Beruházási adóalap-kedvezmény

Kérdés: Mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó, az adóév utolsó napján középvállalkozónak minősülő részvénytársaság a Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének zs) pontja alapján vehet-e igénybe beruházási adóalap-kedvezményt, figyelemmel a tulajdonosi összetételre [Tao-tv. 7. §-ának (11) bekezdése], és az értékhatárra is [Tao-tv. 7. §-ának (12) bekezdése], ha a részvénytársaság 2008. évben saját részvényként szerezte meg egyetlen jogi személyiségű részvényese valamennyi részvényét 2008. 01. 01. napjára visszamenő hatállyal? Ennek eredményeként jogilag 2008. 01. 01. napján a részvénytársaságnak kizárólag magánszemély részvényesei voltak, illetve vannak. Kérdés, hogy a Tao-tv. 2008. adóévre hatályos rendelkezése alapján az adózás előtti eredményt csökkentő kedvezményt igénybe vehetik-e?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...bekezdésének zs) pontja alapján adózáselőtti eredménycsökkentéssel az adóév utolsó napján kis- és középvállalkozásnakminősülő, mezőgazdasági termékek elsődleges előállításának minősülőtevékenységet végző adózó is élhet, ha az adóév egészében...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. november 20.

Megítélt támogatás könyvelése

Kérdés: Cégünk uniós támogatást kapott, amelyről a határozatot az MVH megküldte. A határozatban megállapított összeget kell-e könyvelni és hogyan? Ha a beruházás megvalósult, utána mit kell könyvelnem?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak a kapottuniós támogatásról szóló határozatát nem szabad könyvelni! Könyvelni csak aténylegesen megkapott fejlesztési támogatást kell a rendkívüli bevételekközötti elszámolással (T 384 – K 9894), de az így...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. október 22.
Kapcsolódó címkék:  

Részesedés vétel-eladás

Kérdés: Egy zártkörűen működő mezőgazdasági részvénytársaság (mely mezőgazdasági szövetkezet átalakulásával jött létre) részvényeiből egy külső befektető meg kívánja vásárolni a részvények többségét. Az ellenséges felvásárlás elkerülésére az rt. viszonylag jelentős saját részvényt volt kénytelen felvásárolni a névérték 50%-ának megfelelő árfolyamon. A korábbi években is kizárólag az rt. vásárolt a saját részvényeiből, 10-15% közötti árfolyamon. Kérdés, hogy az szja szempontjából ebben az esetben hogyan kell kiszámítani a szokásos piaci árat, mely alapján dönthető el, hogy képződött-e valakinél értékpapír megszerzéséből származó jövedelem? A korábban felvásárolt részvények már elkeltek, az újonnan vásárolt részvényekért, úgy tűnik, egyik részvényes sem akar adni 50%-ot. Ha pl. 25%-os árfolyamon veszik meg a részvényesek az rt.-től az említett, 50%-on vásárolt részvényeket, képződik-e jövedelmük?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Szja-tv. a szokásos piaci ár meghatározására atranszferárakról szóló irodalomban alkalmazott módszereket fogalmazza meg a 3.§ 9. pontjában. Részvényeknél a módszerek közül a következő jöhet számításba:a) az összehasonlító árak módszere (Szja-tv. 3. § 9/a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 25.
Kapcsolódó címkék:  

Mezőgazdasági szolgáltatáshoz biztosított üzemanyag elszámolása

Kérdés: Mezőgazdasági tevékenységet végző társaság vagyunk. Termelési folyamatainkhoz idegen mezőgazdasági szolgáltatást (gépi) is igénybe veszünk. Saját üzemanyagkútból tankolhatunk-e a szolgáltató járművébe úgy, hogy az üzemanyag költsége az igénybe vevő ágazaton mint anyagköltség jelenjen meg? A szolgáltatás díja az üzemanyagköltséget nem tartalmazná.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...magában kell, hogy foglalja a díjon túlmenően a szolgáltatásokhoz amegrendelő által biztosított anyagok értékét is. Így a megrendelő (amezőgazdasági tevékenységet végző társaság) által a szolgáltató részérebiztosított üzemanyag ellenértékét az igénybe...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 25.
Kapcsolódó címke:

Más számára végzett gépi munka az őstermelőnél

Kérdés: Családi gazdálkodás talajművelő gépekkel rendelkezik. A gépek gazdaságosabb kihasználása miatt szeretne alkalmanként más őstermelő részére gépi bérmunkát végezni. Végezheti ezt családi gazdálkodási vagy őstermelői tevékenységen belül?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Szja-tv. 6. számú melléklete rendelkezik arról, hogy miminősül mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek, ez vonatkozik a családigazdaságban végzett mezőgazdasági őstermelésre is. Eszerint mezőgazdaságiőstermelői tevékenységnek minősül a saját gazdaságban...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 25.
Kapcsolódó címkék:  

Kapott támogatás az iparűzési adónál

Kérdés: Mezőgazdasági őstermelő, illetve egyéni vállalkozó az FVM-től földalapú támogatást, továbbá a VPOP-től gázolaj jövedéki támogatást kapott. Ezeket az iparűzési adó alapjánál nettó árbevételként figyelembe kell venni? Szakmai körökben vitára adott okot a kérdés, de az érintett önkormányzatok is eltérően nyilatkoztak róla!
Részlet az állásfoglalásából: […] ...összegét az iparűzési adó alapjánál nettó árbevételkéntszámításba kell venni. Az átalányadózó magánszemély (egyéni vállalkozó,mezőgazdasági kistermelő) vállalkozó, továbbá az Szja-tv.-ben meghatározottmezőgazdasági őstermelő...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 11.
Kapcsolódó címkék:  

