Elszámolás a feles földbérleti díjjal

Kérdés: Hogyan számoljuk el a feles földbérleti díjat?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(T 81-85 – K 591), az áfa nélküli összeget árbevételként kell elszámolni. A bérbe vevő társaságnál a haszonbérleti díj miatti kötelezettséggel azonos összegű az átadott termékek miatti követelés, a különbözet nulla, a két számlát össze kell vezetni (T 454...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. november 8.
Kapcsolódó címke:

Német magánszemély részére fizetett jutalék

Kérdés: Társaságunk nagy értékű eszközök nemzetközi kereskedelmével foglalkozik. Az idei év során egy német illetőséggel bíró magánszemély aktív közreműködésével jött létre egy ügylet. A magánszemély, előzetes megállapodásunknak megfelelően, üzletszerzői jutalékra jogosult. A magánszemély német illetőségű, a tevékenységet nem Magyarországon végezte. Milyen bizonylatok szükségesek ahhoz, hogy kifizethessük számára a jutalékot? Jól gondoljuk-e, hogy a német adóhatóság illetékességigazolásának birtokában, szja levonása nélkül kifizethető a jutalék? Milyen adatszolgáltatási kötelezettség – beleértve a német magánszemélyt és a NAV-ot is – terheli a magyar kifizetőt?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...egyikéről készült másolat szolgál.Az Szja-tv. 7. számú melléklete a külföldi magánszemély felé adatszolgáltatási, igazoláskiadási kötelezettséget nem ír elő. Ugyanakkor az Art. 50. §-a (2) bekezdésének 26. pontja alapján a havi adó- és járulékbevallásban...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. november 8.

Külföldi pénzértékre szóló tulajdoni részesedés értékelése

Kérdés: Hogyan kell értékelni a külföldi pénzértékre szóló tulajdoni részesedést jelentő, külföldi befektetéseket? A mérlegfordulónapi értékeléskor kimutatott árfolyamveszteséggel csökkenthető-e a már korábban devizában kimutatott értékhelyesbítés, illetve az árfolyamnyereség összegével az értékvesztésként elszámolt összeg?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...van.A válaszban taglalt módosításokra azért sincs lehetőség, mert a külföldi pénzértékre szóló eszközöket, illetve kötelezettségeket kell – a mérlegfordulónapon a törvényi előírások figyelembevételével – a mérlegfordulónapi árfolyamon...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. november 8.

Könyvvizsgálat járulékos költségei

Kérdés: A könyvvizsgáló céggel kötött megállapodásunk értelmében kötelesek vagyunk a könyvvizsgálati díjon felül megfizetni a kapcsolódó járulékos költségeket is – szállás, utazás, étkezés. A számlán ezeket "Járulékos költségek" megnevezéssel, a főtevékenység áfakulcsával számlázza felénk a könyvvizsgáló. Adóvizsgálat során az ellenőrök bekérették ezen költségek részletezését – korábban ezt a könyvvizsgáló nem mellékelte a számlához, mi sem kértük, ő egy Excel-táblázatban vezette – és az étkezésre jutó részt természetbeni juttatásnak minősítve adóhiányt szándékoznak megállapítani. Véleményünk szerint jelen esetben az étkezés elvesztette önálló tevékenység jellegét; mi nem étkezést rendeltünk meg és biztosítottunk a magánszemélyek számára. A szerződés tartalma a könyvvizsgálatról szólt, a járulékos költségeket is könyvvizsgálati díjként kezeltük és könyveltük. Cégünk sem munkáltatóként, sem kifizetőként nem áll kapcsolatban az étkezési szolgáltatást igénybe vevő magánszemélyekkel. Az Art. szerint ugyan kifizető az is, aki nem közvetlenül, hanem megbízottja útján nyújtja az adóköteles szolgáltatást, de ott megbízottként a postát és hitelintézetet nevesíti a törvény. Mi étkezési szolgáltatást nem rendeltünk meg, és nem "bíztuk meg" ennek megrendelésével a könyvvizsgálót sem. Szakmai véleményüket szeretnénk kérni a fenti ügyben: adóköteles természetbeni juttatást fizettünk, vagy könyvvizsgálati díjat?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...részét képező költségtérítést fizettek.A munkavállalók részére nyújtott étkeztetés – így a társaságuk általi adófizetési kötelezettség – akkor merülhetne fel, ha a könyvvizsgáló céggel kötött megállapodás nem költségtérítésről, hanem arról...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. október 25.

