Üzletrész ajándékozása

Kérdés: A kft.-nek két tulajdonosa van, a szülő és a gyermek, 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal. A jegyzett tőke 2x1,5 M Ft, a saját tőke 30 M Ft, a kft. ingatlan vagyonnal nem rendelkezik. A szülő a gyermekének ajándékozza az üzletrészét. Kinek és milyen adó- vagy illetékfizetési kötelezettsége keletkezik?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...A kiegészítésszerint 2010. augusztus 14-től mentes az ajándékozási illeték alól azajándékozó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokonikapcsolatot is) által megszerzett ajándék. A rendelkezést a 2010. július 1.napján az állami adóhatóság...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. január 13.
Kapcsolódó címkék:  

Vállalkozási szerződés alapján számlázás

Kérdés: Cégünk vállalkozási szerződést kötött partnerével, amelyben a fizetési ütemek a következők: 30% az eszköz szállítását megelőző 8 héttel korábban, 60% az eszköz leszállítása után, 10% a sikeres terhelési próba, a munkavédelmi vizsgálatot követően. A partner a következőképpen számlázott: I. részszámla (augusztusban) 30% szerződés szerint (a számla mögött a két fél által aláírt teljesítésigazolás van); II. részszámla (szeptemberben) 60% szerződés szerint (a számla mögött a két fél által aláírt teljesítésigazolás van); végszámla a szerződés szerinti teljes összegről (szeptemberben), amiből minuszolja az első két részteljesítést (a számla mögött is a két fél által aláírt teljesítésigazolás van). A partner álláspontja szerint így helyes a számlázás, cégünk szerint pedig nem helyes. Mi a megfelelő és helyes számlázás ilyen esetben?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...rögzíteni, és annak megfelelően a számlát kibocsátani. Ezenkövetelménynek azonban nem felel meg a 30, illetve a további 60 százalék.Összefoglalóan, a kérdésben leírtak mögött akár adásvétel,akár szolgáltatásnyújtás volt, csak egy számlát lehet...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. január 13.
Kapcsolódó címke:

Kapcsolt vállalkozás

Kérdés: Adott egy kft., ahol az "A" tag 50%-os tulajdonos és ügyvezető is. Adott egy másik kft., ahol "A" tag testvére 50%-os tulajdonos, s a testvér felesége is 50%-os tulajdonos. 2010-ben ez kapcsolt vállalkozásnak minősül-e? A második kft. evás.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...két kft. akkor minősül kapcsolt vállalkozásnak, haharmadik személy mindkettőjükben többségi befolyással rendelkezik [Tao-tv. 4. §23. pontjának c) alpontja], amelynek megállapításakor a többségi befolyássalrendelkező közeli hozzátartozókat harmadik személynek...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. január 13.
Kapcsolódó címke:

Garancia növények cseréjére

Kérdés: Egy faiskola kft. akkor vállal garanciát az értékesített növényekért, ha ő telepíti, ülteti el azokat. Ha garanciálisan ki kell cserélni a növényt, akkor hogyan kell számlázni? Az újbóli szállítási költséget mindenképpen számlázzák. Év végén kell ezekre a kötelezettségekre céltartalékot képezni? Mikor lehet feloldani, ha a garancia a szerződés szerinti egy év? Milyen összegben? A cserélt növény értékében?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szerződés keretébentörténik, és külön van vállalkozói szerződés a növények ültetésére? Vagy csakez utóbbi van? Mindezek befolyással lehetnek a kérdésben szereplő kérdésekreadandó válasznál. A válasznál azonban minden lehetséges esetre nem térünk ki...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. január 13.
Kapcsolódó címke:

Étkezési utalvány a beváltóhelyen

Kérdés: Az étkezési utalványt beváltó helyen milyen előírások vannak a beváltott étkezési jegyek (utalványok) nyilvántartására, elszámolására, könyvelésére? Pénztárgépbe rögzíteni kell-e a bevétel tényét? Az utalvány befogadása a kft.-nél történik.
Részlet az állásfoglalásából: […] A bizonylati elv és bizonylati fegyelem követelménye, hogy amegtörtént gazdasági eseményeket, amelyek az eszközök, illetve az eszközökforrásainak állományát vagy összetételét megváltoztatják, bizonylatolni kell, aszabályszerűen kiállított bizonylatokat pedig könyvelni kell...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. december 16.
Kapcsolódó címke:

Telefonköltség megtérítése magánszemélynek

Kérdés: A társaság szeretné a magánszemély részére megtéríteni azt a telefonköltséget, amely a társaság által történő használat során a vállalkozói bevétel érdekében merült fel, amelyet azonban a szolgáltató a magánszemély felé számláz, amelyet a magánszemély fizet. A társaság csak azt a felmerült költséget térítené meg, amelyet igazoltan a társaság "használt el". Amennyiben ez lehetséges, ennek a szabályos "adminisztrálásával" kapcsolatosan is tájékoztassanak.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...és jellemzően akkor, ha az a személy,aki a költségtérítést kapja, a társasággal valamilyen jogviszonyban van.A kérdésben körülírt telefonhasználat díjának megtérítéseadóköteles természetbeni juttatásként sem kezelhető.Célszerű lenne, ha a társaság...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. december 16.
Kapcsolódó címkék:  

Pályázat útján kapott támogatás áfája

Kérdés: Közhasznú nonprofit kft. főtevékenysége műszaki és természettudományi kutatás, fejlesztés. Sikeres pályázata eredményeként részt vesz egy uniós és hazai finanszírozású pályázatban. Milyen szempontokat és jogszabályhelyeket kell figyelembe venni a támogatás áfatartalmának, illetve áfamentességének megítélésekor? Ugyanezen kft. a K+F tevékenységet különböző vállalkozások megrendelésére végzi áfás számla ellenében. A társasági adó megállapításakor alkalmazhatja-e a Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének t) pontját?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kötelezettség), ha annak összegeaz adóalany valamely termékértékesítésének, szolgáltatásnyújtásának az árát(díját) közvetlenül befolyásolja. Árat közvetlenül befolyásoló támogatásrólakkor beszélhetünk, ha a dotáció rendeltetése egyértelműen...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. december 16.
Kapcsolódó címkék:  

Kapcsolt vállalkozás a Tao-tv. és az Szt. alapján

Kérdés: Hogyan ítélendő meg az alábbi személyek között a kapcsolt viszony társasági adó, számviteli törvény és innovációs járulék tekintetében? A = magánszemély tulajdonolja 86%-ban, középvállalkozás. B = A tulajdonosának a gyermekei a tulajdonosok. C = tulajdonosa A 96%-ban. D = tulajdonosa A 86%-os tulajdonosa 56%-ban. E = tulajdonosa A 16,66%-ban.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...és a gyerekei) – a Ptk. rendelkezéseinek megfelelőalkalmazásával – közvetlenül vagy közvetve mindkettőjükben többségi befolyássalrendelkezik azzal, hogy azokat a közeli hozzátartozókat, akik az adózóban(magánszemély) és a más személyben...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. december 16.

Jogosulatlanul levont áfa elhatárolása

Kérdés: Az APEH 2006-2007. évre vonatkozóan lefolytatott vizsgálata a kft.-nél 50 M Ft jogosulatlanul levont áfát állapított meg. A bírsággal és pótlékkal együtt tetemes adóterhet el lehet-e határolni a következő évekre, hogy elkerüljék a 2010. év esetleges veszteségét?
Részlet az állásfoglalásából: […] A rövid válasz az, hogy nem lehet elhatárolni!Az időbeli elhatárolás számviteli alapelv alapján az olyangazdasági események kihatásait, amelyek két vagy több üzleti évet is érintenek,az adott időszak bevételei és költségei között olyan arányban kell elszámolni,ahogyan az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. december 2.
Kapcsolódó címkék:    

Üdülési csekk elfogadása

Kérdés: Egyéni vállalkozó üdülési csekket fogad el a vevőktől. Be kell-e ütni a pénztárgépbe bevételként az összeget? Az áfát milyen dátummal kell bevallani? Amikor megérkezik az üdülési csekk értéke a bankszámlára? Hogyan könyveljük? Milyen számlázási technikát kell alkalmazni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...vállalkozói bevétel – főszabály szerint – az értékesítetttermék, áru, szolgáltatás ellenértékeként befolyt összeg (készpénzben vagy abankszámlára). Ha a termék értékesítése, a szolgáltatás nyújtása üdülési csekkellenében történik, az üdülési...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. november 18.
Kapcsolódó címke:
1
…
77
78
79
…
134