Cégnyilvántartásból törölt cég számláinak kifizetése

Kérdés: Építőipari tevékenységet folytató ügyfelünk 2008. év elején olyan cégtől fogadott be és könyvelt le számlákat, amely céget a cégbíróság már az év elején törölte a cégnyilvántartásból. Ügyfelünk szerint a már törölt cég a munkát ténylegesen el is végezte, és így a számla kifizetésre került. Az elvégzett munka a fordított adózás alá tartozott, és így is került bevallásra. Az áfa önellenőrzését elvégeztük. A lekönyvelt számlák elszámolhatók-e társaságiadó-alapot csökkentő költségként?
Részlet az állásfoglalásából: […] Először a könnyebb kérdésre adunk választ. Az áfaönellenőrzése – ha szabályosan hajtották végre – azt jelentette, hogy azeredeti számla áfára vonatkozó adatait a törölt cég által kibocsátotthelyesbítő számla adatai alapján korrigálták. Ilyen helyesbítő számlát...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. június 11.
Kapcsolódó címke:

Áfa-visszaigénylés bevétel hiánya esetén

Kérdés: A pályázati forrás felhasználásával megvalósuló projekt eredményeként adóköteles bevétel várható 2-3 év múlva. A projekthez kapcsolódó bizonylatokat elkülönítetten kezeljük, nem arányosítunk, bár arányosításra kötelezett áfaalanyként nyújtottuk be a pályázatot. Mikor és hogyan tudjuk érvényesíteni a levonható áfát? Már a felmerülést követően élhetünk a visszaigényléssel?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...időszakban veszifigyelembe vagy– visszaigényli.Az adózó az Art. hivatkozott rendelkezése szerintiidőszakban a megállapított adóról bevallást tesz az állami adóhatóságnak. Ezzelegyidejűleg az adóalany kérelmezi az adóhatóságtól az Áfa-tv. 131....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. május 28.
Kapcsolódó címke:

Személyes közreműködés díj fizetése nélkül

Kérdés: A kft. tagja tagi jogviszonyban látja el feladatát. Veszteséges a vállalkozás, ezért januártól nem vesz ki jövedelmet. Úgy tudom, a minimálbér után akkor is kell fizetni a járulékokat. Milyen járulékot kell fizetni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...el ennek a minimum-járulékalapnak azösszegét, a foglalkoztató társas vállalkozás az Art. 31. §-ának (2)bekezdésében meghatározott bevallásban – a tényleges járulékalapot képezőjövedelem feltüntetésével – bejelentést tehet arról, hogy...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. május 28.
Kapcsolódó címke:

Vagyonosodási vizsgálat következménye

Kérdés: Ügyfelemet mint egyéni vállalkozót átfogó vizsgálat keretében ellenőrizte az APEH. Ezen vizsgálatot átfordította a magánszemélyre is kiterjedő vagyonosodási vizsgálatba. A vizsgálati időszakok érthetően azonosak. A vizsgálat megállapította, hogy ügyfelem egyéni vállalkozói tevékenységéhez beszerzett eszközeire (gépek, berendezések, járművek) a vállalkozói bevételei nem nyújtottak fedezetet. Ennek alapján a szokásos módon szja és eho (valamint szankciók) fizetésére kötelezték. A határozat jogerőre emelkedése után ügyfelem befizette a kirótt terheket. Kérdése az, hogy ha az adóhatósági jegyzőkönyvben azt állította az adóhivatal, hogy az eszközbeszerzésekre a fedezetet a magánvagyonából bocsátotta a vállalkozás rendelkezésére, és az eltitkolt jövedelemből származott, akkor ha 2009-ben elad egy tárgyi eszközt az említettek közül, akkor az abból származó bevétele után még egyszer le kell adóznia? Adóhatósági határozat alapján kimutatható-e az abban szereplővel azonos összegű tagi kölcsön a vállalkozás könyvelésében? Hiszen már megbüntették, leadózott utána busásan, így szeretné mint – kifehérített jövedelmet – visszakapni, ha a vállalkozói bevételei ezt lehetővé teszik.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...érték. Az ingó vagyontárgyátruházásából származó jövedelem után az adó mértéke 25 százalék. Az adót amagánszemélynek adóbevallásában kell megállapítania, és az adóbevallásbenyújtására előírt határidőig kell megfizetnie. Nem kell megfizetni...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. május 14.
Kapcsolódó címke:

Adófolyószámlák rendezése

Kérdés: Hogyan kell a számvitelben elszámolni az előző könyvelő által rendezetlenül hagyott APEH-folyószámlán megjelenő valós túlfizetések és tartozások összegeit? Jelenleg nem egyeznek az egyes adónemeken nyilvántartott egyenlegek a könyvelésben szereplőkkel. A rendezést az eredményszámlákkal szemben kell elvégezni? Ha van ráfordításként elszámolandó tétel, akkor az a társasági adó alapja megállapításakor növelő tétel lesz?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...meg a társaság könyveiben szereplő összegekkel, akkor először azeltérés okát kell megállapítani. Előfordulhat, hogy valamely bevallást nemkönyveltek vagy éppen kétszer könyvelték azt, de az is lehet, hogy más számlárakönyvelték, mint ahova kellett volna....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. május 14.
Kapcsolódó címke:

Foglalkoztatás alkalmi munkavállalói könyvvel

Kérdés: Egy magánszemély (nem adószámos és nem minősül foglalkoztatónak, csak adóazonosító jellel rendelkezik) alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkező munkavállalót foglalkoztat eseti munkára (pl. lakásfelújítás, -átalakítás). A közteherjegy vásárlásakor a magánszemély címére szóló számviteli bizonylatot kapott. A munkavégzés napjaira az értékhatárok szerinti közteherjeggyel szabályosan bejegyezte az adatokat. Az Szja-tv. szerinti adókedvezmény igénybevételéhez (a közteherjegy értékének a 75%-a) mivel kell igazolnia, hogy jogosult a kedvezmény igénybevételére? Elegendő-e a közteherjegy-vásárlást igazoló bizonylat, vagy kell egyéb nyilvántartással is igazolni? Az APEH felé kell-e valamilyen bejelentést, bevallást tenni (pl. a 0908-ason a 15-ös lap), ha igen, akkor milyen határidővel?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...nem minősülő magánszemély munkáltatóra is vonatkozik, hogy havonként,a tárgyhót követő hó 12-éig elektronikus úton bevallást tegyen az adó- és/vagytársadalombiztosítási kötelezettséget eredményező, magánszemélyeknekteljesített kifizetésekkel...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. május 14.
Kapcsolódó címke:

Árfolyam-különbözet átterhelése

Kérdés: A két fél termék beszerzéséről állapodott meg. Az egyik fél külföldről dollár ellenében szerzi be a terméket a megrendelő kérésére, és a saját árrésének rákalkulálása után továbbértékesíti, számlázza a megrendelőnek. Megegyezésük szerint az árfolyamváltozásokból eredő kockázatot teljes egészében a megrendelő fizeti. Ezért a számlázás és a megrendelő által történő kiegyenlítés közötti árfolyam-különbözetet az eladó átterheli a megrendelőre, árfolyam-differencia megnevezéssel, áfásan. Ez a beszerzett alapanyag bekerülési értékét növeli, tehát költség (és nem árfolyam-különbözetből származó ráfordítás) a megrendelő cégnél? Ez esetben az áfa felszámítása helyénvaló?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...alapján módosítja a vásárolttermék bekerülési értékét (növeli, illetve csökkenti), és módosítja – nemvisszamenőlegesen – az áfabevallásban az előzetesen felszámított...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. május 14.
Kapcsolódó címkék:  

Költségtérítés vagy kiküldetés

Kérdés: A gazdasági társaság – munkavégzést nem végző – tagja minden hónapban az APEH-benzinár és a 9 Ft/km átalány alapján, útnyilvántartást mellékelve hivatalos célú gépkocsihasználatot számol el a társasággal (a gépkocsi a tag tulajdona). Az eseti gépkocsihasználatot továbbra is szeretné elszámolni. Kell-e cégautóadót fizetnie? Tudomása szerint az útnyilvántartást kiküldetési rendelvénynek kell felváltania.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...akkor atagnak nem kell útnyilvántartást vezetnie, nem kell cégautóadót fizetnie, ésnem kell a magánszemélynek ezt a személyijövedelemadó-bevallásában bevallania. A kiküldetési rendelvényt esetenként, közvetlenül akiküldetést megelőzően kell kiállítani. A...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. május 14.
Kapcsolódó címkék:  

Előtársasági időszak éves adóbevallásai

Kérdés: Kell-e társaságiadó- és helyiiparűzésiadó-bevallást benyújtani az előtársasági időszakról abban az esetben, ha a társaság az Szt. 135. §-ának (6) bekezdése alapján nem készít beszámolót az alapító okirat ellenjegyzésétől a cégbejegyzésig terjedő időszakról?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...válasz röviden az, hogy nem kell a társaságiadó- és ahelyiiparűzésiadó-bevallást benyújtani, mivel nem készül az ezen bevallásokalapját képező, a számviteli törvény szerinti beszámoló. A számviteli beszámolót az előtársasági időszakról csakakkor nem...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. május 14.
Kapcsolódó címke:

Internetszolgáltatási díj adó- és járulékterhei

Kérdés: Mikrovállalkozásunk (betéti társaság) havi bruttó 6000 Ft internetszolgáltatási díjat (internetet csak munkára és bevallások elküldésére használjuk!) elkönyvelheti-e költségként? A számla 1000 Ft-os áfatartalmát nem vonjuk le! Kell-e esetleg járulékot fizetni az internetszolgáltatás magánhasználatát feltételezve?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Szja-tv. 69. §-a (1) bekezdésének mb) pontja szerintadóköteles természetbeni juttatásnak minősül a helyi és távolságitávbeszélő-szolgáltatás (SZJ 64.20.11 és 64.20.12), mobiltelefon-szolgáltatás(SZJ 64.20.13), továbbá az internetprotokollt alkalmazó beszédcélú...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. április 30.
Kapcsolódó címke:
1
…
87
88
89
…
146