Befektetési alap a helyi adó vonatkozásában


A 375. lapszámukban megjelent, a 7455. sz. kérdésre adott válaszukat szeretném teljes egészében megkapni, szükség szerint kiegészítve. Az adott önkormányzat kérdése: "Van egy Ingatlanbefektetési Alap-adózónk. Építmény- és telekadót fizet, viszont az iparűzési adó vonatkozásában azt mondja, nem alanya az iparűzési adónak. A Befektetési Alapnak egy szálláshely-üzemeltetéssel foglalkozó épülete van, amit nem ő üzemeltet, hanem egy kft. (normál esetben ez egy bérbeadási tevékenység)".
A következőt írja az Alap:
"Köszönettel vettük figyelemfelkeltését, és egyben tájékoztatjuk, hogy az Ingatlanalapok nem alanyai az iparűzési adónak. Az 1990. évi C. tv. 35. § (2) bekezdése szerint a HIPA alanya az a vállalkozó (52. § 26. pont), aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végzi. A Befektetési Alap, a befektetési jegyek nyilvános vagy zárt körű kibocsátásával létrehozott és működtetett, jogi személyiséggel rendelkező vagyontömeg, amelyet a Befektetési Alapkezelő a befektetők általános megbízása alapján, azok érdekében kezel. A Befektetési Alapkezelő, mint társaság, alanya az iparűzési adónak, működési területén, amely Budapest." Ha megnézzük a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 35. § (2) bekezdését:
"(2) § Az adó alanya a vállalkozó, továbbá a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján kezelt vagyon."
A Htv. értelmező rendelkezései között az 52. § 26. pontjánál és a többi értelmező pontnál sem találtam definíciót erre a vagyonkezelési szerződés alapján kezelt vagyonra, azaz arra, hogy ebbe vajon egy ingatlankezelési alap beletartozik?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2018. november 21-én (396. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 7784

[…] – amennyiben e törvény másként nem rendelkezik – kizárólag befektetésialap-kezelési tevékenység végzésére jogosító engedéllyel rendelkező, befektetési alapkezelő végezheti.A befektetési alap tehát és ekként az ingatlanalap is, egy olyan vagyontömeg, mely – noha önálló jogalany – saját nevében és kockázatára nem jár el, üzletszerű gazdasági tevékenységet nem végez. Helyette és nevében ugyanis az alapkezelő tesz jognyilatkozatokat, azaz végső soron ő működteti az alapot.A kérdés hivatkozik a vállalkozó Htv. szerinti fogalmára is (a Htv. 52. §-ának 26. pontja), aki valóban az adó alanya lehet. Ide azonban csak azon gazdasági szereplők tartoznak, akik személyükben, ténylegesen, üzletszerűen és saját kockázatra gazdasági tevékenységet végeznek, és emellett besorolhatóak a Htv. értelmező rendelkezésében szereplő jogalanycsoportok egyikébe. Ebből következően a befektetési alap a Htv. vállalkozó fogalmának nem felel meg, hisz esetében nem teljesül az a törvényi feltétel, hogy "gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végez", ezért nem alanya a helyi iparűzési adónak.Más a helyzet az alapkezelő társaság és azon társaság (a kérdésben említett kft.) esetén, amelyik feladata az ingatlan üzemeltetése (szálláshely-szolgáltatás nyújtása). E szervezetek klasszikus gazdasági szereplők, saját döntéshozó testülettel, döntéshozatali renddel. Előbbi feladata az alap nevében meghozni a szükséges befektetési döntéseket, és végrehajtani azokat, utóbbi pedig – az alap nevében eljáró alapkezelővel kötött (bérleti) szerződés alapján – az ingatlanalap tulajdonában álló ingatlant szálláshelyként működteti. E szervezetek, lévén jogi személyek, és saját […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.