SZÉP-kártyával és bankkártyával történő fizetések, átutalások

Kérdés: Van egy ügyfelem, akinek van egy vendéglátóegysége és egy boltja. Mindkét egységben fizethetnek a vendégek, a vevők SZÉP-kártyával és bankkártyával. Hogyan kell könyvelni ezeket a fizetéseket, valamint a SZÉP-kártyával, illetve bankkártyával fizetett számlákat? Hogyan kell könyvelni a SZÉP-kártyás, illetve bankkártyás banki átutalásokat? Ha lehet, kontírozva kérem.
Részlet a válaszából: […] A SZÉP-kártya is bankkártya, így azok „könyvelésében” nincs eltérés. Ezért csak az egyikkel, a bankkártyával kapcsolatosan könyvelünk.A vendégek, a vevő fogyasztott, illetve vásárolt, a fogyasztott, illetve vásárolt termék eladási árát a pénztárszámlával szemben kell...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2024. augusztus 8.

Támogatás belépődíj helyett

Kérdés: Ügyfelem vendéglátóegységet üzemeltet. Apandémiából való visszatérés elősegítése miatt kitalálta, hogy ismerős művészeket segít azzal, hogy ott felléphetnek. Nem szedne belépőt, hanem kitenne egy gyűjtőládát, amibe minden vendég saját döntése szerinti összeget tenne. Hogyan lehetne ezt végrehajtani úgy, hogy az szabályos legyen? Milyen számviteli és adózási feladatokat vonna maga után?
Részlet a válaszából: […] ...vendéglátóegységet üzemeltető társaságnál egyéb bevételként kell elszámolni a vendégektől kapott támogatást. A kapott támogatás a társaságiadó-alap része, mivel a társasági adóban az ilyen támogatással kapcsolatban nincs az adózás előtti eredményt...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2021. augusztus 26.

Étkezési szolgáltatás kedvezményes adómértékkel

Kérdés: Milyen feltételek mellett alkalmazható az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során a 18%-os kedvezményes adómérték 2017. január 1-jétől? [Áfa-tv. 3/A. számú melléklet II. rész 4. pont, 82. § (3) bekezdés, 305. § (2) bekezdés.] Ügyfelem 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátást végez. Rendszerint rendezvényeken (falunap, karácsonyi vásár stb.) helyben, a szabadban sütött ételeket árul. Az étel elfogyasztásához székeket, asztalokat, padokat, szalvétát, evőeszközt biztosít. Tehát igazából szolgáltatást nyújt, viszont ha az áfatörvényt nézem, ezen szolgáltatás nem tartozik a 2017. évi kedvezményes 18%-os áfakulcs alá. Jól értelmezem ezt?
Részlet a válaszából: […] ...szolgáltatás, melybe tipikusan a büfé, pecsenyesütő, kolbász- és hurkasütő, halsütő, lángossütő, kürtőskalácssütő stb. vendéglátóegységek sorolhatók. Ugyanakkor az idetartozó vendéglátóegység-kategóriák esetében azt kell vizsgálni, hogy megvalósul-e...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2017. április 27.

Cukrászsütemények áfája

Kérdés: Hivatkozva a NAV honlapján 2011. 06. 07-én és 2009. 10. 16-án megjelent, cukrászsütemények értékesítésekor alkalmazandó adó mértékéről tárgyú tájékoztatókra, kérem véleményüket az alábbi konkrét esetre. Irodánk egyik ügyfele csomagolt cukrászsütemények gyártójaként azokat viszonteladók részére értékesíti. A VTSZ 1905.90 szám alapján cukrászsüteményeknél 18%-os áfakulcsot alkalmaznak. Kérem véleményüket, hogy a fentiekben hivatkozott tájékoztatások alapján 2011. 07. 01-jétől a cukrásztermékek gyártójaként a nagykereskedelmi értékesítéseink során 18 vagy 25%-os áfakulcsot kell alkalmaznunk, illetve kell-e vizsgálnunk, hogy a terméket helyben fogyasztják-e vagy elviszik?
Részlet a válaszából: […] ...jelentőséggel bír az,hogy az adott – kedvezményes adómérték alá tartozó – terméket termékértékesítéskeretében adják át a vendéglátóegységben, vagy vendéglátó-ipari szolgáltatáskeretében szolgálják azt ki. Az új iránymutatás kitér arra is, hogy...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2011. november 17.

Ételek, italok tesztelése

Kérdés: Ügyfelünk olyan internetes portált üzemeltet, amelyen különböző egységek ételeinek, italainak minőségét, illetve a hely hangulatát és a kiszolgálást minősítik. Emellett – megrendelésre – hasonló témájú cikkek írásával, szerkesztésével is foglalkozik. Az internetes portálon való hirdetési felületek értékesítésével és cikkírással áfás bevétele keletkezik. Ahhoz, hogy a minősítés megtörténhessen, ügyfelünk ún. étteremtesztelőket küld a vendéglátóegységekbe. A tesztelők fogyasztási korláttal rendelkeznek. Külön munkatárs foglalkozik a tesztek dokumentálásával. A dokumentációba bekerül, hogy mely tesztelő, mely éttermet, mikor látogatja meg, mit fogyasztott, és a hozott számlára is történik hivatkozás. Véleményünk szerint az étteremtesztek az ügyfél tevékenységét szolgáló, áfás bevételt keletkeztető tevékenység érdekében felmerült kiadások, így költségként mint igénybe vett szolgáltatás és nem mint reprezentációs költség elszámolhatók, az áfája pedig levonható! Helyesen gondoljuk? Fenti tartalmú nyilvántartás elegendő-e az étteremteszt költségeinek az igénybe vett szolgáltatások költségei közötti elszámolásához?
Részlet a válaszából: […] ...idéztük a kérdést, a válasz megértéséhez eztszükségesnek tartottuk. A téma felvetése sem mindennapi.A kérdés szerint a különböző vendéglátóegységek ételeit, italait,a hely hangulatát, a kiszolgálást minősíteni – a kérdező véleménye szerint -csak akkor lehet,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2010. július 15.

