Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott gépbeszerzés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Részletfizetéssel történő gépbeszerzés

Kérdés: Nagy értékű gép adásvétele történik. Aszerződésben az szerepel, hogy a vételárat részletekben fizeti meg a vevő az eladó számára. Kikötik továbbá, hogy amennyiben a teljes vételár nem kerül kifizetésre 2 éven belül, az eszköz tulajdonjoga az eladóra száll vissza. A vevő használta az eszközt a tevékenységéhez, azonban a vételár kifizetése nem történt meg. Mi a teendő ebben az esetben? Állíthat-e ki az eladó helyesbítő számlát, vagy a vevőnek kell az eladó felé számláznia? Változtat-e a számlázási/adózási következményeken az, ha az eladó nem gazdasági társaság, hanem egy magánszemély?
Részlet a válaszból: […]következően a teljesítés napjának a termék birtokbaadásának napja tekinthető.Amennyiben a termék 10. § a) pontja szerinti értékesítése esetében az ügylet az érintett bármelyik félnek felróható okból meghiúsul - konkrét esetben a szerződésben foglaltak alapján, az ellenérték megtérítésének hiánya miatt -, az Áfa-tv. 77. § (2) bekezdés a) pontját kell alkalmazni, mely szerint az adó alapja utólag csökken abban az esetben is, ha a kötelezett a termék 10. § a) pontja szerinti értékesítése esetében az ellenérték maradéktalan megtérítésének hiánya miatt eláll az ügylettől, és a felek az ügylet kötése elő­tti helyzetet állítják helyre, vagy ha ez nem lehetséges, az ügyletet a felek a meghiúsulás bekövetkezéséig terjedő időre hatályosként elismerik.Az adóalap-csökkentés feltétele az Áfa-tv. 78. § (1) bekezdése alapján az, hogy a kötelezett az ügylet teljesítését tanúsító számla érvénytelenítéséről gondoskodjon (ha a felek az ügyletkötés előtti helyzetet állítják helyre), vagy annak adattartalmát módosítsa (ha a felek az ügyletet a meghiúsulás bekövetkezéséig terjedő időre hatályosként elismerik). Az eredeti állapot helyreállítását az Áfa-tv. szempontjából nem egy önálló új ügyletként, azaz visszaértékesítésként kell kezelni, hanem az adóalap utólagos csökkenésének az Áfa-tv. 77. § (2) bekezdés a) pontja szerinti jogcímeként kell minősíteni. Ebben az esetben a vevő nem számlázhat, a termék eladóhoz történő visszakerülésével nem valósul meg új termékértékesítés.A leírtak alapján tehát az ügylet bizonylata az eladó által kiállított számlával egy tekintet alá eső okirat (módosító vagy érvénytelenítő számla). Az ügylet adójogi megítélésén[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. február 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8452
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,