Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott kataalanyiság tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Kataalanyiság megszűnésekor kiállított számlák

Kérdés: Katás egyéni vállalkozó kataalanyisága december 31-ével megszűnik. A továbbiakban szja-s egyéni vállalkozóként működik tovább. Január elején kiállít néhány számlát, amelyeknél a kiállítás kelte 2020 januárja, a teljesítés időpontja viszont 2019. december hó. Ezen kiállított számlákra vonatkozik-e a Katv. alábbi rendelkezése: "13. bevétel megszerzésének időpontja: ...e) * az adóalanyiság megszűnésének napja, amennyiben az általa kiállított bizonylat ellenértékét az adóalanyiság utolsó napjáig nem szerezte meg", vagy ezen bevétele már az szja szerint fog adózni a 2020. évi gazdálkodása során?
Részlet a válaszból: […]összegeket lehet a kisadózó bevételeként figyelembe venni, amik a kisadózó adóalanyiság ideje alatt a kisadózó vállalkozás által kibocsátott bizonylaton szerepelnek. Ezt az értelmezést erősítik a fenti jogszabályhelyet beiktató, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2016. évi LXVI. törvény 28. § (3) bekezdés indokolása is, mely szerint "a Katv. nem rendelkezik a kisadózó vállalkozás bevétele megszerzésének végső időpontjáról, így a jelenleg hatályos rendelkezések szerint az adó­alanyiság időszakában kiállított bizonylat alapján a Tao-tv. és az Szja-tv. szerinti adóalanyiság időszakában befolyt bevétel nem képezi sem a kisadózó vállalkozások tételes adója, sem pedig a társasági adó, illetve a személyi jövedelemadó alapját. Az adóelkerülés megszüntetésének biztosítása érdekében indokolt a kis­adózó vállalkozás bevételének és a bevétel megszerzése időpontjának kiegészítése".A fentiekből adódóan, ha a kisadózó vállalkozás az adóalanyisága időszakában állít ki számlát, akkor értelemszerűen fel kell rajta tüntetnie a "Kisadózó" kifejezést. Ha e számla ellenértékét az adóalanyiság megszűnése időpontjáig nem szerzi meg, akkor a számlán szereplő ellenértéket ettől függetlenül katás bevételként kell figyelembe vennie.Az Szja-tv. 9. § (2) bekezdés a) pontja alapján a bevétel megszerzésének időpontja pénz esetében az a nap, amelyen azt a magánszemély vagy javára más személy birtokba vette (átvette), vagy amelyen azt a magánszemély javára fizetési[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. március 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8469
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,