Pénzügyi instrumentumok hasznosítása

Kérdés: Az Szt. 95. §-ának (6) bekezdése rendelkezik arról, hogy az üzleti jelentésben be kell mutatni a pénzügyi instrumentumok hasznosítását, a kockázatkezelési politikát és a fedezeti ügyletpolitikát, az ár-, hitel-, kamat-, likviditás- és cash flow-kockázatot, számszerűsítve is. Ezen bemutatásokat a valós értékelést nem alkalmazó vállalkozásoknak is el kell végeznie? Ha igen, akkor milyen szakirodalom áll rendelkezésre?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(6) bekezdés az Szt.95. §-ába beépítésre. Sajnos, a szakirodalom még nem nagyon foglalkozik akérdéshez kapcsolódó témákkal. Az IAS 32 és az IAS 39 standardok mellett aközelmúltban került kiadásra a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központnálaz...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. január 25.
Kapcsolódó címke:

Árfolyamveszteség elhatárolása

Kérdés: Operatív lízinggel foglalkozó cég vagyunk. Az idei forintleértékelődésből adódóan óriási nem realizált árfolyamveszteséggel kalkulálunk a devizahitelek, illetve a devizaalapú hitelek átértékelése eredményeként. Lehetőség van-e ezen árfolyamveszteség elhatárolására vagy más módon történő kompenzálására (például a devizaalapú bérleti díjak nem realizált árfolyamnyereségének az elszámolásával)?
Részlet az állásfoglalásából: […] A válasz röviden az, hogy nincs lehetőség. A számvitelitörvény 2006. január 1-jétől hatályos módosítása hatályon kívül helyezte azSzt. 33. §-ának (2) és (3) bekezdését. Korábban ezen előírások biztosítottákannak a lehetőségét, hogy a vállalkozás a deviza- (a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. október 12.
Kapcsolódó címke:

Eva-tv. hatálya alóli visszalépés

Kérdés: Ha egy bt.-t 2005. december 31-ei hatállyal "kiraknak" az evából, akkor milyen dátummal kell a nyitó mérleget elkészíteni? Ezt a leltárral alátámasztott nyitó mérleget, miután ellenjegyezte a könyvvizsgáló, közzé kell-e tenni, letétbe kell-e helyezni? Vagy csak a bt.-nél kell megőrizni? Az eva előtti időszakról a jegyzett tőkén kívül semmi egyéb nem fog a nyitó mérlegben szerepelni? Az utolsó evás év bevétele sem? Ha lehet, akkor gyakorlatiasabban kérem részletezni a vonatkozó törvényt!
Részlet az állásfoglalásából: […] ...gyakorlatiasabb válaszhoz pontosabban indokolt a kérdéstis megfogalmazni. Ezt azért kell előrebocsátani, mert a kérdésből nem derül ki,hogy a kérdező bt. bevételi nyilvántartásait az Eva-tv. előírásai szerintvezette, vagy az evaalanyiság alatt is a számviteli...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. szeptember 14.
Kapcsolódó címkék:  

Pénzkezelési szabályzat kis cégeknél

Kérdés: Kettős könyvvitelt vezető "kis cégek", bt.-k, kft.-k, szövetkezetek pénzkezelésével van gondunk. Nincs, aki végrehajtsa és ellenőrizze. Ezeknél a cégek vezetői kezelik a pénzt. A cégvezető tölti ki a bevételi pénztárbizonylatot, a pénztári jelentést. Lehetséges ez? Hogyan kell ezt a pénzkezelési szabályzatban előírni, hogy ne sértsenek jogszabályt?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...nem ad olyanbiztonságot, mint ha az csak az ügyvezető által kizárólagosan használthelyiségben van, és ez utóbbi helyiség riasztóberendezéssel, bejárata pedigbiztonsági zárral ellátott vasajtó.) A feltételek függvényében kell apénztárban tartható...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. október 13.

