Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Bérelt ingatlanon végzett beruházás értékhelyesbítése

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2015. január 29. (Számviteli Levelek 319. szám, 6547. kérdés)

Olvasói kérdés Társaságunk nagy összegű beruházást hajtott végre bérelt ingatlanon. Elszámolható a bérlő könyveiben a tárgyév végén értékhelyesbítés a bérlőként végzett beruházások után?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]összegével növelt könyv szerinti értékét. Ha meghaladja, a különbözet tartósnak mutatkozik és jelentős összegű, akkor a különbözet az eszközök között értékhelyesbítésként, a források között értékelési tartalékként kimutatható.Bár a tárgyi eszközök között kell kimutatni a bérbe vett ingatlanon végzett és aktivált beruházást is, amelynek a bekerülési értéke után terv szerinti értékcsökkenési leírás is elszámolható, a bérbe vett ingatlanon végzett beruházás mégsem tekinthető piaci értéken értékelhető tárgyi eszköznek. Piaci értéke nem a bérelt ingatlanon végzett beruházásnak van, hanem az ingatlan egészének, amely[…]

Figyelmébe ajánljuk

Cégünk a helyi önkormányzattól bérbe vett egy üzlethelyiséget, ahol ügyfélszolgálati irodát alakított ki. A helyiségben a padozatot, álmennyezetet, vizesblokkot, bejáratot, nyílászárókat, falburkolatokat, villamosvezeték-rendszert, fűtőtesteket lecseréltük....

Tovább a teljes cikkhez

Bérelt ingatlan - üzlethelyiség - kialakításának költségeit (padlóburkolat, egyéb szakipari szerelés) miként kell elszámolni? Az üzlet nem lesz tulajdon, a ráfordításokat nem lehet elhozni, ha a bérlet felmondásra kerül.

Tovább a teljes cikkhez

Hogyan kell beszámítani a felújítás költségeit a bérleti díjba?

Tovább a teljes cikkhez

Vendéglátóegység 2000 áprilisában nyitott, azt megelőzően a bérlő a bérleményt felújította. A felújítás költségét évi 6 százalékkal amortizáljuk. A felújítás áfáját visszaigényeltük. Helyesen jártunk-e el?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére