Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott elszámolási időszak tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Időszakonkénti elszámolás áfafizetési kötelezettsége

Kérdés: Az Áfa-tv. 16. §-ának (11) bekezdése alapján meghatározott időszakra megállapított ellenérték fejében nyújtott szolgáltatásoknál hogyan kell értelmezni az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontját?
Részlet a válaszból: […]a felek közötti elszámolási időszak kezdőnapja 2002. december 31. napját követi. (A "lehet" fordulat mint megengedő szabály alkalmazásával a jogalkotó letehetővé teszi tehát, hogy azok az adóalanyok, akik szerződésükben külön teljesítési időpontot is rögzítettek, e szerint teljesíthetik adókötelezettségüket, illetve az ennek megfelelően teljesített adókötelezettség sem vitatható. Ugyanakkor azokat az adóalanyokat sem éri hátrány, akik rendelkeztek ugyan teljesítési időpontról, ám adókötelezettségüket az elszámolási időszak utolsó napjához igazodva rendezték. Más kérdés, hogy a módosító törvény hatálybalépésétől ezen adóalanyoknak - amennyiben szerződésük továbbra is rendelkezik külön teljesítési időpontról - az adófizetési kötelezettség is e napon keletkezik.) Fentiek alapján egyes szolgáltatások adóügyi megítélése a következő: Bérleti szerződés esetén a felek a bérleti díjat időszakokra állapítják meg, illetve - a felek eltérő rendelkezése hiányában - a bérleti díj időszakonként előre jár. Az Áfa-tv. 16. §-ának (11) bekezdése alapján a bérlet adóügyi megítélése a következőképpen alakul: Amennyiben a felek rendelkeztek külön teljesítési időpontról (pl. azt a díj esedékességéhez kötötték), az adófizetési kötelezettség is ehhez az időponthoz igazodik. Ha a teljesítési időpont és az esedékesség időpontja egymástól eltér, azaz az esedékesség korábbi időpont, a teljesítést megelőzően fizetett összegek előlegnek minősülnek, és azokról számlát helyettesítő okmányt kell kiállítani. Amennyiben a felek nem rendelkeztek külön teljesítési időpontról, az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. április 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1214
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,