Vendéglátás nyersanyagának nyilvántartása

Kérdés: A vendéglátóegységeinknél a felhasznált nyersanyagokat az árukészletek között tartjuk nyilván. Helyes-e gyakorlatunk? A különböző szakkönyvekben – e témában – egymástól teljesen eltérő álláspontokkal találkozunk.
Részlet a válaszából: […] Az új Szt. 28. §-a (1) bekezdésének a) pontja lényegében meghatározza az árukészlet fogalmát: amit a rendszeres (szokásos) üzleti tevékenység keretében értékesítési céllal szereztek be, és ami a beszerzés és az értékesítés között változatlan állapotban marad...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. október 25.

Készletek, készletváltozások bizonylatolása

Kérdés: Kereskedelmi tevékenységet folytató kft. saját varrodát üzemeltet. Milyen mélységben, hogyan kell az anyag, a készáru mozgását bizonylatolni? Közvetlen önköltség-elszámolásnál szükséges-e az áruféleségenkénti elszámolás?
Részlet a válaszából: […] A saját varrodában felhasznált vásárolt termékek az új Szt. 28. §-a (2) bekezdésének c) pontja alapján az anyagok közé tartoznak ("amelyeket az értékesítendő termékek előállítása vagy a szolgáltatások nyújtása során fognak felhasználni").Az új Szt. 69. §-ának...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. július 26.

Közvetített szolgáltatás könyvelése

Kérdés: A közvetített szolgáltatások, az alvállalkozói teljesítmények értékét év közben kötelező-e a készletszámlán átvezetni, ha egyébként év közben nem vezetünk készletnyilvántartást, közvetlenül a 8. számlaosztályban könyvelünk?
Részlet a válaszából: […] Az új Szt. 159. §-a tartalmazza a kettős könyvvitel szabályait. E szerint a gazdálkodónak olyan könyvviteli nyilvántartást kell vezetnie, amely az eszközökben és a forrásokban bekövetkezett változásokat a valóságnak megfelelően, folyamatosan, zárt rendszerben,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. június 28.
1
10
11