Szolgáltatás bekerülési értéke alacsonyabb az eladási árnál (iparűzési adó)

Kérdés: A helyi iparűzési adó (hipa) szempontjából mi a helyes eljárás abban az esetben, ha egy szolgáltatást magasabb összegben vásárolunk meg, mint amennyiért azt tovább tudjuk számlázni? Konkrétan: ha a bejövő számla értéke meghaladja a továbbszámlázott összeget, akkor a hipaalap csökkentéseként csak a ténylegesen továbbszámlázott (változatlan formában továbbított) rész vehető figyelembe? Könyvelés szempontjából csak a továbbszámlázott értéknek megfelelő összeget kellene közvetített szolgáltatásként kimutatni a ráfordítások között, a maradékot pedig igénybe vett szolgáltatásként kell kezelni? Van erről valamilyen hivatalos, írásos forrás (jogszabály, NAV-állásfoglalás), amely ezt a gyakorlatot egyértelműen alátámasztja?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Htv. 52. § 40. pontja értelmében a közvetített szolgáltatások fogalma – tartalma szerint – megegyezik az Szt. 3. § (4) bekezdés 1. pontja szerinti azonos elnevezésű fogalommal. A közvetített szolgáltatások értéke közgazdasági értelemben valójában az eladott áruk...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. május 22.

Tartozásátvállalás következményei

Kérdés: A Számviteli Levelek 523. számában (2025. 04. 10.) a 9874. sorszám alatt megjelent kérdésre adott válaszban leírt lehetőségek közül, ha a „B” cég kiegyenlíti „A” cég kötelezettségeit a válaszban leírt módon, a Tao-tv. szerint növelő és csökkentő korrekciókon kívül más teendő nincs? A válaszban utaltak arra, hogy a tartozásátvállalás következményei a végleges pénzeszközátadással megegyeznek. Ez mit jelent pontosan ebben az esetben?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...átadott pénzeszközök az átadónál:– a visszafizetési kötelezettség nélkül átadott, pénzügyileg rendezett – a költségek (ráfordítások) ellentételezésére átadott támogatások közé nem tartozó – támogatás, véglegesen átadott pénzeszközök...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. május 8.
Kapcsolódó címke:

Tűzkárral kapcsolatos szolgáltatások elszámolása

Kérdés: Társaságunknál tűzkáresemény történt. A tűzkárral kapcsolatban a biztosító 20 millió forintot fizetett társaságunk részére, amelyet az egyéb bevételekkel szemben számoltunk el. Az oltási, romeltakarítási, helyreállítási költségek elszámolásával kapcsolatban ilyenkor mi a helyes könyvelés? Az oltási, a romeltakarítási munkálatokat az egyéb ráfordítások között számoljuk el, a helyreállítási költségeket pedig az 51–52. számlaosztályban könyveljük? Az oltási, romeltakarítási munkálatok költségeit és a káreseménnyel kapcsolatos, max. 20 millió forint értékű helyreállítási költségeket az egyéb ráfordítások között számoljuk el, a 20 millió forint keretösszeg feletti helyreállítási költségeket pedig az 51–52. számlaosztályba könyveljük? A káreseménnyel kapcsolatban felmerült összes költséget (romeltakarítás, helyreállítás stb.) elszámolhatjuk egyéb ráfordításként?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...nettó értékét az Szt. előírásainak megfelelően terven felüli értékcsökkenésként, különféle egyéb ráfordításként kell az egyéb ráfordítások között elszámolni. A megsérült, de helyreállítható, használatra javítás után alkalmas eszközöknél a könyv...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. április 10.
Kapcsolódó címke:

Bizalmi vagyonkezelő számviteli nyilvántartásai

Kérdés: A bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól szóló hatályos 2014. évi XV. törvény előírásai szerint: Milyen számviteli nyilvántartás vezetésére kötelezett, illetve milyen más kötelezettsége van?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...külön-külön könyvvezetéssel kell alátámasztania.A kezelt vagyont, illetve a kezelt vagyonnal kapcsolatos bevételeket, költségeket és ráfordításokat így a bizalmi vagyonkezelőnek kizárólag a kezelt vagyonhoz kapcsolódóan vezetett külön könyvvezetésében...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. március 6.
Kapcsolódó címke:

Piaci ár alatt értékesített gépkocsi

Kérdés: 100%-ban önkormányzati tulajdonú cég vagyunk. Értékesítettünk a tulajdonosnak egy gépkocsit, mélyen a piaci ár alatt. A piaci ár és az eladási ár különbözetével megnövelem az áfaalapot és a taoalapot. A kérdés technikai jellegű: egyrészt kell-e számlázni ezt a különbözetet, vagy elég egy feljegyzés arról, hogy mi alapján számítottuk ki a piaci árat? Másrészt, hogyan kell helyesen könyvelni ezt a különbözetet? Harmadrészt, az áfabevallásban van-e ennek speciális sora, vagy a többi értékesítés áfájának sorát kell megnövelni vele?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...január 1-jétől az értékesítés eredményét – itt a veszteséget – kell az eredménykimutatásban az egyéb bevételek – itt az egyéb ráfordítások – között kimutatni.) Ez a veszteség azonban a cég vállalkozási tevékenységével közvetlen kapcsolatban nincs, ezért...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. február 6.
Kapcsolódó címke:

Tartós bérlet maradványértéket meghaladó eladási ára

Kérdés: A társaság határozott idős tartós bérlet konstrukcióban bérelt egy tárgyi eszközt (személygépkocsi). A bérleti szerződés értelmében a futamidő végére meghatároztak egy maradványértéket. A szerződés szerint a futamidő lejártát követően a személygépkocsi visszaadása után a bérbeadó értékesíti az eszközt. Amennyiben az eszköz értékesítési ára meghaladja a szerződés szerinti maradványértéket, akkor a bérbeadó ezt a pozitív egyenleget a bérlő részére jóváírja. A bérleti szerződés letelt, a bérbeadó a személygépkocsit értékesítette, és a díjkülönbözetről kiállított egy nagy összegű negatív számlát. Ez a különbözet a tárgyévi bérleti díj összegét csökkenti, vagy tárgyévi egyéb bevétel, mivel a tárgyévre jutó bérleti díj összegét lényegesen meghaladja, vagy a teljes futamidőre vetítve kell az előző évek bérleti díját önrevízióval módosítani? Nyílt végű pénzügyi lízing esetén a lízingtárgy visszaadása során, amennyiben a maradványérték kisebb, mint a piaci ár, akkor ez a lízingcég által visszatérített különbözet a tárgyévi eredmény javára számolandó el, esetünkben a tartós bérlet esetén is ez lehet a megítélés?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...amely a tárgyévben megfizetett bérleti díjat meghaladja, azt a tárgyévi egyéb bevételek között kell kimutatni, mint a költségek, ráfordítások fedezetére a tárgyévben kapott támogatást.A nyílt végű pénzügyi lízinggel kapcsolatosan leírtak nem pontosak....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. február 6.
Kapcsolódó címkék:  

Kapott kölcsön kamatának elengedése

Kérdés: Társaságunk több évvel ezelőtt kölcsönt kapott egy másik társaságtól, amellyel nem áll kapcsolt viszonyban. A kölcsön utáni kamat minden évre elhatárolásra került, és jelenleg a 48. Költségek, ráfordítások passzív időbeli elhatárolások között szerepel. Amennyiben a kölcsönt nyújtó vállalkozás elengedi az előző évek elhatárolt kamatát, amit a passzív időbeli elhatárolások között tartunk nyilván, azt az egyéb bevételek vagy a pénzügyi műveletek bevételei közé kell könyvelni?
Részlet az állásfoglalásából: […] A passzív időbeli elhatárolások között kimutatott kamat még meg nem fizetett kötelezettség. Ha ezen kamatot vagy annak egy részét a kölcsönt nyújtó írásban elengedi, az elengedett kamatnak megfelelő összegű kötelezettséget az Szt. 77. §-a (4) bekezdésének a) pontja...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. február 6.
Kapcsolódó címke:

