Naplófőkönyvben a felújítási alapra kapott összeg

Kérdés: A társasház naplófőkönyvében hogyan kell könyvelni – a felhasználás előtti években, illetve a felhasználáskor – a felújítási alapra befizetett összegeket és a betétre jutó kamatot, állami támogatást?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...jogszabály vagy államközi megállapodás alapján a tevékenységéhez vissza nem térítend ő támogatást kap, akkor a kapott pénzösszeget kötelezettségként kell a pénzforgalmi nyilvántartásba felvenni. Az ebb ő l származó kötelezettséget akkor és olyan összegben kell...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. augusztus 3.
Kapcsolódó címke:

Kilépő bt.-tagra jutó vagyon elszámolása

Kérdés: A bt. egyik beltagja ki szeretne lépni a társaságból. A rá jutó jegyzett tőke 10 egység, a rá jutó saját tőke 100 egység, részesedésének forgalmi értéke 120 egység. A Ptk. 3:150. §-ának (2) bekezdése szerint a taggal forgalmi értéken kell elszámolni. Helyes-e, ha a Ptk. előírását úgy értelmezem, hogy a kilépő tagnak 120 egység vagyon jár? Hogyan kell a bt.-nél könyvelni a forgalmi értéken történő elszámolást?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...napjával kell elkészíteni. Ha ezzel egyidejűleg nincs pénzügyi rendezés, akkor a volt tagokat megillető összeget a taggal szembeni kötelezettségként kell előírni (a 4792. számlával szemben). A kilépő taggal szembeni kötelezettséget csökkentik a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. augusztus 3.
Kapcsolódó címke:

Elévült adótartozás elengedése

Kérdés: A NAV által elévülés miatt elengedett adótartozást hogyan számoljuk el? Figyelembe vehető a társasági adónál csökkentő tételként?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...adótartozást – mint költségvetési befizetési kötelezettséget – az adóhatósággal (a kérdés szerinti esetben a NAV-val) szembeni kötelezettségként kell kimutatni. Az adótartozás elévülésére vonatkozó szabályokat az Art. 164. §-a részletezi, de nem...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. augusztus 3.
Kapcsolódó címkék:  

Székhelyszolgáltató

Kérdés: Az osztrák tulajdonú magyar társaság (kft.) ügyvezetője német állampolgár, akinek nincs magyarországi lakóhelye, tartózkodási helye. A német ügyvezető az osztrák anyacégnél energetikai műszaki-kivitelezési szakértőként dolgozik. A kft. Magyarországon egy ügyvédi iroda címén került bejegyzésre, amely bérlet útján biztosít egy helyiséget, amit a saját irodájával együtt bérel. A bérleti szerződés csak a székhely bejegyzését szolgálja, a kft. egyáltalán nem működik az adott helyen. A kft. kézbesítési megbízottja a könyvelőiroda, ahová beérkeznek a hivatalos levelek, értesítések, ahol a bizonylatokat őrzik. A bizonylatok az ügyvezető hatáskörében állnak, Németországban keletkeznek, amelyek másolata vagy egy-egy aláírt példánya a könyvelőirodához kerül. A könyvelőiroda vezeti a nyilvántartásokat, elkészíti és megküldi a bevallásokat, elkészíti és közzéteszi a beszámolót. A cégjogi anyagokat az elektronikus ügyintézés alapján az ügyvéd kapja. A könyvelőiroda ezeket az anyagokat e-mailben továbbítja a tulajdonos képviselője, valamint a kft. ügyvezetője felé. A kérdező ezt követően idézi a 7/2017. (VI. 1.) IM rendelet 1. §-át és 2. §-a (1) bekezdését, és azt a kérdést fogalmazza meg, hogy a könyvelőirodánál biztosan nem valósul meg a székhelyszolgáltatás? A könyvelőiroda nem kíván székhelyszolgáltatást nyújtani, célja a bizonylatok megszerzése, feldolgozása és a számviteli szolgáltatások nyújtása. A rendelet kitér a szerződéskötési kötelezettségre, valamint a bejelentési kötelezettségre is, amire tekintettel a felmerült kérdéseket tisztázni kell. Kérem segítségüket a rendelet értelmezéséhez és a székhely-szolgáltatás egyértelmű tisztázásához!
Részlet az állásfoglalásából: […] ...munkaidőben történő átvételéről, érkeztetéséről, megőrzéséről, rendelkezésre tartásáról, valamint a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítéséről, így különösen a cég székhelyéhez és a cégiratokhoz kapcsolódó hatósági...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. augusztus 3.
Kapcsolódó címkék:  

Szövetkezeti tagot megillető juttatás

Kérdés: Ha a szövetkezet az Szja-tv. 71. § (2) bekezdésének b) pontja szerint adható juttatást meghaladóan részesíti juttatásban a tagokat (nem munkavállalók), a minimálbér havi 50%-át meghaladó rész után ki és hogyan adózik, és kinek van eho-fizetési kötelezettsége?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...jövedelemadót és 22 százalék egészségügyi hozzájárulást fizet. A juttatásban részesül ő magánszemélynek nem keletkezik...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. augusztus 3.
Kapcsolódó címke:

Bérleti díj kompenzálása beruházással

Kérdés: Ingatlant adunk bérbe 5 év időtartamra, amelyen a bérlő beruházást végez (pályázati forrásból). A bérleti időtartam lejárta után a bérlő által létesített beruházás a bérbeadó tulajdonába kerül. A vételár az 5 évi bérleti díj. Milyen jogcímen számlázza a bérleti díjat a bérbeadó, ha az az 5. év végén egy adásvétel ellentétele lesz?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...megfelel ő en, a bérbeadó az 5. év végéig a mérlegében kiegyenlítetlen követelést mutat ki, a bérbevev ő pedig kiegyenlítetlen kötelezettséget. Az 5. év végén a bérbevev ő nek számláznia kell az áfa felszámításával a bérbe vett ingatlanon végzett...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. augusztus 3.
Kapcsolódó címke:

Cégautóadó könyvelése

Kérdés: Hogyan kell könyvelni a cégautóadót 2017-ben? A megfizetett gépjárműadót le lehet-e vonni a fizetendő cégautóadóból?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a negyedév azon hónapjaira jutó gépjárműadó esetén van lehetőség, amelyben a személygépkocsi utáni cégautóadó- és gépjárműadó-kötelezettség egyaránt fennállt, feltéve hogy az adóalany a gépjárműadó-fizetési kötelezettségének határidőben eleget...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. július 13.
Kapcsolódó címke:

Osztalékelőleg 2016-ban

Kérdés: A kft. 2016 decemberében – közbenső mérleg alapján – 100 egység osztalékelőleget fizetett a tulajdonosoknak. 2017 januárjában – a 2016. évi közbenső mérleg alapján – újabb 100 egység osztalékelőleget fizetett. A 2016. évi beszámolójában 500 egység adózott eredmény szerepel, a taggyűlés 300 egység osztalékról döntött. Helyesen járt el a társaság, hogy 2017-ben a 2016. évi beszámoló elfogadása előtt a 2016. év terhére fizetett ki osztalékelőleget?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...eredménytartalékot terhelő tételként: T 413 – K 4792. Ezzel az időponttal kell átvezetni a 2016-ban, 2017-ben fizetett osztalékelőleget a kötelezettség számlára: T 4792 – K 355 (ez a kérdés szerint 200 egység), és ezt követően a 4792. számla mutatja a 2017-ben...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. július 13.
Kapcsolódó címke:

Beruházáshoz kapcsolódó árfolyam-különbözet

Kérdés: Hogyan kell értelmezni a felsorolt esetekben az alábbi rendelkezést: "A bekerülési (beszerzési) érték részét képezi a beruházáshoz közvetlenül kapcsolódó – devizaszámlán meglévő devizakészlettel nem fedezett – devizakötelezettségnek az eszköz üzembe helyezéséig terjedő időszakra elszámolt árfolyam-különbözete"? Adott egy devizában megállapított tárgyi eszköz számlája, amit előre utaltak pro forma számla alapján, majd az utalás napjával megegyező napi teljesítéssel készül el a számla. December 6-i teljesítési dátummal számlázták a teherautó-beszerzést devizában, 7-i átutalással történt a kiegyenlítés. December 6-i teljesítési dátummal számlázták a teherautó-beszerzést devizában, 8-i átutalással egyenlítették ki, 7-én valutabefizetés történt a bankszámlára. Mikori állapot szerint kell vizsgálni, hogy van-e annyi devizája a vállalkozónak?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...deviza, amelyet bármilyen célra fel lehet használni, akkor teljesül az, hogy a devizaszámlán meglévő devizakészlettel nem fedezett a devizakötelezettség.Ilyen devizakötelezettség elsődlegesen a beruházási szállítóval szembeni kötelezettség. De ha a beruházási szállítót...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. július 13.
Kapcsolódó címke:

Civil szervezetnél támogatásból beszerzett eszközök

Kérdés: Civil szervezeteknél a támogatásból beszerzett, százezer forint feletti tárgyi eszközök esetén az értékcsökkenési leírás összegére elhatárolható-e a támogatásból a tárgyi eszköz bekerülési értéke, a következő évi értékcsökkenések ellentételezésére, ha nem fejlesztési célra kapta a támogatást a civil szervezet, hanem működési költségekre, de elszámolhat tárgyieszköz-vásárlást is a szerződés szerint? Ha igen, a teljes bekerülési érték elhatárolható? Arányosítás csak vegyes forrásból származó eszköznél szükséges? Szükséges-e hogy a szerződésben szerepeljen erre külön kitétel? Jogszabályoknak megfelelő-e az a könyvelési eljárás, mely szerint a tárgyi eszköz értékcsökkenési leírására elhatárolásra került a működésre kapott támogatásból az eszköz bekerülési értéke, és minden évben annyi kerül feloldásra, amennyi a támogatásból beszerzett eszköz adott évi amortizációs költsége?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...elszámolni és nem lehet elhatárolni.Ha a támogatási szerződés a támogatás összegét nem bontja meg, de legalább évenkénti elszámolási kötelezettséget ír elő, akkor ennek felhasználásával van arra lehetőség, hogy a számviteli politikában sajátos elszámolási...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2017. július 13.
1
…
133
134
135
…
483