Kapcsolt vállalkozás közös tulajdonossal

Kérdés: AAA Kft. 100%-ban az XXX Kft. tulajdona. Összeférhetetlen-e, ha az AAA Kft. rendszeresen oda-vissza dolgozik BBB Kft.-vel (melynek úgyszintén XXX Kft. a 100%-os tulajdonosa)? Kapcsolt vállalkozás-e a fenti helyzet? AAA Kft. és BBB Kft. adózása szempontjából van-e jelentősége, hogy közös a tulajdonosuk (XXX Kft.)? Másképpen kell adóznia az AAA Kft. és a BBB Kft.-nek és/vagy a XXX Kft.-nek?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Tao-tv. előírása (4. § 23. pont) alapján, mivel ugyanaz a személy (XXX. Kft.)mind a kettőben (AAA Kft.-ben és BBB Kft.-ben) többségi befolyássalrendelkezik. A példa szerinti esetben AAA Kft. és BBB Kft. szerződéseket kötegymással. Tekintettel azonban arra, hogy...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. november 20.
Kapcsolódó címke:

Kártérítés könyvelése

Kérdés: Cégünk könyveiben kártérítés-követeléseket mutat ki, amelyek befolyására szinte semmi esély nincs. További költségeket nem kívánunk rá fordítani, ezért úgy döntöttünk, hogy kivezetjük a könyveinkből. Elengedett követelésként kell kivezetni? Milyen további adóvonzata van? Kell-e hivatalosan értesítenem a másik felet?
Részlet az állásfoglalásából: […] A válasz előtt a kérdésünk az, miért mutat ki kártérítésmiatti követelést a cég? Az Szt. alapján csak a bíróság által jogerősenmegítélt kártérítési követelést lehet követelésként a könyvekben kimutatni. Hailyen kártérítés-követelésről van szó, akkor...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. november 6.
Kapcsolódó címke:

Kapcsolt vállalkozás (fennállása)

Kérdés: A következő táblázatban bemutatott társaságok közül melyek minősülnek kapcsolt vállalkozásnak? Kinek kell transzferár-dokumentációt készítenie, ha mindenki mindenkivel szerződéses kapcsolatban áll? Megnevezés B Zrt. C Zrt. D Kft. E Kft. A Zrt. 98%, B Zrt. 100% 100% 98% C Zrt. 2%.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kapcsolt vállalkozásiviszony "A" Zrt., "B" Zrt., "C" Zrt., "D" Kft. és "E" Kft. között is fennáll."A" Zrt. ugyanis közvetlenül többségi befolyásossal rendelkezik "B" Zrt.-ben,illetve közvetve "C" Zrt.-ben, "D" Kft.-ben és "E" Kft.-ben, továbbá "B" Zrt.közvetlenül...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. november 6.
Kapcsolódó címke:

Végelszámoláshoz kapcsolódó kérdések

Kérdés: Cégünk működését végelszámolással szeretné lezárni. Tartozásunk, követelésünk nincs. A cégben lévő (nullára leírt, kis összegű eszközök, illetve még le nem írt) eszközök elszámolására, illetve a meglévő pénzállomány cégből történő kivételére milyen legális lehetőség van? Végelszámolás esetén az adóhatóság folytat-e visszamenőleges ellenőrzést? Mire kell még odafigyelni a végelszámolás során?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...hatását az eredménykimutatás tartalmazza, – a vagyonfelosztási javaslatot,– a végelszámolási időszak gazdasági eseményeirőlösszefoglaló értékelést (zárójelentést), – stb.A végelszámolást lezáró számviteli beszámoló...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. november 6.
Kapcsolódó címke:

Elveszett számla pótlása

Kérdés: Mi számít hiteles számlamásolatnak? Ha egy számla elveszik (pl. postán elkeveredik), és a számlakibocsátó fénymásolja a nála nyilvántartott számlát, és azt cégszerű aláírással ellátva ráírja, hogy a számla az eredetivel mindenben megegyező másolat, akkor ez a bizonylat a számla befogadójánál megfelel az Áfa-tv. 127. §-ának (adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltételei)? Egyáltalán mi a teendő, ha egy számla elveszik?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...eredeti számlából. Ezen új példánysorszáma természetszerűleg nem az "1." lesz, hiszen éppen az veszett el.Minthogy azonban a számlabefogadót adólevonásra kizárólag csak az "egyes"példánysorszámú eredeti számla jogosítja, ezért az új...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. október 22.
Kapcsolódó címkék:  

Egyedi vagy összetett szolgáltatásnyújtás (áfa)

Kérdés: 2007. november 14-én kötött vállalkozási szerződésben – építésiengedély-köteles – biogáztermelő blokk elkészítésére vállalkoztunk. 2008. 02. hóban befogadott tervezői számlát továbbszámláztuk a normál adózás szerint. A megrendelő 05. hóban az Áfa-tv. 142. §-ra hivatkozva visszaküldte számlánkat, szerinte a szerződést egyben kell értelmezni, és az egész mű elkészítése fordított adózás alá esik. Kérjük állásfoglalásukat, hogy jelen esetben a tervezést az egész részeként, vagy önállóan kell-e értelmezni az Áfa szempontjából!
Részlet az állásfoglalásából: […] Mindenekelőtt jelezzük, hogy a kérdésben vázolt tényállásnem egyértelmű. Nem világos például, hogy a jogügylet során kizárólag csakszolgáltatások (tervezés, illetve ingatlan létrehozatalára irányuló egyébépítési-szerelési szolgáltatások) elvégzésére kerül-e sor,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. október 22.
Kapcsolódó címkék:  