Beolvadás esetén osztalék fizetése

Kérdés: A beolvadó társaság tulajdonosai dönthetnek-e a beolvadáskor osztalékfizetésről? Ha igen, hogyan kell azt kimutatni? Ha nem, miért nem?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...majd kifizetni.Az Szt. 137. §-a alapján az átalakuló gazdasági társaság a mérlegében (könyveiben) értékkel kimutatott eszközeit és kötelezettségeit átértékelheti, a könyveiben értékkel nem szereplő eszközöket és a gazdasági társaságot terhelő kötelezettségeket...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. október 25.

Pótbefizetés euróban

Kérdés: Két belföldi magánszemély tagból álló kft. társasági szerződése lehetőséget ad a tagoknak pótbefizetés teljesítésére (évente kétszer 3 millió forint értékben). Van-e lehetőség ezt euróban teljesíteni a kft. valutapénztárába történő befizetéssel?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...A Ptk. 3:183. §-a szerint a társasági szerződés feljogosíthatja a taggyűlést arra, hogy a veszteségek fedezésére pótbefizetési kötelezettséget írjon elő a tagok számára. (Veszteség valójában akkor van, ha az a könyvviteli nyilvántartásokban, a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. október 25.
Kapcsolódó címke:

Bérleti díj miatt iparűzésiadó-alap két helyen

Kérdés: Kapcsolt vállalkozásaink közül az egyik kizárólag ingatlan-bérbeadással ("A" cég), a másik pedig ingatlanüzemeltetéssel és bérbeadással foglalkozik ("B" cég). A bérlőkkel történő egyszerűbb kapcsolattartás érdekében "B" cég nemcsak az üzemeltetési díjat, hanem egyúttal a bérleti díjat is számlázza, és beszedi a bérlőktől a velük kötött szerződés alapján. A fentiek miatt probléma keletkezett az iparűzési adó vonatkozásában, ugyanis az "A" cégnél bevételként és iparűzésiadó-alapként jelentkezik a bérletidíj-bevétel, ami "B" cégnél is árbevétel és iparűzésiadó-alap. Így ugyanazon bérleti díj után kétszer fizetünk iparűzési adót. Léteznek-e olyan szerződéskötési, illetve könyvelési módosítások, amelyekkel a kétszeres iparűzésiadó-fizetés a cégcsoporton belül megszüntethető úgy, hogy "A" cég továbbra sem kerül közvetlen kapcsolatba a bérlőkkel?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...– nem lehet árbevétel (az "A" céget megillető bérletidíj-bevétel). Máris elkerülhető a kétszeres helyi iparűzésiadó-fizetési kötelezettség, ha "B" cég nem mutat ki árbevételt.Az egyszerűbb kapcsolattartás érdekében mit lehet tenni úgy, hogy elkerülhető legyen...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. október 25.
Kapcsolódó címkék:  

Szociális hozzájárulási adó a saját jogú nyugdíjasnál

Kérdés: Ha a munkavállaló saját jogú nyugdíjas, akkor 2019-ben a lakáscélú munkáltatói támogatásnál – ha azt munkabérben kapja – mivel nem kell tőle nyugdíjjárulékot levonni (csak személyi jövedelemadót), a cégnek nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettséget a 2018. évi LII. törvény szabályozza 2019. január 1-jétől (jelenlegi ismereteink szerint).Ezen törvény 5. §-a (1) bekezdésének g) pontja választ ad a kérdésre.E szerint nem keletkezik adófizetési...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. október 25.
Kapcsolódó címke:

Lődíj vadásztársaságnál

Kérdés: A hivatásos vadásznak az elejtett ragadozókért lődíj jár. Meghatározott, milyen lőszer és hány darab adható. Az összeg pénzben is kifizethető, vagy számla ellenében? Milyen egyéb mód lehetséges? A kifizetett összeg adóköteles-e vagy sem? Az egyesületként működő vadásztársaságnál most kezdtem el könyvelni.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...névsorát;– a hivatásos vadásznál a vadászat előtt is tartható lőszermennyiséget, az azok felhasználásáról való elszámolás kötelezettségével;– az elejtett, elfogott vad után vadfajtánként, a vadak darabszáma alapján adható sörétes lőszer, illetve...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. október 25.
Kapcsolódó címke:

Elkülönítés magánnyugdíjpénztárnál nem fizető tagok hozamából

Kérdés: Magánnyugdíjpénztárnál hogyan kell könyvelni az 1997. évi LXXXII. törvény 62/A. §-ának (2) bekezdése alapján a tagdíjat nem fizető tagok hozamából a működési és likviditási tartalék javára levont összegeket?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...és likviditási tartalék javára jóváírni.A kérdésre a választ a magánnyugdíjpénztárak beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 222/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet előírásainak a figyelembevételével lehet megadni....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. október 25.
Kapcsolódó címke:
1
…
116
117
118
…
483