Kétfajta biztosítás, kedvezményezett a cég


A társaság az alábbi kétfajta biztosítást kötötte meg egy biztosítótársasággal, mindkettő esetében a kedvezményezett a cég:
1. Egyszeri díjas, unit-linked biztosítás.
2. Rendszeres havi díjas – befektetési egységekhez kötött életbiztosításbiztosítás.
A befizetett összegeket a biztosítóval szembeni követelésként kell elszámolnia a társaságnak. Mindkét esetben a biztosítás/mérleg fordulónapi értékének – mivel ezek nem esnek egybe – és a befizetett összeg különbözetét el lehet/el kell számolni időbeli elhatárolásként az eredménnyel szemben a biztosító által megküldött tájékoztató alapján? Ha igen, akkor az időbeli elhatárolásról a követő év elején milyen könyvelési tétel kapcsolódik hozzá?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2023. november 23-án (496. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 9388

[…] életbiztosításidíj-részét – mint minden biztosítási díjat – költségként kell elszámolni, azt nem lehet a biztosítóval szembeni követelésként kimutatni. A biztosítási díj befektetési alapba (díjtartalékba) kerülő részét kell a biztosítóval szembeni követelésként elszámolni, amennyiben a díjat fizető (szerződő) vállalkozás a biztosítási szerződés kedvezményezettje.Elérésnél, visszavásárlásnál vagy a biztosítási esemény bekövetkeztekor a biztosító által fizetett összegből először a befizetett biztosítási díj összegében fennálló követelést kell csökkenteni, a fennmaradó összeget pedig kamatbevételként elszámolni. Ha a biztosító által térített összeg kisebb, mint a kimutatott […]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.