Bérmunkában végzett munkák költségkénti minősítése


Fémmegmunkáló cég vagyunk, bérmunkában is készítettünk anyagokat. Az alábbi esetben részünkre számlázott bérmunka díját anyagköltségként vagy szolgáltatásként könyveljük? Az iparűzési adónál csökkenthetjük-e az adóalapunkat, amennyiben anyagköltségként könyvelhető a díj?
1. Alapanyagot vásárolunk (nekünk számláz az eladó cég), de az nem jön be hozzánk, hanem a megmunkáló céghez szállítják. Ők ezt megmunkálják, és utána küldik cégünkhöz. Van olyan anyag, amit csak raklapra teszünk, és eladjuk, egy másik részét – ezt követően – mi is megmunkáljuk.
2. Saját (hozzánk beszállított) anyagot küldünk ki a bérmegmunkáló céghez úgy, hogy nálunk még nem történt azon semmiféle művelet. Csak azután "dolgozunk" vele, ha onnan visszaérkezett.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2023. május 11-én (485. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9201

[…] nélküli – díjjal a megmunkált anyag bekerülési (készlet) értékét kell növelni. (Megszűnik az idegen helyen való tárolás.) Amennyiben a bérmunkával "javított minőségű" alapanyagot változatlan formában – értékesítik, akkor a bérmunkadíjat is magában foglaló készletértéket az eladott áruk beszerzési értékeként kell a készletszámláról kivezetni; – saját üzemükben további megmunkálást végeznek, akkor a bérmunkadíjat is magában foglaló készletértéket, mint a felhasznált anyag bekerülési értékét, anyagköltségként kell elszámolni. Hasonló a helyzet, az elszámolás akkor is, ha a céghez beszállított vásárolt anyagot szállítják át megmunkálásra a megmunkálást végző céghez. Más a helyzet akkor, amikor a kérdező cég végez elő­ször a vásárolt anyagon használati értéket növelő munkafolyamatot. Ez esetben a megmunkálásra kerülő alapanyag bekerülési értékét (szállító által számlázott díjat) a megmunkálásba vételkor anyagköltségként kell elszámolni (saját előállítású termék lesz), amely értéket növelik a kérdező cégnél felmerülő költségek a közvetlen önköltség szintjéig. Amennyiben ezt, a már részben megmunkált saját előállítású terméket további bérmunkába […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.