Egyesületi sportverseny helyezettjeinek díjazása

Kérdés: Egy közhasznú minősítéssel rendelkező egyesület sportversenyt szervez, melynek helyezettjei pénzdíjazásban részesülnek. A díjakat az egyesület fizeti ki versenykiírás szerinti helyezést elérő magánszemélyeknek. A kifizetett díjak a magánszemélyeknél egyéb jövedelemnek minősülnek. A kifizetőt szja- és szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség terheli. A versenyen részt vevőket a versenykiírás szerint külön kategóriákban is díjazzák tárgyjutalmakkal (pl. ifjúsági, senior, legeredményesebb megyei stb.), pl. serleg, könyv, vásárlási utalvány, ajándékcsomag.
1. Az egyéb jövedelemnek minősülő összeg átvételekor a díjazásban részesülő magánszemély érvényesíthet-e az szja-ban nyilatkozat alapján adómentes 10% költséghányadot? Nyilatkozhat-e a magánszemély e jövedelemtípusnál más költséghányad elszámolásáról az adóalap megállapítása szempontjából (pl. 40%)?
2. A kifizetett pénzdíjakat kettős könyvvitelt vezető egyesület esetén hogyan könyveljük (személyi jellegű ráfordítások vagy egyéb ráfordítások)?
3. A versenyen nyert és kiadott vásárlási utalványoknak van-e adómentes értékhatára?
4. A különdíjat nyerő versenyzőknél a tárgyjutalmak után a kifizetőnek keletkezik-e szja- és szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettsége? (A tárgyjutalmak értéke versenyzőként nem haladja meg a 30.000 Ft-ot.)
5. A tárgyjutalmak beszerzését a kettős könyvvitelt vezető egyesületnél hogyan könyveljük (anyagköltség vagy személyi jellegű kifizetés), ill. az átadását kell-e dokumentálni (ha igen, akkor milyen adatokat kérjünk a tárgyjutalomban részesülő versenyzőtől)?
Részlet az állásfoglalásából: […] A feltett kérdések sorrendjében a válaszok a következők:1. Az egyéb jövedelemnek minősülő összeg átvételekor a díjazásban részesülő magánszemély nem nyilatkozhat 10%-os költséghányad alkalmazásáról, illetőleg az egyesület azt nem érvényesítheti, mivel csak az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. január 9.
Kapcsolódó címke:

Túraszervezőnél az szja 1%-a terhére a működési költség elszámolása

Kérdés: Egy természetjáró, túraszervező – közhasznú minősítéssel nem rendelkező – kettős könyvvitelt vezető egyesületnél működési költségként elszámolható-e:
a) Az szja 1%-os felajánlásokból kapott összeg a könyvelési díjra, ha külső megbízott könyvelő látja el számla ellenében, vagy csak ha a könyvelési díjat magánszemélynek megbízási díjként vagy munkabérként fizetjük ki, és személyi jellegű juttatásként könyveljük?
b) Az egyesület közgyűlésére nyújtott vendéglátás költsége, a vendéglátás ez esetben milyen adókötelezettséggel jár? A vendéglátás költségeit személyi jellegű juttatásként (reprezentáció) könyveljük?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a következők vehetők figyelembe [Szftv. 7. § (10) bekezdés]:– a számviteli törvény 79. §-a szerinti személyi jellegű ráfordítások – ezek lehetnek azoknak az alkalmazottaknak kifizetett munkabérek, elszámolt megbízási és tiszteletdíjak, személyi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2025. január 9.

Behajthatatlan követelés vagy értékvesztés visszaírása

Kérdés: Egyik partnerünkkel szemben (nem kapcsolt vállalkozás és nem magánszemély) van több számlából álló követelésünk (nem évültek el), amelyek után 100%-ban értékvesztést számoltunk el. Tehát a 311 (követelés) és a 315 (értékvesztés) számlán is ugyanazon összeg szerepel, legyen az 10 millió forint. A tulajdonos úgy döntött, hogy le szeretné írni a követelést, valamint az áfát is vissza szeretné kérni. A leírással kapcsolatban kérdezem, ezt hogyan kell kontírozni, behajthatatlannak minősíteni, és ha elengedem (csak egymásba kell vezetni a 311-et és a 315-öt, vagy először vissza kell írni az értékvesztést az egyéb bevétellel szemben, és utána kivezetni az egyéb ráfordítással szemben?), mi a kettő között a különbség és feltétel? A partner felszámolás alatt áll. A Tao-tv.-ben a visszaírás növelő lesz, de a behajthatatlan, illetve elengedett követelést – úgy tudom – nem kell szerepeltetni a bevallásban. Az áfát csak önellenőrzéssel lehet visszakérni, illetve itt mi a feltétele, kell-e valami írásos dokumentum, hogy nem tudjuk behajtani? Valamint a leírást csak év végén lehet megtenni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(4) bekezdésének 10. pontjában előírt követelményei teljesülnek, akkor a követelés behajthatatlan követelésként leírható az egyéb ráfordításokkal szemben. Könyvelése: T 8691 – K 311 (a követelés eredeti összege) és T 315 (a követelés elszámolt értékvesztése)...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2024. november 21.
Kapcsolódó címkék:  
1
…
5
6
7
…
110