Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott építési terv tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Meghiúsult építési terv

Kérdés: A zrt. 4 évvel ezelőtt vásárolt egy telket, amelyen egy üzleti célú ingatlant tervezett felépíteni. A tervezés és engedélyezés költségeit beruházásként tartjuk nyilván. Külső okok miatt az eredeti elképzelés meghiúsult, így az épület nem fog felépülni. Hogyan kell rendezni a beruházásként nyilvántartott összeget?
Részlet a válaszból: […]beruházásként kimutatott összeget a könyvekből ki kell vezetni. A kivezetés az Szt. 53. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján történhet, figyelemmel a (2) bekezdésben foglaltakra is.A hivatkozott előírások alapján terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni akkor, ha ... a beruházás ... a vállalkozási tevékenység változása miatt feleslegessé vált. A feleslegessé vált épület (beruházás) felmerült költségeit (teljes összegükben) a beruházás számlájával szemben kell terven felüli értékcsökkenésként elszámolni (T 8664 - K 168).A társaságiadó-alap megállapítása során a Tao-tv. 8. §-a (1) bekezdésének b) pontja mellett a 7. § (1) bekezdésének d) pontja is alkalmazandó, mivel a tárgyi eszköz az állományból kivezetésre kerül.A vállalati gazdálkodás követelménye,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. október 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8041
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Meghiúsult építési terv

Kérdés: Társaságunk 5 évvel ezelőtt vásárolt egy telket, amelyen egy üzleti célú ingatlant tervezett felépíteni. A tervezés és engedélyezés költségeit befejezetlen beruházásként tartottuk nyilván. Külső okok miatt az eredeti terv meghiúsult, így az épület nem fog felépülni. Hogyan kell rendezni a beruházásként nyilvántartott összeget? Aktiválni kell épületenként, és terven felüli értékcsökkenés elszámolásával kivezetni a könyvekből?
Részlet a válaszból: […]Mivel külső okok miatt az ingatlan nem épül meg, az eredeti építési terv feleslegessé vált, és így a beruházásként kimutatott összeget a könyvekből ki kell vezetni. A kivezetés az Szt. 53 §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján történik, figyelemmel a (2) bekezdésben foglaltakra is. A hivatkozott előírás alapján terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni akkor, ha "... a beruházás ... a vállalkozási tevékenység változása miatt feleslegessé vált. A feleslegessé vált épület (beruházás) felmerült költségeit (teljes[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. február 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4904
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,