Mintaboltban lévő készlet értékelése


Cégünk mintaboltjában saját termelésű péksüteményt és árut (üdítő, cukrászsütemények) árusít, valamint saját konyhát üzemeltet, ahol a vásárolt alapanyagokból hideg-, illetve melegkonyhai ételt készítenek helybeli fogyasztásra. Ezeknek a norma szerinti elszámolása szinte lehetetlen. Önök már adtak választ arra az esetre, ha kétféle csoport van a mintaboltokban, de mi a helyes számviteli elszámolás ebben az esetben?


Megjelent a Számviteli Levelekben 2007. május 17-én (152. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3138

[…] vezetni, a csökkenéseket (az értékesítés adatait) pedig időszakonként (10 naponként, de legalább havonta) kell megállapítani. Ehhez leltározni kell a ténylegesen meglévő mennyiségeket, azokat értékelni kell a fogyasztói áron, majd össze kell vetni az értékbeni nyilvántartás adataival. A különbözet elvileg az értékesítést tartalmazza fogyasztói áron. Azért csak elvileg, mert a mintaboltban lévő termékek sajátosságaiból következik, hogy azok egy részét csak csökkentett áron vagy egyáltalán nem lehetett értékesíteni. A csökkentett értéken értékesített, illetve az egyáltalán nem értékesíthető termékről jegyzőkönyvet kellett felvenni, azzal dokumentálva a saját termelésű készletek és áruk olyan csökkenését fogyasztói áron, amelynek csak csökkentett eladási ára volt, vagy egyáltalán nem volt eladható, és így bevétel sem realizálódott. A mintaboltban történő értékesítéshez kapcsolódó nyilvántartási kötelezettséget a fentiekben röviden felvázoltuk, koránsem teljeskörűen. Ezt részletesen a cégnek kell szabályoznia a számviteli elszámolás, az áfa, a társasági adó alapjának megalapozása érdekében, de szükséges a belső szabályozás a bolti elszámoltatás miatt is. A kérdésben annak a mintabolthoz kapcsolása, hogy a cég saját konyhát is üzemeltet, nem egészen érthető. Ha a cégnek van saját konyhája is, meg mintaboltja is, a kettőt nem lehet együtt kezelni, nem lehet egy szervezeti egység keretében az elszámolásukat megoldani. A saját konyhát mindenképpen külön kell kezelni. A saját konyha üzemeltetésével kapcsolatos elszámolási szabályokról […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.