Egyszeres könyvvitelről áttérés a kettősre

Kérdés: Az egyszeres könyvvitelt vezető egyesület áttér a kettős könyvvitelre. Vállalkozási tevékenységként többek között szakkönyvek kiadását is végzi. Az áttéréskor meglévő könyvkészlet értékét (saját termelésű készlet) milyen módon kell a kettős könyvviteli nyitómérlegben szerepeltetni, és utána el kell-e számolni árbevételként rendező tételként? Amennyiben igen, a társaságiadó-alapnál kell-e, lehet-e ezzel kapcsolatban adóalap-módosító tételt igénybe venni?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Szt. 165. §-ának (1) bekezdése alapján az egyszeres könyvvitelről a kettős könyvvitelre történő áttéréskor az egyszerűsített mérleg alapján kell a nyitómérleget elkészíteni úgy, hogy a mérleg főösszege ne változzon meg.Az egyszerűsített mérleg tagolására,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2020. március 5.
Kapcsolódó címkék:  

Újság-, folyóirat-, szakkönyvvásárlás elszámolása

Kérdés: Az újság-, a folyóirat-, a szakkönyvvásárlás termékbeszerzés vagy szolgáltatásnyújtás annak függvényében, hogy egyedileg vagy előfizetéssel szerzik be?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...újság, a folyóirat, a szakkönyv beszerzése, megvásárlása termékbeszerzés, akár egy-egy vagy több darab kiadvány egyidejű beszerzéséről van szó. Ebből következően, ha saját célra történik a felhasználása, akkor a bekerülési értéket anyagköltségként,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. november 8.
Kapcsolódó címke:

Szakkönyvek könyvelése, nyilvántartása

Kérdés: Hogyan kell könyvelni a nyelviskola használatában lévő könyvek értékét?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...gazdálkodó szervezetek által beszerzett szakkönyvek, szépirodalmi művek is a tevékenységet, a működést szolgáló eszközök, amelyek beszerzését és nyilvántartását az általános számviteli előírások figyelembevételével kell elszámolni, illetve vezetni.Az eszközöket...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2016. október 13.
Kapcsolódó címkék:  

Szakkönyvek az önkormányzatnál

Kérdés: Az önkormányzat szakkönyvet rendel, amit éven túl is használ. Hogyan kell azt elszámolni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...elszámolás módja jellemzően attól függ, hogy mit tekint az önkormányzat egy éven túl is használható szakkönyvnek? A mai, viszonylag gyorsan változó világunkban az adózással, a számviteli elszámolásokkal foglalkozó szakkönyvek – változatlan formában –...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2016. május 26.
Kapcsolódó címkék:  

Bizonylatok megőrzése

Kérdés: Könyvelőirodánk egyik ügyfelének felmondott. Az adóhatóságnál lévő meghatalmazásunkat visszavontuk. A céget többször felszólítottuk, hogy bizonylatait és iratait vegye át, ez azonban még a mai napig sem történt meg. Meddig kell őrizni ezeket a bizonylatokat? Legutóbbi felszólítólevelünkben közöltük, ha személyesen nem veszi át, akkor az iratokat postán küldjük el. Amennyiben sor kerülne az iratátadásra, kötelesek vagyunk-e a könyvelési adatokat tartalmazó elektronikus adatállományt is átadni? A Számviteli Levelek 214. számában a 4454. kérdésre adott választól eltér az egyik szakkönyv témával kapcsolatos álláspontja. Melyik tekinthető mérvadónak? Ezen utóbbi vélemény szerint a szerződés megszűnését követően a könyvelőirodát nem terheli a számítógépes adatállomány megőrzésének kötelezettsége. Másik kérdésünk, amennyiben ügyfelünk több hónapos vagy éves könyvelési díj-tartozást halmozott fel, és emiatt mondtunk fel, kötelesek vagyunk az iratait visszaadni?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Art. 47. §-ának (1)–(3) bekezdésében foglaltakbólegyértelműen következik, hogy az Art. 44. §-ának (1) bekezdésében meghatározottiratokat az adózónak kell az adó megállapításához való jog el­évüléséigmegőriznie. Az Art. 44. §-ának (1) bekezdése szerinti...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. április 15.
Kapcsolódó címke:

