Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Tárgyi eszköz vásárlása alanyi mentességgel

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2015. június 25. (Számviteli Levelek 327. szám, 6695. kérdés)

Kérdés: Tárgyi eszközt vásároltam. A számlán alanyi mentesség szerepel. Helyes ez így? Ha nem helyes, kinek a felelőssége?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]olyan ingó termék, amely vállalkozáson belüli rendeltetésszerű használatot feltételezve, legalább 1 évet meghaladó időtartamban szolgálja a gazdasági tevékenység folytatását.A kérdésből nem derül ki, hogy konkrétan milyen eszközről van szó. A fogalomból következően azonban nem biztos, hogy ami a vevőnél tárgyi eszköz, az az eladónál is tárgyi eszközként funkcionált. A tárgyi eszköz értékesítése sem eredményez minden esetben tényleges adófizetési kötelezettséget (például használt beépített ingatlan értékesítése, ami egyébként is adómentes). Ebben[…]

Figyelmébe ajánljuk

A parkolási díjat, az üzemanyagköltséget, a taxiköltséget áfával vagy áfa nélkül kell könyvelni, és külön a le nem vonható áfát?

Tovább a teljes cikkhez

A kapott banki kamatról számlát nem kapunk. Az áfabevallásban ezt tárgyi adómentesként szerepeltessük? Az anyavállalat hitelt nyújt a leányvállalatnak, a kapott kamat tárgyi adómentesnek minősül-e?

Tovább a teljes cikkhez

A 2018. 10. havi áfabevallásban levonásba helyezett előzetesen felszámított adót kisebb-nagyobb eltérésekkel a következő időszakra átvihetőként görgetjük tovább. A vállalkozás havi bevalló, az áfaösszeg nem éri el az egymilliót, tehát nem igényelheti vissza. Bevétele...

Tovább a teljes cikkhez

Személygépkocsi értékesítésekor a vissza nem igényelt áfát - bizonyos keretek között - vissza lehet igényelni. Hova kell könyvelni az így levont áfát?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére