Kereskedelmi képviselet

Kérdés: Az Oroszországban nyitott kereskedelmi képviselet orosz adószámmal, cégjegyzékszámmal, irodával, képviselővel rendelkezik, a képviselet nem folytat üzleti/vállalkozási tevékenységet. A társasági szerződést kell-e módosítani, a magyarországi cégjegyzékbe be kell-e jegyezni? A képviselet költségeit a magyar társaság finanszírozza, meghatározott összeg előre történő átutalásával. A hónap lezártával a képviselő elszámolást készít, és azt számlamásolatokkal küldi meg (az eredeti számlákat nem). Elfogadható a számlamásolat, annak érdekében, hogy az így elszámolt költség a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség legyen? A számlák a magyar cég székhelyére szóljanak, vagy elegendő, ha azokon a képviselet címe szerepel? (A név megegyezik!) A jövedelemkifizetés az orosz szabályok szerint adózik. Milyen bizonylat szükséges ezen költségek könyveléséhez?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...is). Hitelesített számlamásolat csak akkor fogadható el, ha az eredeti számlát az adóhatóság, a rendőrség vagy más hivatalos szervezet lefoglalta, elvitte, és ezt a számlamásolaton igazolja. Egyéb bizonylatok (például az orosz foglalkoztatottak részére kifizetett...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. május 30.
Kapcsolódó címke:

Kapcsolt vállalkozás I.

Kérdés: Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e az alábbi két kft.? Az "A" kft. tulajdonosai 50-50 százalékkal egy házaspár, a feleség az ügyvezető. A "B" kft. tulajdonosai egy külsős magánszemély 65 százalék tulajdonrésszel és az "A" kft. 35 százalékkal. Itt a férj ("A" kft. egyik tulajdonosa) az ügyvezető.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...adózó és az a személy, amely az adózóban – a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával – közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik. Ezen előírás alapján a feleség és a férj kapcsolt vállalkozási viszonyban áll "A" kft.-vel, mivel –...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. május 30.
Kapcsolódó címke:

Kapcsolt vállalkozás az Szt. és a Tao-tv. szerint

Kérdés: Van négy vállalkozás: "A", "B", "C", "D".
Részesedés és szavazati jog "A" "B" "C" "D"
"A" 60% 80%
"B" 22%
A számviteli törvény szerint a "D" vállalat társult vállalkozásnak minősül-e, és tagja-e a kapcsolt vállalkozási körnek, vagy egyéb részesedési viszonyban levőnek minősül? A "B" és a "C" vállalatok – az azonos anyavállalat miatt – egymás közötti ügyletei a kapcsolt vállalkozási körbe tartoznak-e, vagyis "B" vállalat "C" vállalatnak nyújtott kiegyenlítetlen szolgáltatását év végén a kapcsolt vállalkozások mérlegsoron kell-e feltüntetni? Ugyanez a kérdés a társasági adó vonatkozásában is. Mivel itt a kapcsolt vállalkozási kör csak többségi tulajdon alapján keletkezik, véleményem szerint egyértelmű, hogy "D" vállalat ebből a körből kiesik. A Tao-törvény 4. § 23. c) pontja alapján a "B" és a "C" vállalat egymás között ügyletei is a kapcsolt vállalkozási körbe tartoznak-e? Mivel a cégcsoport esetében kötelező, ennek a transzferár-nyilvántartás szempontjából van jelentősége.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...3. §-ának 7. pontja alapján kapcsolt vállalkozásoknak is minősülnek, mivel az Szt. 3. §-ának 4. pontja szerint "A" a mértékadó befolyással rendelkezik "D"-ben. "B" és "C" vállalkozás vonatkozásában az Szt. 3. §-ának 1. és 2. pontja alapján "A" vállalat "B"...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. május 30.

Kapcsolt vállalkozás II.

Kérdés: Van öt cég: "A", "B", "C", "D" és "E". Az "A", "B", "C", "D" cégek külföldiek. Az "A" cégnek 100 százalék tulajdonrésze van "B" cégben, a "C" cégnek 100 százalék tulajdonrésze van "D" cégben. A "B" és a "D" cégnek 50-50 százalék tulajdonrésze van a magyar "E" cégben.
Részesedés és szavazati jog "A" "B" "C" "D" "E"
"A" 100%
"C" 100%
"B" 50%
"D" 50%
A tulajdonrészek aránya megegyezik a szavazati jogok arányával. Számviteli szempontból nincs probléma, van két kapcsolt vállalkozói kör. A társaságiadó-törvény szerint viszont a kapcsolt vállalkozási viszony akkor jön létre, ha valamelyik tag többségi irányítást biztosító befolyással – 50 százalék felett – rendelkezik. Jól értelmezzük-e, hogy a Tao-tv. szerint jelen esetben az "E" cégnek nincs kapcsolt vállalkozói viszonya?
Részlet az állásfoglalásából: […] ..."E" cég nem áll kapcsolt vállalkozási viszonyban egyetlen másik vállalkozással sem (kivéve ha valamelyikük meghatározó befolyással rendelkezik "E" vállalkozásban), mivel sem "E" más vállalkozásban, sem a négy másik vállalkozás valamelyike "E" vállalkozásban...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. május 30.
Kapcsolódó címke:

