Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott egészségbiztosítási járulék tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Egészségbiztosítási járulék könyvelése

Kérdés: Kérdés. Az egészségbiztosítási járulék a szeptemberi módosítások miatt két részre oszlik: természetbeni és pénzbeni hozzájárulásra, mind a társaságoknál, mind a magánszemélyeknél. A bevallás külön soron kéri ezeket. Szükséges-e a számviteli nyilvántartásban is külön számlaszámra könyvelni ezeket a tételeket? Az APEH az utalást továbbra is egy számlaszámra kéri.
Részlet a válaszból: […]elszámolt egészségbiztosítási járulékot (ezen belül a természetbeni, illetve a pénzbeni), a nyugdíjbiztosítási járulékot, továbbá a magánszemély béréből, jövedelméből levont egészségbiztosítási járulékot (ezen belül külön-külön a természetbeni, illetve a pénzbeni egészségbiztosítási járulékot), illetve a nyugdíjjárulékot. Azoknál a társaságoknál, ahol a minimum-járulékalap (és nem a tényleges járulékalap) alapján történik a fizetendő járulékoknak a meghatározása, ott - az eltérő alapbizonylatok miatt - indokolt a bérköltségként (jövedelemként) el nem számolt (különbözet) után fizetendő egészségbiztosítási járulékot, illetve nyugdíj-biztosítási járulékot is - az előbbi megbontásban - külön-külön főkönyvi számlára könyvelni mind a járulékok, mind a kötelezettségek között. A minimum-járulékalap és a tényleges járulékalap közötti különbözet alapján fizetett nyugdíjjárulékot és egészségbiztosítási járulékot (külön-külön[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. december 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2880
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Tagi jogviszony nyugdíj- és egészségbiztosítási járuléka

Kérdés: Egy kft. személyesen közreműködő tagja után (aki ezért jövedelemben nem részesül) a minimálbér összegéig fizetendő nyugdíj-biztosítási járulékot (8,5 százalék) és egészségbiztosítási járulékot (3 százalék) a társaság hogyan számolja el, hogyan könyvelje? Ha társaság fizeti meg ezeket a járulékokat, akkor az a tagnak jövedelmet jelent-e, vagy azt a tag köteles a társaságnak megtéríteni?
Részlet a válaszból: […]képező jövedelem után, amely a társas vállalkozásban személyesen közreműködő tag esetében legalább a minimálbér. E kötelezettség tehát a tagot terheli, így ha azt a társas vállalkozás fizeti meg, akkor az a tagnál vagy követelés, vagy - ha azt elengedi a társaság - összevonandó jövedelem. Összevonandó jövedelem a tagnál a társaság által kifizetett járulék akkor is, ha annak megfizetését ellenérték nélkül átvállalta [Szja-tv. 28. §-ának (1) bekezdése]. A társaság tehát az általa megfizetett nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot a megfizetéskor vagy előírja a taggal szembeni követelésként (T 3612 - K 384), amelyet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. április 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1678