Határidős leszállítási ügyletek elszámolása

Kérdés: A társaság az árutőzsdén leszállításos, fizikai teljesítésű vételi és eladási ügyleteket köt. Hogyan kell az árutőzsdei ügyleteket elszámolni? Ha az ügylet a mérlegkészítés időpontjáig nem zárul le, a kötési ár és az elszámolóár közötti árkülönbözet időarányos veszteségét vagy nyereségét el kell-e határolni? Van-e eltérés a számviteli elszámolásban annak függvényében, hogy az ügylet zárásakor a tényleges adásvétel megtörténik-e vagy sem?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(szerződésesmegállapodáson alapuló követelés és kötelezettség, pénzeszköz, értékpapír,származékos ügylet) vagy egyéb áru (tárgyiasult termék, gabona, olaj stb.)előre meghatározott kötési áron, egy – a szerződésben rögzített – későbbiidőpontban...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. szeptember 29.
Kapcsolódó címke:

Óriáskerék üzemeltetése, bérleti díjának áfája

Kérdés: Az ingatlanfenntartással, -hasznosítással foglalkozó társaság adózást választott bérbeadási tevékenységére. 2004 nyarán egy közösségi adószámmal rendelkező német céggel kötött szerződést óriáskerék üzemeltetésére. A bérleti díjat áfával vagy anélkül kell-e számlázni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...anyújtó illetékessége szerinti adózás történik [15. §-ának (1) bekezdése]. Aszóban forgó esetben tehát azt kell eldönteni, az óriáskerék melyik kategóriábatartozik.A közlekedési eszköz fogalma az Áfa-tv. 13. §-a (1)bekezdésének 28. pontjában olvasható...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. június 9.
Kapcsolódó címkék:  

Multimédiás eszközök kölcsönzésének elszámolása

Kérdés: Videokazettákat és DVD-ket kölcsönző vállalkozás folyamatosan vásárolja a megjelenő új filmeket, amelyek bekerülési értékét azonnal anyagköltségként számolja el. Év végén nem mutat ki készletértéket. Helyes-e ez a módszer, annak ellenére, hogy a kazetták a vállalkozás tulajdonában maradnak?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...mint a szellemi termékek felhasználási jogát megtestesítőeszközöket – kell állományba venni. A kölcsönzési célból tartott multimédiáseszközök nem minősíthetők vásárolt készletnek (anyagnak), és ebből következőennem számolhatók el a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. június 9.
Kapcsolódó címke:

Beruházás lakóhely és iroda célját szolgáló ingatlanon

Kérdés: Egy szoftverkészítéssel, számítógép-forgalmazással és számítástechnikai oktatással foglalkozó kft. riasztót kíván beszerelni a házába. A cég székhelye megegyezik a tulajdonosok lakóhelyével, az iroda is a lakásban van. Elszámolható-e az egész beruházás a cég beruházásaként, vagy csak törtrésze? Az áfát vissza lehet-e igényelni?
Részlet az állásfoglalásából: […] Amennyiben a beruházást a kft. valósítja meg, első lépéskénta teljes összeg a kft. beruházásaként számolandó el, de arányos részétellenérték nélküli juttatásként indokolt átadni a magánszemélyeknek, amelynekrévén a magánszemélyek adóköteles jövedelemhez jutnak. Az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. április 28.
Kapcsolódó címkék:  

Vásárolt készletek értékelése

Kérdés: Egy vas- és acéláru-nagykereskedelmet bonyolító kft. – mely év közben sem mennyiségi, sem értékbeni nyilvántartást nem vezet a készletekről – év végén milyen értéken értékelheti és szerepeltetheti a vásárolt készleteket a mérlegben? A cég könyvvizsgálója (az IAS-re hivatkozva) azt állítja, van arra lehetőség, hogy a mérlegértéket piaci vagy valós értéken is megállapítsa. Úgy gondolom, erre a hatályos számviteli előírások nem adnak lehetőséget. Más előírások, mint az Szt., nem vonatkoznak a cégre, így az IAS-eket nem alkalmazhatja.
Részlet az állásfoglalásából: […] A válasz röviden az, hogy igaza van. Az Szt. hatálya alátartozó gazdálkodók (cégek) egyedi beszámolójukat (az éves, az egyszerűsítettéves beszámolót) csak az Szt. előírásai szerint készíthetik el.Az Szt. 62., 66. §-ai alapján a mérlegben a vásároltkészletet az Szt....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. március 31.
Kapcsolódó címkék:  

Szt. 2005. évi változásai II.

Kérdés: A Számviteli Levelek 96. számában az 1959. kérdésre adott válaszban olvastam, hogy az Szt. 2005. évi változásai között vannak olyan változások is, amelyek az esetenként vitatott kérésekre adnak pontosító, kiegészítő rendelkezést. Melyek ezek?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...meghatározott körben 2005-től kötelezően, más esetekbenlehetőségként írta elő az összevont (konszolidált) éves beszámolónak az IAS-eknek(az IFRS-eknek) megfelelő összeállítását.Az Szt. kapcsolódó egyik módosítása arról rendelkezik, hogyahol az IAS-eknek...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. március 3.
Kapcsolódó címke:
1
…
5
6
7