Saját vállalkozásban végzett beruházás áfaszabályai

Kérdés: Az Áfa-tv. 134. §-ának (1), (2) bekezdése rendelkezik a vállalkozáson belül a saját beruházás eredményeként előállított tárgyi eszköz áfa-visszaigénylésével kapcsolatban. Értelmezésünk szerint a saját vállalkozásban megvalósított beruházások áfáját csak a beruházás aktiválásakor igényelhetjük vissza. Mezőgazdasági vállalkozás vagyunk, ahol sajátos beruházás a növendék állatok tenyészállattá történő átminősítése. Hogyan értelmezendő ez esetben az Áfa-tv. hivatkozott előírása? Egyéb beruházásoknál is problémát jelent a törvény alkalmazása.
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésre a választ az Áfa-tv. 134. §-ának értelmezésévelkezdjük.Saját vállalkozásban végzett beruházás az Áfa-tv. 11. §-a(2) bekezdésének a) pontja alapján, ha az adóalany ennek eredményeként tárgyieszközt állít elő. (Ez a meghatározás eltér a számviteli...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. augusztus 28.

Szövetkezeti közösségi alap felhasználása

Kérdés: Ez évtől indul be a mezőgazdasági szövetkezetekben a lekötött tartalékba helyezett közösségi alap felhasználása. Szükség lenne egy átfogó tájékoztatásra az alap eredménytartalékból való feltöltésére, az alapból való felhasználás éves mértékére (arányára), a különböző jogcímeken történő kifizetések adóvonzataira, a könyvelés, elszámolás módjára, az alap teljes kezelésére vonatkozóan.
Részlet az állásfoglalásából: […] A szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény (atovábbiakban: Szöv-tv.) 58. §-a és 59. §-a (2) bekezdésének c) pontja szerint atárgyév mérlegfordulónapjára vonatkozó pozitív adózott eredmény közgyűlés általmeghatározott összege közösségi alapba kerül. Ez a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. augusztus 28.
Kapcsolódó címke:

Átalányadózást választó mezőgazdasági őstermelő

Kérdés: Átalányadózást választó mezőgazdasági őstermelő bevételi nyilvántartást vezet. Ha bevétel csak gabonaértékesítésből származik, úgy az őstermelői igazolvány melléklete, az úgynevezett értékesítési betétlap vezetése e kötelezettségnek megfelelő-e?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Szja-tv. 5. számú melléklet I. Fejezet 6. pontja szerinta mezőgazdasági őstermelő az őstermelői tevékenysége ellenértékekéntmegszerzett bevétele tekintetében az alapnyilvántartás vezetésére vonatkozókötelezettségét – választása szerint – az őstermelői...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. augusztus 7.
Kapcsolódó címkék:  

Cukorrépa-termesztés megszüntetésének támogatása

Kérdés: Egy, a cukorrépa-termesztést is integráló mezőgazdasági vállalkozás – a térségben lévő cukorgyár bezárása miatt – 2007. évben felhagyott a cukorrépa-termesztéssel, és termelési kvótájáról is lemondott. Az MVH-tól szerkezetátalakítási támogatási határozatot kapott 2008. januári keltezéssel. A vállalkozás mérlegkészítési időpontja április 30. A határozatban a támogatás összege euróban van számszerűsítve, azonban a kifizetési árfolyamot nem tartalmazza, erről az MVH külön határozatot fog kiállítani a későbbiekben. A határozat szerint a támogatás mértékét "a 2007/2008. évi lemondás után" állapították meg, melynek a kifizetésére 2008 júniusában és 2009 februárjában kerül sor, két részletben. A támogatás elszámolása az alábbi számviteli kérdéseket veti fel: 1. Melyik évre, illetve évekre kell elszámolni egyéb bevételként a kapott támogatást? 2. Amennyiben a támogatás összege a mérlegkészítés időpontjáig csak euróban áll rendelkezésre, a 2007. évre elszámolandó támogatást milyen árfolyamon kell a beszámolóba beállítani, s majd a tényleges árfolyam birtokában hogyan kell eljárni az árfolyam-különbözetek elszámolását illetően? 3. A vállalkozás a szerkezetátalakítás érdekében a 2007-2009-es években több, a növénytermesztéshez kapcsolódó gépi, valamint állattenyésztési beruházás megvalósítását tervezi. Van-e lehetőség a "cukorrépa-termesztés megszűnése miatt" kapott szerkezetátalakítási támogatásnak – az éves beruházási (üzembe helyezési) költségek 2007. évi ténylegesen megvalósított és 2008-2009. évi tervezett összegéig – évek között történő időbeli elhatárolására, majd az amortizációs költségekkel arányos összegben történő feloldására?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Szt. 77. §-a (3) bekezdésének b) pontja alapján aköltségek (ráfordítások) ellentételezésére – visszafizetési kötelezettségnélkül – jogszabály által meghatározott szervezettől kapott, illetve az üzletiévhez kapcsolódóan a mérlegkészítés időpontjáig – a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. július 17.
1
…
15
16
17
…
26