Bérelt termőföldet más műveli (hipa)

Kérdés: Az általam könyvelt társaság termőföldet bérel egy településen, azonban a mezőgazdasági munkaműveleteket (valamennyi munkát: így a talaj-előkészítést, vetést, növényvédelmet stb.) nem a társaság vagy annak munkavállalója, hanem szerződéssel más vállalkozás végzi. A társaságnak ilyenkor keletkezik-e telephelye a bérelt termőföld helye szerinti településen, és ha igen, akkor milyen módon kell az adóalap-megosztás során eljárni?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Htv. 35. §-ának (1) bekezdése és 37. §-ának (1) bekezdése értelmében a vállalkozót a székhelyén és telephelyén terheli iparűzésiadó-kötelezettség.A telephely fogalmát – a Htv. vonatkozásában – a törvény értelmező rendelkezéseket tartalmazó 52. §-ának...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2020. november 12.
Kapcsolódó címkék:    

Családi gazdaság mely településen adóköteles – ipa?

Kérdés: Kérem szíves válaszukat a nyilvántartásba bejegyzett családi gazdaság helyi iparűzésiadó-fizetési kötelezettségének keletkezésére (mely településen, kikre vonatkozik), értelmezésére vonatkozóan az alábbi esetekben! A Htv. 41. § (8) bekezdésének rendelkezése 2017. 01. 01-től érvényes, azonban az ezt megelőző időszakra is eltérő értelmezések merültek fel.
1. A családi gazdaság nyilvántartásba vett földterületei nem a családi gazdaság vezetőjének és nem a tagoknak az állandó lakcíme szerinti településen található.
2. A családi gazdaság nyilvántartásba vett földterületei nem a családi gazdaság vezetőjének és nem a tagoknak az állandó lakcíme szerinti településen található, és a tagok kiskorú személyek (unokák).
3. A családi gazdaság nyilvántartásba vett földterületei a családi gazdaság vezetőjének állandó lakcíme szerinti településen találhatóak, azonban a tagoknak az állandó lakcíme más településen van. Ebben az esetben is felmerül, hogy a tagok felnőttek vagy kiskorúak.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...fogalma) az irányadó.A Htv. 52. § 26. pontja b) alpontja értelmében vállalkozó, azaz az iparűzési adó alanya az Szja-tv. szerinti mezőgazdasági őstermelő is, ha az adóévi őstermelői tevékenységéből származó bevétele meghaladja a 600 ezer forintot. A Htv....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2020. szeptember 24.
Kapcsolódó címkék:  

Őstermelő lakóhelyén iparűzési adó

Kérdés: Amennyiben a mezőgazdasági őstermelőnek a lakcímén (mely székhelynek tekinthető) lévő településen nincs földterülete (és más gazdasági tevékenységet sem folytat ott), amelyen gazdálkodik, kizárólag más településen (mely telephelynek tekintendő), abban az esetben be kell-e jelentkeznie a lakcíme szerinti településen a helyi iparűzési adó alá, és az adó alapját meg kell-e osztania más vállalkozóhoz hasonlóan?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...akkor is fennáll az adókötelezettsége, ha azon a településen nem művel földterületet (lehet azonban vélelmezni, hogy e helyről indul mezőgazdasági tevékenységet végezni). Ilyen esetben (a székhelye mellett létezik a földterület léte miatt telephelye is)...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2020. szeptember 10.
Kapcsolódó címkék:  

Mezőgazdasági őstermelő szochoadó-kötelezettsége

Kérdés: Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó mezőgazdasági őstermelő tevékenységét 40 órás munkaviszony mellett végzi. Munkaviszonyában a jövedelem meghaladja a minimálbér 24-szeresét.
Őstermelésből származó:
összes bevétele: 6.395 E Ft
ebből támogatás: 753 E Ft
összes költség: 3.865 E Ft
eredmény: 2.530 E Ft
Mennyi szochoadó-fizetési kötelezettsége van az őstermelői tevékenysége után?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...mezőgazdasági őstermelő által fizetendő szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség szabályait a Szocho-tv. 7. §-a foglalja össze. Főszabály szerint a Tbj-tv. 30/A. § (1) bekezdése szerint járulékfizetésre kötelezett mezőgazdasági őstermelőt a saját...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2020. május 28.

GPS-berendezés beszerelése

Kérdés: A kft. fő tevékenysége mezőgazdasági gép, berendezés nagykereskedelme. A továbbértékesítési céllal beszerzett mezőgazdasági gépekbe GPS-berendezést szereltetnek más vállalkozóval. A más vállalkozó által végzett beszerelés, a 2000. évi C. tv. 48. §-a (3) bekezdésének előírására tekintettel, növeli-e a továbbértékesítési céllal beszerzett áru értékét, vagy igénybe vett szolgáltatásként a kft. termelési költségének részét képezi?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...beszerelés költségeinek az igénybe vett szolgáltatások között történő kimutatása szóba sem jöhet.Elsődlegesen tisztázni kell, hogy a mezőgazdasági gép és a GPS-berendezés között milyen a műszaki kapcsolat, a GPS-berendezést a vevő – sérülések nélkül –...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2020. április 23.
Kapcsolódó címke:

Adókötelezettség apporthoz kapcsolódóan

Kérdés: Egy gazdasági társaság az általa magánszemélytől vásárolt mezőgazdasági művelés alól kivont földingatlant később (de még a tárgyévben), a beszerzési árnál magasabb áron apportálja egy másik működő gazdasági társaságba, majd az apport értékével tőkeemelést hajtanak végre. Az Itv. szerinti illetékfizetésen túl milyen adózási kötelezettsége keletkezik az apportot átadó, illetve az apportot átvevő társaságnak? Keletkezik-e áfabevallási és -befizetési kötelezettség, illetve jól gondolom-e, hogy az átadónál (apportáló) a beszerzési és átadási (apport-) érték közötti különbözet után társaságiadó-alapot képező bevétel keletkezik? Feltételezve, hogy az értékkülönbözetet könyvvizsgáló vagy ingatlanforgalmi szakértő jóváhagyja.
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Áfa-tv. 17. § (1) bekezdésében foglaltak alapján, az ott előírt feltételek teljesülése esetén nem tekintendő termékértékesítésnek a terméknek, vagyoni értékű jognak nem pénzbeli betétként, hozzájárulásként (apport) történő rendelkezésre bocsátása.Ettől...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. október 10.
Kapcsolódó címke:

Szövetkezet megszüntetése végelszámolással

Kérdés: A mezőgazdasági szövetkezet 1992-ben alakult. A 2000-es években részleges átalakulással létrejött egy új mezőgazdasági rt. A szövetkezet a mai napig létezik, bár gazdasági tevékenységet nem folytat. A szövetkezet a 2018. 07. 18-i döntés szerint végelszámolással, jogutód nélkül megszűnik. Ez a dátum a végelszámolás kezdő időpontja is. A szövetkezet ingatlanokkal rendelkezik, pénzeszköze minimális. A jegyzett tőkében szerepel üzletrész, ami nevesített vagyonból származik. Ezt hogyan kell kezelni? Annak idején ennek az üzletrésznek a tulajdonosai nem akarták átruházni üzletrészüket sem az állam, sem más számára, így maradt a szövetkezetnél. Van olyan üzletrész, amely hagyatéki eljárásban szerepel. Mivel a szövetkezet csak tárgyi eszközökkel rendelkezik, amelyeket nem tud értékesíteni, van-e arra lehetőség, hogy ezekért az üzletrészekért eszközt adjon cserébe? A vagyonfelosztási javaslatban a tagok eszközt kapnak, van-e annak adózási, esetleg különleges számviteli vonzata? Milyen teendői vannak ezzel kapcsolatosan a szövetkezetnek?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdést csaknem teljes terjedelmében idéztük, mert egyrészt sok részkérdésre vár választ, másrészt a kérdésben megfogalmazottak megértéséhez közel 30 évvel ezelőtti jogszabályi előírást kell idézni, és annak következményeit elemezni.A szövetkezetekről szóló 1992....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. augusztus 29.
Kapcsolódó címkék:  

Fiatal gazda kapott támogatása, beszerzése

Kérdés: Egyéni vállalkozó fiatal gazda 11 millió forint támogatást kapott, vásárolt traktort 14 millióért, permetezőt 5 millióért, kapott még 5 millió forint gépvásárlási támogatást. Hogyan lehet elszámolni a vállalkozásban a fenti gazdasági eseményeket? A kapott támogatásokkal szemben el lehet-e számolni a gép értékét teljes összegben értékcsökkenésként?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...az egyéni vállalkozó fiatal gazda által kapott támogatás az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból társfinanszírozott, a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához, gazdaságalapításához nyújtandó támogatásnak minősül; ha igen, akkor a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. augusztus 8.

Ki nem kelt napraforgó pótlására kapott napraforgó

Kérdés: Cégünk mezőgazdasági vállalkozás. A 2019 tavaszán elvetett napraforgó-vetőmag nem kelt ki. A forgalmazó elismerte a vetőmag hibáját, ezért térítés nélkül a korábban vásárolt vetőmag helyett ugyanannyi zsák vetőmagot adott át cégünknek (az értéke kevesebb, fajtaváltozás miatt), amelynek az értékét az anyagokkal szemben könyvelnénk a 96. számlára, majd vetés után a 711/511-re. A könyvelésben a vásárolt selejtes vetőmag értékét a napraforgó költségéről [711/511.] a selejtek közé könyvelnénk át. Helyes-e ez az eljárás? Hogyan kell könyvelni az elvetett selejtes vetőmagot?
Részlet az állásfoglalásából: […] A rövid válasz az, hogy az elszámolás gondolatának menete alapvetően helyes, de az pontosításra és kiegészítésre szorul.Tekintettel arra, hogy a tavasszal elvetett és ki nem kelt napraforgó helyett kapott napraforgót is el kell vetni, a napraforgó-termelés önköltségének helyes...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. augusztus 8.
Kapcsolódó címke:

Mezőgazdasági termelő bérfeldolgozással nyert termékértékesítése

Kérdés: 2014-es fiatal gazda egyéni vállalkozó a 2018. évben termett homoktövisbogyót nem tudta eladni, bérfeldolgozással velőt gyártatott. A 2019-es évben történő értékesítéskor ez a gyümölcsvelő elszámolható-e a pályázatban, mint mezőgazdasági termelőtevékenységből származó bevétel? (A gyümölcsbogyó-értékesítés saját mezőgazdasági tevékenység, viszont saját eszközzel nem rendelkezik a velő előállításához, ezért bérgyártást vett igénybe.)
Részlet az állásfoglalásából: […] ...gyümölcsvelőt a 2019-es évben értékesíti, akkor az abból származó bevétel a 2019. évben személyijövedelem-adózás szempontjából mezőgazdasági őstermelői bevételnek minősül. Az Szja-tv. 6. számú melléklet I. pont szerint a mezőgazdasági őstermelői...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. július 11.
Kapcsolódó címke:
1
…
4
5
6
…
26