Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott 0. számlaosztály tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Nullára leírt tárgyi eszközök kivezetése

Kérdés: Számlarendünk úgy rendelkezik, hogy a 0-ra leírt, de még használatban lévő tárgyi eszközöket könyv szerinti bruttó értéken a 0. Számlaosztályban kell nyilvántartani. A számviteli törvény értelmében a tárgyi eszközöket mindaddig a tárgyi eszközök között kell kimutatni, ameddig azok tartósan szolgálják a vállalkozási tevékenységet. Szabályos-e a nullára leírt, de még használatban lévő tárgyi eszközök kivezetése a 0. Számlaosztályba, ahol továbbra is bruttó értéken egyedi eszközként tartjuk nyilván és leltározzuk?
Részlet a válaszból: […]használják, függetlenül attól, hogy azokat már nullára leírták, azaz a könyvekben kimutatott bruttó értékkel megegyezik a már elszámolt értékcsökkenés összege, a kettő közötti különbözet nulla. (Az 1. Számlaosztályban külön főkönyvi számlán szerepel a bruttó érték és külön az elszámolt értékcsökkenés.) A leírtakból következik, hogy számlarendjük előírása ellentétes a törvényi szabállyal, ráadásul még félrevezető is, mivel a tárgyi eszközöket - valós értéküktől eltérő értéken[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. október 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5168
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,