Átértékelés a vagyonmérleg-tervezetben


Az egyes jogi személyek átalakulásáról, egyesüléséről, szétválásáról szóló 2013. évi CLXXVI. törvény
– 4. §-ának (3) bekezdése szerint: Az átalakuló jogi személy vagyonmérleg-tervezeteként a számviteli törvény szerinti beszámoló mérlege is elfogadható abban az esetben, ha annak fordulónapja az átalakulásról szóló végleges döntés időpontját legfeljebb hat hónappal előzte meg, és ha a jogi személy az átértékelés lehetőségével nem él;
– 6. §-ának (1) bekezdése szerint: Az átalakulási terv és mellékletei elfogadásáról a döntéshozó szerv a jogi személy átalakulásáról véglegesen döntő ülésén határoz. A vagyonmérleg-tervezet fordulónapjától a döntés időpontjáig – a 4. § (3) bekezdése és a 8. § esetét kivéve – nem telhet el hosszabb idő, mint három hónap.
A fenti jogszabályi helyeket kétféleképpen értelmeztem. Melyik a helyes?
1. Az Szt. szerinti beszámoló csak akkor fogadható el vagyonmérleg-tervezetnek, ha annak fordulónapja az átalakulásról való végleges döntés időpontját legfeljebb hat hónappal előzte meg, és nem él az átértékelés lehetőségével.
2. Az Szt. szerinti beszámoló elfogadható vagyonmérleg-tervezetnek, és át is értékelhető, ha annak fordulónapja az átalakulásról való végleges döntés időpontját legfeljebb három hónappal előzte meg.


Megjelent a Számviteli Levelekben 2023. június 15-én (487. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9229

[…] CLXXVI. törvény 4. §-ának (3) bekezdése a számviteli törvény mérlegének elfogadásától eltelt (megelőző) időtartamot legfeljebb hat hónapban jelölte meg, és nem tól–ig időtartamot adott. Ezért a 2. pont szerinti értelmezés nem helytálló, a legfeljebb hat hónapon belül van a "nem telhet el hosszabb idő, mint három hónap". Így ezen vagyonmérleg-tervezet esetében sem fogadható el a számviteli törvény szerinti beszámoló mérlege, ha a jogi személy él az átértékelés lehetőségével. A hivatkozott jogszabályi előírások egymás mellé sorolása, és abból a törvényi előírással ellentétes következtetés levonása mesterkélt, nem tekinthető megalapozottnak, mivel – […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.