Szabályozási pótdíj

Kérdés: Társaságunk a 389/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet 7. §-ában részletezettek szerint a menetrend késedelmes beadása vagy be nem adása, illetve a beadott menetrend ténylegesen mért adatoktól való eltérése miatt szabályozási pótdíjat fizet, amelyet a rendszerirányító számláz az áfa felszámításával. A szabályozási pótdíjat költségként vagy egyéb ráfordításként kell elszámolni? Szerintünk a pótdíj nem minősül szolgáltatásnyújtásnak, nem tevékenység ellenértéke, és így nem tartozik az Áfa-tv. hatálya alá. A szabályozási pótdíj növeli a társaságiadó-alapot?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...átvételi rendszerben az értékesítő jogosult azilletékes hivatal határozatában foglaltaknak megfelelő mennyiségű villamosenergiát a befogadónak átadni, a befogadó köteles azt befogadni, és azértékesítővel a villamos energia ellenértékét a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. október 22.
Kapcsolódó címke:

Építési betonelemek gyártása és helyszíni szerelése (áfa)

Kérdés: Társaságunk egyik tevékenysége építési betonelemek gyártása. Szerződéseink többsége a gyártási tevékenységen túlmenően tartalmazza az elemek szállítását és a helyszíni összeszerelést is. Ennek megfelelően építési-szerelési szerződést kötünk. A szerződés szerinti egyösszegű vállalási ár jelentős részét, kb. 80 százalékát a legyártott betonelemek, a fennmaradó 20 százalékot a szállítás, szerelés tesz ki, szerződéseinkben a betonelemek ára, a szállítás és a szerelés díja nincs egyedileg meghatározva. Az általunk nyújtott szolgáltatás építési hatósági engedélyhez kötött. Véleményünk szerint ez a tevékenység a fordított adózás alá tartozik. Kérdéseink: A fent részletezett munkára kötött szerződés termékértékesítésnek minősülhet-e, tekintettel a 2008. 01. 08-án megjelent APEH-tájékoztatóban foglaltakra? Van-e eltérés az adózás, a számlázás tekintetében, ha a betonelemek értékét, a szállítás díját, a szerelés díját külön-külön határozzuk meg? Építésihatóságiengedély-köteles tevékenységekhez kötött vállalkozási szerződéseknél mi lehet a határ az egyenes és a fordított adózás között?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...vállalkozik. Hogy az így elvállalt munkának mennyi az értéke,az elsősorban az építési-szerelési szerződésben foglaltaktól függ, debefolyásolja (befolyásolhatja) a számviteli törvénynek az eszközök bekerülésiértékére vonatkozó előírása is, mivel...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. október 22.
Kapcsolódó címkék:  

Forintban kiállított számla kifizetése euróban

Kérdés: Cégünket egyik partnerünk azzal kereste meg, hogy a forintban kiállított számláinkat euróban szeretné kifizetni. Több különböző értékű és fizetési határidejű számláról van szó. Van-e ennek valamilyen törvényi akadálya, illetve milyen árfolyamot kell a kiegyenlítésnél figyelembe venni? Mivel importálunk, esetenként nekünk is szükségünk van a devizára. Megteheti-e a vevő azt, hogy legközelebb devizás számlát kér, amelyet végül forintban egyenlít ki? Ebben az esetben milyen árfolyamon történjen az elszámolás?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Más szavakkal, devizában kiállított és elfogadott számlákat csak aszámlán feltüntetett külföldi pénznemben lehet kiegyenlíteni.Összefoglalóan megjegyezzük, a forintban kiállítottszámlának euróval (devizával) történő kiegyenlítése, illetve az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. október 9.
Kapcsolódó címke:

Tőkeemelés után az üzletrészek visszavásárlása

Kérdés: Társaságunk a szabad eredmény- és tőketartalék terhére jegyzett tőkét emelt 2008-ban. A kft. tulajdonosai magánszemélyek, akik a tőkeemeléskor nem adóznak, mivel az így megszerzett vagyoni érték nem minősül bevételnek. A tőkeemelés után a felajánlott kft.-üzletrészeket a társaság 75 százalékon visszavásárolja. A magánszemélyek milyen összeg után adóznak? És milyen fizetési kötelezettség keletkezik, ha az alapításkori és a tőkeemelés kapcsán kapott üzletrészt is értékesítik? Ha a magánszemélyek üzletrészüknek csak egy részét értékesítik, akkor van-e kötelező sorrend?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(üzletrészhez) kapcsolódó járulékos költség lehetséges tételeitaz Szja-tv. 67. §-ának (9) bekezdése részletezi. Összefoglalóan: csak egy üzletrésze (törzsbetéte) lehet egymagánszemélynek a tőkeemelés után is, ezt az üzletrész részben nem adhatja...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. október 9.
Kapcsolódó címkék:  
1
…
89
90
91
…
134