Kiszerelés költségei

Kérdés: A kht. új tevékenységként étolaj-kiszereléssel foglalkozik. Az étolaj nagy mennyiségben, tartályokban érkezik. A flakont, a kupakot vásároljuk, a címkét saját nyomdánk állítja elő. Az étolaj a technológiai sorba beépített szűrés után az olajtöltő gépsor segítségével kerül a flakonokba, majd címkézésre és végül egységrakat-csomagolásra. Az étolaj ebben az esetben alapanyag vagy áru? Ha alapanyag, akkor késztermék lesz belőle? Kalkulációs lap készüljön róla? Ha az étolaj áru, a kupak, a flakon, a címke, valamint az egységrakat-csomagolás költsége minek minősül? Az étolajat jelenleg a kiskereskedelmi bolthálózatunkban, a saját vendéglátóegységeinkben értékesítjük, illetve használjuk fel. Később más boltoknak is értékesítünk. A számviteli politikánk és az önköltség-számítási szabályzatunk szerint a kiszerelőüzemben felmerült önköltséget a termék átadásakor a boltokra és a vendéglátóegységekre kell terhelni. Ha az étolaj áru, akkor hogyan kell ezt könyvelni? A társaság csak az 5. számlaosztályban könyvel.
Részlet a válaszából: […] ...nem értékesítik(értékesítéskor a bekerülési, beszerzési értéket az eladott áruk beszerzésiértékeként kell elszámolni), illetve a vendéglátóegységekben ténylegesen felnem használják (a tényleges felhasználással egyidejűleg a felhasznált...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2009. május 28.

Felszolgálási díj kedvezménye

Kérdés: Terheli-e szja-fizetési kötelezettség a felszolgálási díjat?
Részlet a válaszából: […] ...és rendelkezik az így befolyt összegekkezeléséről. A szolgáltatások után fizetendő felszolgálási díj bevezetéséről avendéglátóegységet üzemeltető maga dönthet, annak mértéke az elfogyasztotttermékek ét- és itallapon, valamint árlapon feltüntetett,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. december 8.

Betöréses kár kártérítésének elszámolása

Kérdés: A vendéglátóegységnél betörés történt. Az italkészletet elvitték, amelynek a beszerzését lekönyvelték, az áfabevallásban is szerepelt. A biztosító kártérítést fizetett. Ez a bevétel áfaköteles? A vállalkozó bevételét képezi? És így az adóalap része?
Részlet a válaszából: […] ...válasznál feltételezzük, hogy a vendéglátóegység az Szt.hatálya alá tartozik. Ez esetben amikor a betörés megtörtént, bizonyárafelmérte, hogy milyen értéket képviselt az italkészlet. Ezzel – a még el nemadott – italkészletértékkel csökkentenie kellett a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. november 24.

Exportértékesítés

Kérdés: 2005. januártól újból meghatározásra került az Szt.-ben a belföldi és az exportértékesítés fogalma. Valóban exportértékesítésként kell kimutatni, ha a saját kereskedelmi, vendéglátóegységükben külföldi illetőségű személynek értékesítünk, illetve nyújtunk szolgáltatást? Hány pénztárgépet kell üzemeltetni a helyes nyilvántartáshoz? Mi indokolta a változtatást?
Részlet a válaszából: […] A választ célszerű a kérdéssor végével kezdeni. Aváltoztatást (pontosabban: a módosítást) az indokolta, hogy a számvitelielszámolásokban az exportértékesítést, illetve az importbeszerzést -tartalmában – azonosan kell kezelni. A változás (a módosulás) csak a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. szeptember 1.

Karbantartás vagy felújítás

Kérdés: Hogyan minősítsük a meglévő üzleti ingatlanokon, vendéglátóegységeken végzett következő munkákat:- az üzleti ingatlan teljes külső vakolását a meglévő vakolat 80-100 százalékának leverésével, esetleg a külső nyílászárók egyidejű cseréjével,- az üzleti ingatlan tetőhéjazatának cseréjét (a tetőcserép 100 százalékának cseréjével, a tetőcserép 60-80 százalékának cseréjével és a tetőléc 30-60 százalékának cseréjével,- palafedés cseréje tetőcseréppel és fordítva, lapos tető teljes szigetelésének cseréje),- külső nyílászárók (ajtók, ablakok) cseréjét?
Részlet a válaszából: […] A kérdésben felsoroltakra adandó válasznál abból kell kiindulni, hogy az adott munkák az Szt. 3. §-a (4) bekezdése 8., illetve 9. pontjában adott értelmező rendelkezések melyikének felelnek meg: felújításnak vagy karbantartásnak.Az üzleti ingatlan külső vakolatának...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. április 15.
1
2