Vásárolt ingatlanhoz kapcsolódó beruházások

Kérdés: A 4271. kérdésre adott válaszhoz kapcsolódóan kérdezem. A társaság magánszemélytől lakóingatlant vásárolt, amelyet egyéb szálláshelyként kíván üzemeltetni. A tulajdoni lapon a vett lakóház udvarként szerepel. A lakóingatlan rendeltetésének megváltoztatását a társaság még nem kezdeményezte. A lakóingatlanon a társaság karbantartási munkákat végez. Az udvaron úszómedencét alakít ki, a lakóházzal egybeépítve wellnessrészt hoz létre. Kertet épít, parkolót alakít ki. Az Áfa-tv. 124. §-a alapján a lakóingatlan építéséhez, felújításához szükséges termék és szolgáltatás előzetesen felszámított áfája nem igényelhető vissza. Az úszómedencét, a wellnessrészleget külön-külön ingatlanként, a kertkialakítást, a parkosítást külön-külön építményként aktiválhatjuk-e? Az ezekhez kapcsolódó előzetesen felszámított áfa visszaigényelhető-e?
Részlet az állásfoglalásából: […] Hasonló témájú volt a 4271. számú kérdés, amelyre aSzámviteli Levelek 204. számában részletesen válaszoltunk.A válasz előtt megjegyezzük, számviteli elszámolási,nyilvántartási szempontból nem meghatározó, hogy mi van az ingatlan tulajdonilapján, hanem az, hogy mi van a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. december 2.
Kapcsolódó címkék:  

Szerzői jogdíjak áfája, elszámolása

Kérdés: Társaságunk könyvkiadással foglalkozik. Külföldi szerzők jogdíját ügynökségeken keresztül bonyolítjuk. Vannak a Közösségen belüli és Közösségen kívüli ügynökségek is, amelyekkel kapcsolatban állunk. Az Áfa-tv. szerint miként és hol kell szerepeltetni és bevallani ezeket a szerzői jogdíjakat? Ezen szerzői jogdíjak csak meghatározott példányszám kiadására szólnak. Számvitelileg hova kell ezeket sorolni? Melyik számlaosztályba?
Részlet az állásfoglalásából: […] A válasznál a következő feltételezésekkel élünk: a szerzőijogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény előírásai figyelembevételével történik akülföldi szerzők jogdíjának fizetése, továbbá azok az ügynökségek, amelyekkelkapcsolatban állnak, a szerzővel kötött...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. november 4.
Kapcsolódó címkék:  

Becsléssel megállapított eva és áfa

Kérdés: Evás kft.-ként működtünk 2008-2009-ben, mint utólag kiderült – az APEH megállapítása szerint – jogtalanul. Emiatt a fenti időszakra az APEH az Eva-tv. 22. §-ának (4) bekezdése alapján becsléssel állapítja meg az adót. A becslési eljáráshoz bekérték a társaság összes bizonylatát, és ezek alapján állapították meg a társaságiadó- és az áfakötelezettségünket. A becslés során teljeskörűen elfogadták a beadott bizonylatokat, és kizárólag azok alapján állapították meg az adókötelezettségeket, és közölték, hogy hiába vannak meg a szabályos bejövő számláink, azok áfatartalmát nem lehet levonásba helyezni, hivatkoztak az Eva-tv. 22. §-ának (6) bekezdésére. Jogos az APEH álláspontja? Véleményem szerint ez a kitétel csak arra vonatkozik, amikor az adóhatóság a becslés során – számla hiányában – becsüli a költségeket is.
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Art. 108-110. §-ai tartalmazzák – részletesen – azokat azelőírásokat, amelyek egyrészt a becslés alkalmazására, módszerére, másrészt azadózó magatartására vonatkoznak. Ezen előírásokra utal az Eva-tv. 22. §-ának(4) bekezdése is.A kettős könyvvitelt vezető...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. szeptember 9.

Apport áfája

Kérdés: Kft.-nk árut és tárgyi eszközt adott át apportként egyik kapcsolt vállalkozásának. Az általunk fizetendő áfát a másik cég átvállalhatja-e, ha igen, akkor milyen dokumentum alapján? Hogyan kell könyvelni az áfafizetési kötelezettség átengedését?
Részlet az állásfoglalásából: […] A választ azzal kell kezdeni, hogy az Áfa-tv. 17. §-ának (1)bekezdése szerint nem áll be a termék értékesítéséhez, szolgáltatás nyújtásáhozfűződő joghatás, ha az adóalany a terméket, vagyoni értékű jogot nem pénzbelihozzájárulásként (a továbbiakban együtt:...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. augusztus 5.
Kapcsolódó címkék:  