Beruházáshoz kapcsolódó árfolyam-különbözet elszámolása

Kérdés: Különböző szakkönyvekben a devizában kiállított külföldi beruházási szállítók kiegyenlítésekor az aktiválás időpontjáig keletkező árfolyam-különbözet eltérő főkönyvi számlaszám megjelölésével szerepel. (Egyik helyen 161., a másik helyen 876.) Beletartozik az előbbi árfolyam-különbözet az eszköz bekerülési értékébe, vagy nem?
Részlet az állásfoglalásából: […] A válasz lehet az is, hogy beletartozik, meg az is, hogy nemtartozik bele, valójában attól függ, hogy a szóban forgó beruházási szállítószámlája mikor kerül kiegyenlítésre, illetve milyen beruházási eszközökhözkapcsolódik az. Az Szt. 47. §-a (4) bekezdésének c) pontja...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. április 27.
Kapcsolódó címkék:  

Nullás nyilvántartási számlák vezetése

Kérdés: A nullás nyilvántartási számlák vezetésével kapcsolatban nincs részletes szabályozás. Az Szt. csak néhány konkrétumot fogalmaz meg, de sem a törvényben, sem más szakkönyvben nem található a nyilvántartásra vonatkozó szabály vagy ajánlás.
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdés annyiban jogos, hogy az Szt. 160. §-ának (5)bekezdése tartalmazza azt, hogy a 0. számlaosztályban milyen nyilvántartásiszámlákat kell vezetni, de a nyilvántartási számlák vezetésének módjáravonatkozóan előírás nincs.A 0. számlaosztály nyilvántartási...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. szeptember 15.
Kapcsolódó címke:

Értékvesztés visszaírása, ha a vevő többet fizet

Kérdés: A Számviteli Levelek 83. számában az 1710. számú kérdésre adott válasz – véleményünk szerint – hibás értelmezésen alapul. Az értelmezés ellentétes a számviteli logikával, a Tao-tv. alapelveivel. Az értékvesztés évközi visszaírását nem zárja ki az Szt. logikája. Indokolt az értelmezés felülvizsgálata.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...ha az Szt. tételes előírása azt lehetővé teszi.A kérdező hivatkozik "A Számviteli törvény aktuális kérdései, Számvitel 2002." című szakkönyvre, amely szerint az értékvesztést év közben is vissza kell írni, mint "realizált visszaírásokat".A szakkönyv nem jogszabály...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címkék:  

Személyi jellegű egyéb kifizetések tartalma

Kérdés: Kérdésünk a Számviteli Levelek 39. számában közzétett 778. válaszhoz kapcsolódik. Ott azt írják, hogy a foglalkozás-egészségügyi ellátást a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni az szja-val együtt. Egy másik szakkönyvben ezt az igénybe vett szolgáltatások közé sorolják. Melyik a helyes? A könyvvizsgáló cég szerint a természetbeni juttatások szja-ja, fogyasztási adója az egyéb bérjárulékok közé tartozik. A cégautóadót, amit a munkavállalókkal megtéríttettek, az egyéb ráfordításokra, a meg nem fizetett részt pedig az egyéb bérjárulékokra könyveltette át. Összhangban van-e ez az Szt. előírásaival?
Részlet az állásfoglalásából: […] A válasz röviden az, hogy a könyvvizsgáló cég helytelenül értelmezte az Szt. előírásait, az Szt. előírásaival ellentétes könyvelésre utasított.A foglalkozás-egészségügyi ellátást az Szja-tv. is természetbeni juttatásnak minősíti (1. számú melléklet 8.6. pont). Az Szt....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. április 3.

Szakkönyv, szakmai folyóirat elszámolása

Kérdés: A szakkönyvek, a szakmai folyóiratok vásárlásakor a vételár anyagköltségként vagy az igénybe vett szolgáltatások költségei között számolandó el?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szakkönyv, a szakmai folyóirat beszerzése, megvásárlása termékbeszerzés, akár egy, akár több kiadvány egyidejű beszerzéséről van szó. Ebből következően, saját célra történő felhasználás esetén, a bekerülési értéket anyagköltségként kell elszámolni. Amennyiben...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. június 20.
Kapcsolódó címkék:  
1
2