Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott nyomdai tevékenység tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kiadvány előállítása termékértékesítés vagy szolgáltatás?

Kérdés: A megrendelő a kft.-nek átadja a megjelentetendő szöveget. A kft. elvégzi a szedési, tördelési, nyomtatási munkákat az általa beszerzett alapanyagok felhasználásával. A kész kiadványt számlázza a megrendelőnek. A másik esetben a megrendelő a kft.-nek átadja a megjelentetendő szöveget, a kft. elvégzi a szedési, tördelési munkákat, de a nyomdai, kötési munkával más kft.-t bíz meg. A megbízott kft. 5 százalékos áfával számlázza a kész kiadványt, amelyet a kft. saját munkája ellenértékével együtt számláz a megrendelő felé. Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás történik?
Részlet a válaszból: […]átvevőt tulajdonosként való rendelkezésre jogosítja. Ez esetben ugyanis a nyomda - bár ezt a terméket, mint könyvet, folyóiratot, másnak nem értékesítheti, hiszen kiadói joga nincs (szerzői jogok felett nem rendelkezik) - rendelkezik az átadandó anyag felett, feltéve persze, hogy azokat nem a megrendelő bocsátotta a rendelkezésre. (A kérdés első felére tehát a válasz az, hogy a kérdező kft. terméket értékesít.) Ha az alapanyagot a megrendelő adta, akkor a nyomda és a kiadó között már szolgáltatásnyújtás történik. Következésképpen a nyomdai tevékenység abban az esetben, ha nem a megrendelő bocsátotta rendelkezésre az alapanyagot, termékértékesítésnek tekinthető, így az átadott késztermékre a vonatkozó kedvezményes adómérték alkalmazandó. (Így a kérdés második felében is termékértékesítés, beszerzés és továbbértékesítés történt.) Ha a nyomda nem késztermék előállítását vállalja, hanem kizárólag[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. január 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3476
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Nyomdai tevékenység áfája

Kérdés: Nyomdánk különböző nyomdai tevékenységeket végez. Egyes információk szerint 2004. május 1-jével megváltozott a nyomdai tevékenység áfamegítélése, más információk szerint viszont nem. Mi az igazság? Társaságunknak hogyan kell helyesen eljárnia az áfa tekintetében?
Részlet a válaszból: […]vehető dolgot enged át ellenérték fejében, mely az átvevőt tulajdonosként való rendelkezésre jogosítja. Ez esetben ugyanis a nyomda - bár ezt a terméket, mint könyvet, folyóiratot, másnak nem értékesítheti, hiszen kiadói joga nincs (szerzői jogok felett nem rendelkezik) - rendelkezik az átadandó anyag felett, feltéve persze, hogy azokat nem a megrendelő bocsátotta a rendelkezésére. [Látható tehát, hogy a bérmunka megítélésének megváltozása csak abban az esetben érinti a nyomdát, ha az alapanyagot (papírt) a megrendelő adta, ekkor a nyomda és a kiadó között már szolgáltatásnyújtás történik.] Következésképpen a nyomdai tevékenység, abban az esetben, ha nem a megrendelő bocsátotta rendelkezésre az alapanyagot (papírt), termékértékesítésnek tekinthető, így az átadott késztermékre a kedvezményes adómérték (könyv esetében 5 százalék, folyóirat esetében 15 százalék) alkalmazandó. Természetesen, ha a nyomda nem késztermék előállítását vállalja, hanem kizárólag egyes nyomdai részmunkákat (nyomás, kötés, szedés stb.) lát el megrendelésre, ez a tevékenysége, a korábbi szabályozással összhangban, továbbra is - a KSH Szolgáltatások Jegyzéke szerinti SZJ[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. szeptember 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1845
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,