Ingyenes pénzeszközátadás társaságok között


1. Két gazdasági társaság kapcsolt vállalkozásnak minősül, mindkét cég a kiva hatálya alá tartozik. Az egyik társaság likviditási, finanszírozási célból ingyenes pénzeszközátadást teljesít a másik társaság felé 2023-ban. Van-e bármelyik társaságnak:
– adóalap-növelési kötelezettsége,
– illetékfizetési kötelezettsége, illetve
– bejelentési kötelezettsége az adóhatóság felé?
2. Két gazdasági társaság kapcsolt vállalkozásnak minősül, a kiva hatálya alá tartozó adóalany ingyenes pénzeszközátadást teljesít, vagy követelést enged el a társasági adó hatálya alá tartozó cégnek. Van-e bármelyik társaságnak adóalap-növelési, illetékfizetési kötelezettsége?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2023. május 11-én (485. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9195

[…] ingyenes pénzeszközátadás miatt lehet az adóalap megállapításakor növelési kötelezettsége, ha nem rendelkezik a társaságiadó-alany 1. pontban foglaltak szerinti nyilatkozataival. 3. A Katv. 20. § (3) bekezdés f) pont szerint az adóalap megállapításakor növelő tétel a behajthatatlannak nem minősülő követelés elengedése esetén az elengedett követelés összege, kivéve ha – a követelés elengedése magánszemély javára történik, vagy – az adózó olyan külföldi személlyel vagy magánszemélynek nem minősülő belföldi személlyel szemben fennálló követelését engedi el, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban nem áll. A kapcsolt vállalkozásnak minősülő társaságiadó-alany követelésének elengedése esetén tehát fennáll a növelési kötelezettség a kivaalanynál. Az Itv. 17. § (1) bekezdés n) pont alapján mentes az ajándékozási illeték alól a követelés gazdálkodó szervezetek közötti ajándékozás – ideértve a követeléselengedést és a tartozásátvállalást is – útján történő megszerzése. Gazdálkodó szervezet az Art. 7. § 20. pontja szerint a magyarországi székhellyel […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.