Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott termékátadás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Termékátadás, szolgáltatásnyújtás

Kérdés: A társaság egy termékforgalmazó cégtől bőrápoló termékeket kap ingyenesen olyan célból, hogy azokat huzamosabb időn keresztül használja és tesztelje, esetleges negatív hatások jelentkezése esetén azt a forgalmazó cég felé jelezze. A tesztelésért cserébe a termékekért díjat nem számítunk fel. Ilyen tartalmú szerződés, illetve ügylet esetén hogyan kell az átvevő, illetve átadó oldaláról az eseményeket a könyvekben rögzíteni? Minek minősül? Áruminta, térítés nélküli eszközátadás? Esetleg áruértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás, és számlázni kellene?
Részlet a válaszból: […]elszámolásokhoz társaságiadóalap-módosító tételek is kapcsolódnak. Ellenérték nélküli eszközátadás, -átvétel, illetve ellenérték nélküli szolgáltatásnyújtás, -igénybevétel esetén a Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének ly) pontja és (8) bekezdése, illetve a Tao-tv. 8. §-a (1) bekezdésének n) pontja alapján az eszközt átadónak a könyv szerinti értékkel, a szolgáltatást nyújtónak a bekerülési értékkel növelnie kell az adóalapot, az eszközt átvevő pedig az átadónál kimutatott könyv szerinti értékkel, illetve a szolgáltatást nyújtó által közölt bekerülési értékkel csökkenti az adózás előtti eredményt. Abban az esetben, ha az ellenértékek nem azonosak, és a különbözetet kötelezettségelengedésként kezelik, akkor a követelést elengedőnél az elszámolt ráfordítással növelni, a kötelezettség elengedése miatt bevételt elszámoló[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. április 30.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3657
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Kötelezettség kiegyenlítése áruval

Kérdés: Hogyan kell könyvelni, ha egy gépkocsit forgalmazó cég megrendel egy szolgáltatást, és annak ellenértékét - pénz hiányában - gépkocsival szeretné kiegyenlíteni? Ez barterügylet?
Részlet a válaszból: […]erről van szó! A cégnek az igénybe vett szolgáltatás miatt kötelezettsége van egy másik társasággal szemben. Nem tud fizetni, és ezért kötelezettségét áru, termék átadásával igyekszik teljesíteni. Ez esetben az új Szt. 72. §-a (4) bekezdésének a) pontjában rögzítettek szerint kell eljárni, azaz a kötelezettség teljesítésére átadott vásárolt készletet (a gépkocsit forgalmazó cégnél a gépkocsi az áruk között szerepel) az áfa felszámításával számlázni kell a megállapodásnak megfelelő értéken, majd az áfa nélkül számlázott értéket az értékesítés árbevételeként, az áfát fizetendő áfaként kell elszámolni a követelésekkel szemben az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. szeptember 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 341
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,