Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott államháztartási támogatás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Támogatott eszközbeszerzés áfájának elszámolása

Kérdés: A Számviteli Levelek 75. számában az 1555. kérdésre adott válaszban írtak a támogatott gépbeszerzés le nem vonható áfájáról. Ha lehet, kérem, hogy egy kicsit részletesebben is írjanak erről.
Részlet a válaszból: […]nyilvántartásában elkülönítetten kimutatni (tételes elkülönítés). A változás lényegében abban van, hogy a kizárólag adólevonásra jogosító tevékenységet végző adóalany sem vonhatja le teljes egészében az előzetesen felszámított áfát akkor, ha államháztartási támogatásban részesült. Az Áfa-tv. 38. §-a (1) bekezdésének a) pontja szerint: az Áfa-tv. 22. §-ának (1) és (2) bekezdése alapján adóalapot nem képező (valójában a teljesítés ellenértékében nem szereplő) államháztartási támogatásban részesülő adóalany - feltéve, hogy az éves költségvetési törvény eltérően nem rendelkezik - az egyes termékbeszerzéseihez kapott támogatás (jellemzően fejlesztési célú támogatás) esetén kizárólag ezen beszerzéseire a nem támogatott hányad erejéig érvényesítheti levonási jogát, függetlenül attól, hogy a támogatást rendkívüli bevételként vagy a tőketartalék javára kell-e elszámolni. A hivatkozott előírás általában a 2004. január 1-jével kezdődő időszakban beszerzett tárgyi eszközökre (azok beruházásként elszámolt tételeire) vonatkozik, de alkalmazható az anyagok és áruk beszerzésére is, amennyiben a támogatás és az anyagok, áruk beszerzése közötti közvetlen kapcsolat biztosítható és megfelelően dokumentált. A következőkben a támogatott tárgyi eszközök beszerzéséhez kapcsolódó áfaelszámolással foglalkozunk. A hivatkozott törvényi előírás következetes végrehajtásához ismerni kell előre az államháztartási támogatás arányát a beruházás (a tárgyi eszközök) bekerülési értékéből. (Célszerű, ha az államháztartási támogatásról szóló szerződésben, megállapodásban rögzítik azt, hogy milyen beruházás, tárgyieszköz-beszerzés mekkora bekerülési értékkel valósul meg, ehhez milyen összegű és arányú támogatást kap az adóalany, és természetesen azt is, mikor kerül a támogatás folyósításra!) Mindenképpen szükséges, hogy az államháztartási támogatást az egyes konkrét eszközbeszerzésekhez hozzá lehessen rendelni. A tárgyi eszközök beszerzéséhez kapcsolódó fejlesztési célú támogatások általában a végleges jelleggel, a visszafizetési kötelezettség nélkül kapott támogatások. A feltételekkel adott, végleges jellegű fejlesztési támogatásokat is - ez esetben - számításba kell venni, függetlenül attól, hogy azokat a számviteli elszámolásokban a feltételek teljesüléséig a kötelezettségek között kell kimutatni. Az elszámolásoknál gondot jelenthet az, hogy a beszerzés könyvelése, az áfának a bevallásba történő beállítása és a beszerzés pénzügyi rendezése (a támogatás igénybevétele a pénzügyi rendezéshez), a támogatás folyósítása időben nem feltétlenül[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. április 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1650
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,