Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott árrésadózás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Árrésadózás alól kilépés, visszalépés

Kérdés: Cégünk használtautó-kereskedelemmel is foglalkozik. Alakulásunkkor az általános szabályok mellett az árrésadózást választottuk ezen tevékenységünkre. 2019. 05. 17-én az adóhatóság olyan irányú jogértelmezést tett közzé, mely alapján érdemes volt kilépnünk az árrésadózás alól a 2020-as adóévre. Ezt meg is tettük 2019 decemberében (tehát 2020. évben adómentesen értékesítettük a használtszemélygépkocsi-eladásainkat). Ugyanakkor úgy gondolom, hogy 2020. 11. 26-án az Országgyűlés által elfogadott 2021-es adócsomagban (Magyar Közlöny 261. száma, 8458. oldal, 37. §) ezt kívánták módosítani. Valóban jól értelmezem-e azt, hogy ha maradnánk a 2020-as évben alkalmazott áfaszabálynál (tehát nem árrésáfásan, hanem adó alól mentesen számláztunk), akkor a 2021. évben a módosítás kapcsán a teljes ellenérték után áfát kellene fizetnünk? Vissza tudunk-e lépni 2020. 12. 31-ig az árrésadózás alá, annak ellenére, hogy ebből legkorábban a 2022. évben tudunk majd kilépni? Hol találok erre vonatkozóan leírást?
Részlet a válaszból: […]esetben, ha az értékesítést megelőzően a termékhez előzetesen felszámított adó kapcsolódott volna, az a 124. § (1) bekezdés d) pontja szerint - a 125. § (1) bekezdés a) pontban foglaltakra is figyelemmel - nem lenne levonható.Az elfogadott törvénymódosítás tehát pontosítást fogalmaz meg a személygépkocsi adómentes értékesítésére vonatkozóan. A jelenleg hatályos szabályozással ellentétben a módosítás rögzíti, hogy 2021. január 1-jétől nem alkalmazható az adómentesség, ha a személygépkocsi beszerzésére vonatkozó levonási tilalom alól az adóalany mentesült volna arra tekintettel, hogy a beszerzés továbbértékesítési céllal történt. Atovábbértékesítési célból vásárolt személygépkocsikat - megerősítve a kérdésében vázolt értelmezést - 2021. január 1-jétől áfásan kell értékesíteniük azoknak, akik viszonteladóként nem alkalmazzák a különbözeti adózást.Az Áfa-tv. 224. § (1) bekezdése biztosít lehetőséget a viszonteladónak arra, hogy a tárgyévet megelőző év utolsó napjáig megtett, erre irányuló bejelentésével lemondjon ezen szabályok alkalmazásáról. A kérdésben foglaltak alapján ezt meg is tették 2019 decemberében. Az Áfa-tv. 225. § (1) bekezdés c) pontja szerint e döntéstől a választás évét követő második naptári év végéig nem lehet eltérni. Ugyanakkor az elfogadott törvénymódosítás[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. január 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8406
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Utazásszervezés - árrés utáni adózás

Kérdés: Ügyfelünk saját utakat nem szervez, más irodák útjait értékesíti. Az út szervezője "eladja" az utazási csomagot ügyfelünknek, aki azt saját nevében értékesíti. Ez véleményünk szerint utazásszervezési szolgáltatásnak minősül. Ez esetben az áfa alapja az utazásszervező árrése azzal, hogy az előzetesen felszámított áfát az utazási iroda nem vonhatja le a más adóalanyok által teljesített szolgáltatásokból. Milyen módszer helyes az árrésadózás számítása során?
Részlet a válaszból: […]árrés alatt az áfát nem tartalmazó eladási ár és az áfát nem tartalmazó bekerülési érték különbözetét értjük. Az utazásszervezési szolgáltatás utas által megfizetett összege, a szolgáltatás eladási ára magában foglalja az árrés adóját, ugyanakkor az igénybe vett szolgáltatások értékét áfával növelten kell számításba venni. Ha az utazásszervező az eladási árát alulról felfelé alakítja ki, akkor - az igénybe vett (veendő) szolgáltatások áfát is magában foglaló értékéhez [100+20] = hozzáadja a saját szolgáltatásának az áfa nélküli értékét [+20] (ez tekintendő árrésnek) (a kettő együttes összege [140] jelenik meg a számlán "az áfa alapjaként"), = majd a saját szolgáltatásának az áfa nélküli értékére számítja fel az áfát [+4], = a három együttes értéke az utas által fizetendő összeg [144]. Ha az eladási árat a piaci viszonyok határozzák meg (tetszés szerinti összegű árrés nem állapítható meg), akkor - abból kell kiindulni, hogy az adott szolgáltatásért az utas mennyit tud vagy akar fizetni (ez lesz az árrés áfáját is magában[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. május 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3683
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,