Többségi tulajdonos halála esetén az üzletrész értéke

Kérdés: A kft. 90%-os tulajdoni hányadú tagja 2012. augusztusban meghalt. A társasági szerződés kizárja a kft. üzletrészének az örökösök általi öröklését. 2012 novemberében a megmaradt tulajdonosok módosították a kft. társasági szerződését azzal, hogy az elhunyt többségi tulajdonos üzletrészét a kft. visszavásárolja, amelyet a tagok 5 év alatt váltanak meg. A hagyatéki eljárás 2013. áprilisban volt, a végzésben, illetve a kapcsolódó ügyvédi okiratban rögzítették, hogy az elhunyt tulajdonos üzletrészét piaci értéken 2013-ban két részletben váltja meg a társaság. Az örökösök az ellenérték megváltására 2012 augusztusától jogosultak. A társasági szerződést a hagyatéki eljárás lefolytatása előtt a többi tulajdonos módosította, még a 2012. évi beszámoló lezárása előtt.
Részlet az állásfoglalásából: […] A válaszadó számára furcsa, hogy a társasági szerződés kizárja az üzletrész öröklését, de ez jogi kérdés. Az viszont a jogszabályok ismeretének a hiányára utal, hogy a 90%-os tulajdoni hányadú tag üzletrészéről a kisebbség a hagyatéki eljárás befejezése előtt...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. május 30.

Közhasznú nonprofit kft. kölcsöne

Kérdés: A közhasznú nonprofit kft. ("A") adhat-e kölcsönt kamatmentesen egy másik közhasznú nonprofit kft.-nek ("B"), amelyben mértékadó befolyással rendelkezik? "A" korábban is nyújtott kölcsönt "B"-nek, de akkor nem kamatmentesen. "A" mindkét kölcsönt "B" cél szerinti tevékenységének biztosítása érdekében nyújtotta. A nyújtott kölcsön tekinthető-e cél szerinti tevékenységnek? A kamatmentesen adott kölcsön kalkulált piaci kamatával meg kell-e növelni a társasági adó alapját?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...természetesen kölcsönszerződéssel alátámasztottan.A kérdés szerint "A" és "B" a Tao-tv. szerint nem kapcsolt vállalkozás. (Mértékadó befolyással rendelkezés az Szt. szerint – mint társult vállalkozás – kapcsolt vállalkozás, a Tao-tv. szerint viszont nem!) Amennyiben...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. május 30.
Kapcsolódó címke:

Egyszerűsített foglalkoztatott részére kifizetett többletbér

Kérdés: Az 5772. számú kérdésre adott válasszal nem teljesen értek egyet. A kérdező hivatkozik az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (Efo-tv.) több, 2013-tól megváltozott elő­írására. Ezek értelmezésére kér választ.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Számviteli Levelek 281. számában az 5772. kérdésre adott válasznál – sajnálatos módon – nem vettük figyelembe az Efo-tv.-nek a 2012. évi CCXVI. törvénnyel való nagyon lényeges módosításait. A válasznál abból indultunk ki, hogy ha a magánszemélynek az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. május 9.
Kapcsolódó címke:

Mobiltelefon részletre

Kérdés: A kft. mobiltelefon-készülékeket vásárolt részletre. Az induló részletet készpénzben kellett fizetni, a többit havonta számlázzák. Hogyan kell könyvelni a részletfizetést?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...előírások alapján a részletfizetés az ellenérték rendezésére vonatkozik, és nem a beszerzés elszámolására. Amikor a mobiltelefon-készülékeket a kft. megvásárolta, a vásárlást a két fél közötti szerződés (megállapodás) támasztotta alá. A...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. május 9.
Kapcsolódó címkék:  

Társasházi közös tulajdon

Kérdés: Társasház esetében a közös tulajdonú épületrészeket, berendezéseket, helyiségeket be kell-e venni a társasház tárgyieszköz-leltárába az elszámolás és a mérleg elkészítéséhez? Szerintünk a társasháznak, mint jogalanynak a tulajdonában nincs és nem is lehet ingatlan, tehát az említett épület­elemek tulajdonosai a külön tulajdonú ingatlantulajdonosok a tulajdoni hányaduk arányában, így azok nem szerepelhetnek a könyvekben.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...törvényi előírás nincs, és ha lenne, akkor nem teljesülne a Th. tv. fentebb hivatkozott 2. §-a (2) bekezdésének követelménye.Összefoglalva: a Th. tv. az épületrészeket stb. a tulajdonostársak közös tulajdonába tartozónak, és nem a társasház tulajdonába...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. április 25.

Felvásárolt zrt. fel nem lelhető tulajdonosai

Kérdés: Néhány éve társaságunk megvásárolta egy zrt. részvényeit. A zrt. egy korábbi ÁFÉSZ-ből alakult, sok kis tulajdonossal. Társaságunk a nagyobb részvénycsomaggal rendelkező tulajdonosoktól felvásárolta részvényeiket. Néhányan elutasították ajánlatunkat, ők továbbra is a zrt. tulajdonosai. Néhány részvénykönyvbe bejegyzett tulajdonost nem tudtunk utolérni. Mit lehet tenni ezeknek a tulajdonosoknak a tulajdonrészével? Milyen jogi és azt követő számviteli feladataink lehetnek a rendezés során?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...értékesíteni, a részvényeket az alaptőke kötelező leszállítása szabályainak betartásával be kell vonni.Az értékesítésből befolyt vételár, illetve a részvények bevonása esetén azok névértékére jutó saját tőkerész a határidőt elmulasztó...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. április 25.
Kapcsolódó címkék:  
1
…
62
63
64
…
134