12-i, a cégbírósági bejegyzés 2013. január 2-i. A társaság az előtársasági időszakban vállalkozási tevékenységet nem végzett. Kell-e december 31-i és január 2-i fordulónappal beszámolót benyújtania? Ha végzett vállalkozói tevékenységet, akkor elegendő a bejegyzést követő harmadik hónap végéig beszámolót beadnia, vagy kell december 31-ével is?
Részlet a válaszból: […]cégjegyzékbe való bejegyzésének) napjáig - mint mérlegfordulónapig - terjedő időszak, függetlenül annak időtartamától. A kérdés szerinti esetben az előtársasági időszak üzleti éve 2012. december 12-től 2013. január 2-ig tartó időszak. Így az előtársasági időszak üzleti évének mérlegfordulónapja 2013. január 2-a, ezzel a nappal kell az előtársasági időszakról az Szt. szerinti beszámolót elkészíteni, amelyet a bejegyzést követő harmadik hónap végéig (2013. április 30-ig) kell letétbe[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. július 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5923
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Előtársasági beszámoló

Kérdés: A kft. 2009. december 15-én alakult, a cégbíróság 2010. január 5-én jegyezte be. A társaság üzleti évének a mérlegfordulónapja: minden év december 31-e. Az előtársasági időszakban a társaság semmilyen vállalkozói tevékenységet nem végzett. Kell-e az előtársasági időszakra társaságiadó-bevallást benyújtania és beszámolót készítenie? Ha igen, akkor azt milyen időszakra kell készíteni?
Részlet a válaszból: […]választott naptári év mérlegfordulónapjáig bejegyezze (ez utóbbi csak a 2009. üzleti évet követően történt meg). Az Szt. 11. §-ának (5) bekezdése alapján az előtársasági időszak az alapítás időpontjától létrejöttének (a cégjegyzékbe való bejegyzésének) napjáig - mint mérlegfordulónapig - terjedő időszak, függetlenül annak időtartamától. A kérdés szerinti adatok alapján a kft.-nél az előtársasági időszak 2009. 12. 15-től 2010. 01. 05-ig tartott. Mivel ezen időtartamon belül van a naptári év utolsó napja (az üzleti év mérlegfordulónapja, a kft. nem választhat a naptári évtől eltérő üzleti évet), nem teljesült a második követelmény. Így az előtársasági időszakról (2009. 12. 15.-2010. 01. 05.) előtársasági beszámolót[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. április 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4541
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

3. találat: Előtársasági beszámoló 2007-ben

Kérdés: Az egyszemélyes kft. 2007. 09. 05-én alakult, a cégbíróság 2007. 09. 27-én bejegyezte. Az alapító a törzstőke összegét csak 2007 novemberében utalta át. Az előtársasági időszakban a cég semmiféle eszközt és készletet nem vásárolt, pénzeszköze sem volt. A könyvelő szerint így az előtársasági időszak mérlegfőösszege nulla. A bejegyzett könyvvizsgáló megítélése szerint az előtársasági beszámoló így nem helyes, a 2007. 09. 27-én bejegyzett, de még be nem fizetett törzstőke összegét a követelések és a kötelezettségek között is szerepeltetni kell, és bejegyzéskor könyvelendő: T Jegyzett, de még be nem fizetett tőke - K Jegyzett tőke. A könyvelő viszont úgy gondolta, hogy az alapítás miatt nem keletkezik könyvelési tétel, csak a bejegyzéskor. Végül a könyvvizsgáló véleményének megfelelő beszámoló lett elfogadva. Helyesen járt el a társaság?
Részlet a válaszból: […]előtársasági időszak az alapítás időpontjától a társaság létrejöttének (a cégjegyzékbe való bejegyzésének) napjáig, mint mérlegfordulónapig terjedő időszak. Ez azt jelenti, hogy a bejegyzés napjával fejeződik be, a bejegyzés napján pedig a cégjegyzék tartalmazza a törzstőke összegét is. Az Szt. 35. §-ának (3) bekezdése szerint a jegyzett tőke a cégbíróságon bejegyzett tőke a létesítő okiratban meghatározott összegben. Ebből pedig az következik, hogy a jegyzett tőke összegét az előtársasági beszámoló mérlegének tartalmaznia kell. Mivel - a kérdés szerint - az alapító a törzstőke összegét a cégbejegyzést követően utalta át, a cégbejegyzést megelőzően semmiféle eszközmozgás nem volt, a jegyzett tőke összegét a bejegyzés napjával kell könyvelni: T Jegyzett, de még be nem fizetett tőke - K Jegyzett tőke könyvelési tétellel. (Ez[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. április 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4079
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,