Közösen használt rendelő költségeinek átterhelése

Kérdés: Betéti társaságként működő ügyfelünk a háziorvosi tevékenysége mellett adóköteles tevékenységet is folytat. Háziorvosi tevékenységének folytatásához ügyfelünk közösen használja rendelőjét egy másik háziorvosi bt.-vel. Az áram- és a távhőszámlákat ügyfelünk egyenlíti ki (az áfa nem vonható le), a betéti díjat a másik bt. rendezi. Amennyiben a jövőben egymás felé átszámlázzák a fenti költségek 50-50 százalékát, helyes-e, ha ügyfelünk az energiaköltséget adómentesen számlázza át? A továbbszámlázott áramköltséget ki kell-e könyvelni az anyagköltségből, hogy az iparűzési adónál a levonható anyagköltség csak az ügyfelünk által ténylegesen használt áramot és távhőt tartalmazza?
Részlet az állásfoglalásából: […] A válasz előtt megjegyezzük, azzal nem lehet egyetérteni,hogy az áram- és távhőszámlákat ügyfelük, a bérleti díjat a másik bt. rendezi. Ezesetben ugyanis ügyfelük olyan kötelezettséget vállal magára, amelykötelezettség nem őt terheli az áram- és távhőszámlák...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. június 3.
Kapcsolódó címke:

Tulajdonos ingatlanának bérbeadása

Kérdés: Társaság székhelye a tag állandó lakóhelyéül szolgáló ingatlan. A székhelyre vonatkozó szívességi használati megállapodás szerint az ingatlan használata ingyenes, de az ingatlan használatával felmerülő valamennyi költséget köteles viselni a társaság. Kérdésem a 2010-es szabályozás szerint, hogy a magánszemélynek a felmerülő költségek átterhelését hogyan kell elszámolnia? Be kell-e jelentkeznie bérbeadási tevékenységre, ki kell-e számláznia a felmerülő és átterhelt költségeket? Ha tételes költségelszámolást választ a bérbeadásra vonatkozóan, akkor a kiszámlázott (átterhelt) költségekkel szembeállíthatja-e (levonhatja-e) a felmerült (általa megfizetett) közös költséget és rezsit? A társaságnak mint kifizetőnek kell-e szja-előleget levonnia a kiszámlázott költségekből tételes költség­elszámolás választása esetén? Áfa szempontjából mi a szabály a kiállított számlákra vonatkozóan? Választhatja a magánszemély a bérbeadási tevékenységére az alanyi adómentességet?
Részlet az állásfoglalásából: […] Ha a magánszemély a térítésmentesen használatba adottingatlan felmerülő költségeit át kívánja terhelni a cégére, akkor be kelljelentkeznie bérbe­adási tevékenységre, és ki kell számláznia a felmerülő ésátterhelt költségeket.Ha tételes költségelszámolást választ a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. április 29.
Kapcsolódó címkék:  

Lábon álló fa felvásárlása (áfa)

Kérdés: A lábon álló fa felvásárlásakor az előzetesen felszámított általános forgalmi adó levonásba helyezhető-e abban az esetben is, ha az nincs még letermelve? (A vételár teljes egészében kifizetésre került.)
Részlet az állásfoglalásából: […] Az áfa rendszerében lábon álló fa eladása alatt az értendő,amikor az eladó kivágási célra vagy kivágási engedéllyel értékesíti az élő fát.Tekintve, hogy ez esetben az érintett felek abban állapodnak meg, hogy azeladott élő fákat a vevő fogja kivágni és feldolgozni, a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. április 29.
Kapcsolódó címkék:  

Földterület hasznosításának adózása

Kérdés: A kft. magánszemély ingatlanán termelőüzemet épít fel. A magánszemély nem adta el a földterületet (kivett, beépítetlen terület, nem termőföld), hanem azt határozatlan idejű földhasználati szerződés alapján, éves díj ellenében hasznosítja. Milyen adózás vonatkozik a szerződő magánszemélyre a jogügylet során? Kell-e neki az APEH-nál adószámot kérni? Hogyan kell a kft. könyveiben az eseményt nyilvántartásba venni?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Art. 16. §-ának (1) bekezdése szerint adókötelestevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat. Az Áfa-tv. előírásaialapján az ingatlan bérbeadása adóköteles tevékenység, bár a 86. § (1)bekezdésének l) pontja alapján mentes az adó alól (de...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. január 21.
Kapcsolódó címkék:  

Légkondicionáló a bérleményben

Kérdés: A kft. lakást bérel iroda céljára magánszemélytől. A kft. 2008-ban légkondicionáló berendezést vásárolt és szereltetett be a lakásba, amelyet saját beruházásként számolt el, aktivált, az időarányos értékcsökkenési leírást elszámolta, az áfát visszaigényelte. Helyes-e az elszámolás, jogos-e az áfa visszaigénylése?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kft. által bérelt lakásban a légkondicionáló berendezésfelszerelésének a minősítése kétféleképpen történhet. Ha a bérelt lakás azonosaz épülettel, és a légkondicionáló berendezés nem csak hűt, de fűt is, kiváltjaaz egyéb fűtőberendezések használatát, akkor a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. október 1.
Kapcsolódó címke:

Vevőkör értékesítése

Kérdés: 2 éve bevezetett számítástechnikai üzletet vettünk át. A szerződésben rögzítettek szerint a régi tulajdonos ebben a térségben másik üzletet nem nyit, átadja "működési engedélyét". Számlát állított ki: "vevőkör átadása" címen. Hogyan könyveljük?
Részlet az állásfoglalásából: […] A számítástechnikai üzletet átadónak (eladónak) a vevőkörátadásakor a megállapodás szerinti érték – áfával növelt – összegéről, mintszolgáltatásnyújtásról kell a számlát kiállítania, a számlázott – áfa nélküli -összeget pedig árbevételként kell...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. április 2.
Kapcsolódó címke:
1
…
10
11
12
…
20