Költségelszámolás tevékenység megkezdésekor

Kérdés: Kezdő egyéni vállalkozó közvetítői tevékenységet végez. A kezdést megelőzően 6 hónapra visszamenőleg elszámolhatja-e a személygépkocsi-használat üzemanyagköltségét?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...az egyéni vállalkozó elszámolhatja. Aköltségelszámolás feltétele a költség felmerülését hitelt érdemlően bizonyítónévre szóló számla megléte. Fontos azonban, hogy önmagában a felhasznált üzemanyagrólszóló számla nem alkalmas a kizárólag üzleti...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. június 29.
Kapcsolódó címke:

Cégautó tárolása lakásnál

Kérdés: Üzletkötőink céges autót használnak az egész ország területén. Belső szabályzatban foglaltaknak megfelelően a személygépkocsit otthon tárolják, mert fizikailag lehetetlen, hogy mindennap a munkavégzés után a cég telephelyére hozzák be. Vezetik a menetlevelet, a kft. pedig minden hónapban kiszámlázza részükre a megtérítendő magánhasználatot. Kérdésünk az lenne, hogy magánhasználatnak minősül-e az, amikor az üzletkötő hazamegy a cégautóval? Kell-e a leírt esetben cégautóadót fizetnünk?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Szja-tv. 70. §-a szerint a lakóhelyről történő munkábajárás személyes használatnak minősül, kivéve, ha az említett útvonalon történőhasználat kiküldetés, kirendelés keretében történik. A törvény 3. § 11. pontjaszerint kiküldetés a munkáltató által...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. június 29.
Kapcsolódó címke:

Saját tulajdonú gépjármű költségelszámolása

Kérdés: Egy család személygépkocsit vásárolt a férj nevére. A férj elhunyt, az örökös a nagykorú gyerek lett, az özvegy haszonélvező. Az özvegy a személygépkocsit használja hivatali utakra, kiküldetési rendelvénnyel. A gépkocsi továbbra is az özvegy állandó használatában van, a gyerek azt nem is használja. Az özvegy elszámolhatja-e a hivatali utakra az APEH által közzétett üzemanyag árát és a 3 Ft-ot?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...valamint minden más költség, amely bizonyíthatóan a használótterheli. Ezeket a költségeket a magánszemély nevére szóló számla alapján ahivatali cél arányában lehet...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. június 29.
Kapcsolódó címkék:  

Határátlépés bizonylatolása

Kérdés: Egy kft. szerszámgépeket gyárt. A termékek egy részét uniós országokban értékesíti. A készárut a kft. saját tehergépkocsijával szállítja az uniós vevő telephelyére. Az országból történő kiszállításnál milyen igazolás (bizonylat) kell ahhoz, hogy az uniós országba történő szerszámgép-értékesítésről áfa nélküli számlát állíthasson ki (a kiszállítás tényét tudja igazolni) a kft.?
Részlet az állásfoglalásából: […] Közösségi adómentes értékesítésre akkor van lehetőség, ha azadóalany hitelt érdemlően igazolni tudja, hogy a termék Magyarországról aKözösség másik tagállamába került. A hitelt érdemlő bizonyításra minden esetbena szóban forgó esetre vonatkozó mögöttes jogszabályok...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. június 29.

Nyugta és számlázás

Kérdés: Ha a szolgáltatást igénybe vevő nem kap egy szolgáltatásról számlát, ki követ el mulasztást, illetve ki sérti a számlaadással kapcsolatos előírásokat: a szolgáltatást igénybe vevő vagy a szolgáltató?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...természetesen atermékértékesítő, a szolgáltatást nyújtó felelőssége.Az eladónak készpénz fizetése esetén egyszerűsített számlátkell kiállítania a vevő kérésére, ha azonban azt nem kéri, akkor a nyugta akötelezően kiállítandó bizonylat. Ennek...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. június 29.
Kapcsolódó címke:

Lízingelt gépkocsi magáncélú használata

Kérdés: Visszaigényelhető-e személygépkocsi lízingelése esetén az áfa, ha a gépjármű magáncélú használatát a dolgozók megtérítik a cégnek? Kell-e ebben az esetben cégautóadót fizetni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...fenntartásához kapcsolódószolgáltatásnak. Ha a társaság a dolgozókkal megtérítteti a magáncélúhasználatot, és ezt ki is számlázza feléjük, akkor a szolgáltatás igénybevételekizárólag adóalanyiságot eredményező tevékenységhez...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. június 29.
Kapcsolódó címke:

Szívességi használat

Kérdés: Egy kezdő betéti társaságnak kishaszon-járműre van szüksége, de mivel lízingelni/vásárolni nem tud, ezért a tag járművét kívánja használni. Kérdésünk, hogy a bt. mint üzemben tartó a felmerülő költségeket elszámolhatja-e?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...alapján őt terhelik. A jármű használatával kapcsolatbanbármilyen költségről legyen szó, azt minden esetben a társaság nevére szólószámlával kell...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. június 29.
Kapcsolódó címke:

Visszáru számlázása

Kérdés: Uniós tagállami vevőnk 3 hónap múlva visszaküldi az általunk gyártott terméket, amelyről visszáruszámlát állítunk ki. Kérdésem, hogy milyen dátumú árfolyamot kell figyelembe vennünk?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...minőségi kifogás miatt az Áfa-tv. 45. §-a alapjánhelyesbítő számlát kell kiállítani, amelyet a számla kibocsátásának napjátmagában foglaló adómegállapítási időszakban kell figyelembe venni. A törvény26. § alapján az adókötelezettség keletkezésének...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. június 29.
Kapcsolódó címkék:  

Utólag kiállított számla

Kérdés: Vendégeink nemegyszer fizetéskor megelégednek a nyugtával, és utólag kérnek a fogyasztásról áfás számlát. Elfogadható-e az a gyakorlat, hogy a nyugta eredeti példányának visszaadása után kiállítunk egy számlát, a nyugtát a számla másolati példányához csatoljuk, igazolva, hogy árbevételként csak a nyugtaadáskor lett elszámolva?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...az áfatörvény rendelkezéseivel nincsösszhangban. A törvény szerint ugyanis készpénzfizetés esetén a vevő kéréséreegyszerűsített számlát (ennek megfelelő tartalmú számlát) kell kiállítani,amelyet a készpénz kifizetésekor lehet megtenni. Az utólag...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. június 29.
Kapcsolódó címkék:  

Értékesítés meghiúsulása

Kérdés: Kereskedelmi cég terméket értékesít, erről számlát állít ki. A vevő elvitte az árut, majd egy későbbi időpontban visszahozta azt, mert meggondolta magát. Ebben az esetben helyesbítő számlát állítunk ki. Kérdés: mi a teljesítés időpontja?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...esetben a teljesítés hiúsul meg, ezért az áfatörvény45/A §-a szerint kell eljárni. Nem helyes eljárás ebben az esetben a helyesbítőszámla kiállítása. A számla kibocsátójának sztornószámlát kell kiállítania,amelyet mind a számla kibocsátójának, mind a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. június 29.
Kapcsolódó címke:
1
…
404
405
406
…
524