Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Cikkelemes készletnyilvántartás leltárhiányának elszámolása

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2001. december 6. (Számviteli Levelek 23. szám, 456. kérdés)

Olvasói kérdés Helyesen járunk-e el, ha a cikkelemes elszámolású kereskedelmi egységeink év közben keletkező készlethiányát az egyéb ráfordítások között, a "kereskedelmi egységek leltárértékelési különbözete" számlán rögzítjük?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]ténylegesen leltározott árukészlet mennyisége összevethető a nyilvántartás szerinti mennyiséggel, megállapítható a mennyiségi eltérés (és annak értéke is). Ez esetben megállapítható a leltárhiány, a leltártöbblet, amelyet az új Szt. 81. §-a (3) bekezdésének e) pontja szerint egyéb ráfordításként, illetve az új Szt. 86. §-a (4) bekezdésének c) pontja szerint rendkívüli bevételként kell elszámolni. A kérdésben szereplő esetben tehát - az előbbiek szerint - a leltáreltéréseket leltárhiányként, illetve leltártöbbletként kell elszámolni. Leltárértékelési[…]

Figyelmébe ajánljuk

Kereskedelmi cégünk folyamatos mennyiségi és értékbeni nyilvántartást vezet készleteiről. Ettől függetlenül az elszámolás, az értékelés érdekében év végén leltárt vesz fel a készletekről. Az októberben felvett leltár szerinti készletre eső árrést meghatározza,...

Tovább a teljes cikkhez

Kereskedelemmel foglalkozó társaság vagyunk. Importból szerezzük be az árut. Az áru értékesítése nem változatlan formában történik, hanem anyagot, alkatrészt használunk fel. Hogyan kell elszámolni az anyag értékét és a munkadíjat?

Tovább a teljes cikkhez

Az árukat a beszerzéskor az elábéra könyveljük, és év végén egyszer leltározunk. Ez nagy összegek, mennyiségek esetén is lehetséges-e, szabályos-e? Kötelezhetnek-e a havi feladásra? Mi tartozik az áru kategóriába?

Tovább a teljes cikkhez

Egyszeres könyvvitelt vezető bt. 2001-től áttért a kettős könyvvitelre. A 2000. december 31-i raktári készlet vagy a készletváltozás értékét kell három adóévben, egyenlő részletekben hozzáadni a társaságiadó-alaphoz? Korrekciós tétel-e a 2001-től keletkezett készlet?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére