Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Keresés eredménye

A találat a megadott versenyautó tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
A találat: Versenyautók bérbeadása, felújítása, reklámbevétele
Kérdés: Egy adott társaság versenyautók bérbeadásával foglalkozik, de emellett saját autókat is indít a versenyeken. Mikor, milyen jellemző esetekben kell aktiválandó felújításként elszámolni azokat a jelentős összegű ráfordításokat, amelyek egy-egy verseny után szükségesek az újbóli indításhoz? Mikor minősül saját beruházásnak a felújítás? Ezen beszerzések áfája levonható-e? A versenyautók reklámhordozásából árbevételt is realizál a tulajdonos társaság. Kell-e ez után kulturális járulékot fizetni?
Részlet a válaszból: […]érdekében elvégzett munkák költségeit felújításként kell elszámolni, a felújítás értékével a versenyautó bekerülési értékét kell növelni, nettó értéke fejezi ki a versenyautó aktuális értékét. Ha a verseny során a versenyautó különböző sérüléseket szenvedett (a karosszéria egyes elemei összetörtek, de azok javíthatók, az egyes elemek cserével pótolhatók), de nem vált totálkárossá, működőképes, akkor az elvégzendő munkák költségeit karbantartásként kell elszámolni, mint a rendeltetésszerű használat érdekében szükséges, a zavartalan, biztonságos üzemeltetést szolgáló javítások, karbantartások költségeit. A felújítás sohasem tekinthető saját beruházásnak, bár elszámolása azzal azonos módon történik akkor, ha a helyreállítást a versenyautókat saját tárgyi eszközként kimutató társaság végzi el. (Saját felújításként kell elszámolni azt a helyreállítást is, amikor a társaság csak a szükséges anyagot, alkatrészt, tartozékokat szerzi be, de a számviteli törvény szerinti felújítási munkákat más cég végzi el. Ez esetben igénybe vett szolgáltatás költségeként indokolt elszámolni a felújítást, helyreállítást végző cég által számlázott összeget is.) Az Áfa-tv. 125. §-a (2) bekezdésének b) pontja alapján, ha a társaság a versenyautókat igazoltan egészében vagy túlnyomó részben (legalább 90 százalékban) úgy hasznosítja, hogy azt bérbe adja, akkor a beszerzés előzetesen felszámított áfája levonható. Ez esetben a 125. § (2) bekezdésének c) pontja szerint levonható a versenyautók üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatások (felújítás, karbantartás) előzetesen felszámított áfája is, ha ezen szolgáltatások költségei a bérbeadót terhelik. A hivatkozottakból az is következik, ha a versenyautókat a társaság túlnyomórészt nem bérbeadás útján hasznosítja (például saját maga indítja a versenyen), akkor sem a beszerzés,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. február 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3981
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,