Kapcsolt vállalkozás (anya és lánya)

Kérdés: Szerszám Kft.-ben Emília 30%-os tulajdoni részesedéssel tag (többségi irányítást biztosító befolyással nem rendelkezik), és heti 40 órában alkalmazott. Szerszám Kft.-ben Dóra heti 40 órában alkalmazott. Admin Kft.-ben Emília heti 10 órában alkalmazott. Admin Kft.-ben Dóra 90%-os tulajdoni részedéssel tag (többségi irányítást biztosító befolyással rendelkezik). Dóra Emília lánya. Az Admin Kft. és a Szerszám Kft. megbízási szerződést kötött tanácsadási és számviteli szolgáltatásra, amely alapján az Admin Kft. havonta számláz a Szerszám Kft. felé. A kérdésünk az, hogy a fentiek figyelembevételével fennáll-e a kapcsolt vállalkozás esete?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Tao-tv. 4. § 23/c. pontja szerint kapcsolt vállalkozás az adózó és más személy, ha harmadik személy – a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával – közvetlenül vagy közvetve mindkettőjükben többségi befolyással rendelkezik, azzal, hogy azokat a közeli...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. augusztus 26.

Jelentős tulajdoni részesedés

Kérdés: Adott "A" kft., illetve "B" kft. A két kft. nem kapcsolt egymással se a Tao-tv., se az Szt. szerint. Ők ketten 50-50 százalékban tulajdonosai (szavazati arányuk is ennyi) egy "C" kft.-nek. "C" kft.-nek az ügyvezetője megegyezik "A" kft. ügyvezetőjével. A számviteli törvény szerint fennáll-e a kapcsolt viszony "A" (vagy "B") és "C" kft. között? Illetve ebben az esetben a szerzett tulajdonrészt melyik mérlegsoron kell kimutatni éves beszámoló készítése esetén?
Részlet az állásfoglalásából: […] Tekintettel arra, hogy az "A" kft. is, a "B" kft. is jelentős tulajdoni részesedéssel rendelkezik "C" kft.-ben (a részesedés mértéke meghaladja a 20 százalékot), mind az "A" kft.-nél, mind a "B" kft.-nél a "C" kft.-ben meglévő részesedést a mérlegben a befektetett eszközök...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. július 15.
Kapcsolódó címke:

Szokásos piaci ár a hipaalapnál

Kérdés: A hipaalap kiszámításához figyelembe kell-e venni a szokásos piaci árra való kiegészítés miatti korrekciót? (Az anyavállalat német, a leányvállalat magyar adóalany.)
Részlet az állásfoglalásából: […] A válasz röviden: igen. A magyarázat a következő: az Art. 3. §-a (2) bekezdése szerint a szokásos piaci ártól eltérő szerződési feltételeket alkalmazó kapcsolt vállalkozások ügyleteit adózási szempontból a szokásos piaci ár alapulvételével kell minősíteni. Ennek...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. május 27.
Kapcsolódó címkék:  

Kapcsolt vállalkozás, kft. és egyéni vállalkozó

Kérdés: Fennáll-e a Tao-tv. szerinti kapcsoltság a kft. (amelynek 50-50%-os üzletrészével – szavazati jogok megegyeznek az üzletrész mértékével – anya és lánya rendelkeznek) és a katás egyéni vállalkozás között, ha az apa egyéni vállalkozó, és a kft. ügyvezetését az anya látja el?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Tao-tv. 4. § 23/c pont szerint kapcsolt vállalkozás az adózó és más személy, ha harmadik személy – a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával – közvetlenül vagy közvetve mindkettőjükben többségi befolyással rendelkezik, azzal, hogy azokat a közeli...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. május 27.
Kapcsolódó címkék:  

Helyi iparűzési adó kkv-nál

Kérdés: A helyi iparűzési adó mértéke 1% lesz a kkv-k számára. Ugyanakkor nem világos, hogy a KKV törvényben említett mely szabályokat kell figyelembe venni annak megállapításához, hogy egy cég kkv-nak számít-e. Konkrétan, alkalmazni kell-e a KKV törvényben szereplő összeszámítási szabályokat a kapcsolt vállalkozások, partnervállalkozások esetén?
Részlet az állásfoglalásából: […] A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. §-a rögzíti azt, hogy mely vállalkozás számít mikro-, kis- és...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. április 15.
Kapcsolódó címkék:    

Üzletrészvásárlás vevőnél, megvásárolt kft.-nél

Kérdés: Cégünk (Zrt.) üzletrész-adásvételi szerződést kötött kettő magánszeméllyel (Eladók), akik 50-50%-os arányban rendelkeztek üzletrésszel a Kft.-ben. A Zrt. mint Vevő és az Eladók adásvételi szerződése szerint az Eladók eladják, a Vevő pedig összesen 70.000 E Ft-ért megvásárolja az Eladók tulajdonában lévő 100% mértékű üzletrészeket. Az üzletrészek vételárát könyvvizsgáló által készített cégértékelés, ingatlanértékelési szakvélemény, közbenső mérleg, készlet és vagyonleltár alapján állapították meg. A Zrt. az üzletrészek vételárát a személyi jövedelemadóval kapcsolatos előírások betartásával az Eladók által megadott bankszámlára átutalta. Közbenső mérleg adatai: befektetett eszközök 16.000 E Ft, forgóeszközök 37.000 E Ft, saját tőke 43.450 E Ft, kötelezettségek 9550 E Ft. AZrt. üzemelteti a kft.-t különálló egységként. A Zrt. 100%-os tulajdonosa a Kft.-nek. Az ügyvezetés a Zrt.-ben és a Kft.-ben ugyanaz a személy. Számviteli szabályok értelmében hogyan kezelendő a fentiekben leírt adásvételi szerződés a Zrt. vonatkozásában, illetve a Kft.-nél? (Tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban, üzletágvásárlás.)
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdés szerinti adásvételi szerződéssel a Kft.-nél tulajdonosváltozás következett be, a két magánszemély tulajdonos helyébe tulajdonosként a Zrt. lépett be. Atulajdonosváltozást változásbejelentéssel a Kft. cégjegyzékében a Cégbíróságon is át kell vezetni.Mivel a Zrt....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. április 15.
Kapcsolódó címkék:  

Kapcsolt vállalkozások a kkv-minősítés során

Kérdés: Ha egy "A" cégben "B" cég 40%-os tulajdoni részesedéssel, "C" cég szintén 40%-os tulajdoni részesedéssel, "D" cég pedig 20%-os tulajdoni részesedéssel rendelkezik, akkor az "A" cég kkv-minősítése során a "B" és "C" beszámolóadatait 40%-os arányban számoljuk bele, a "D" cég beszámolóadatait pedig nem kell belevennünk? 25% alatt nem kell figyelembe venni semmit, 25-49,99-ig arányosan, 50%-tól 100%-osan vesszük bele a számításba? Ha a "B" cégnek vannak kapcsolt vállalatai, azokat szintén bele kell számítani a 40%-os arányba?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Kkv. tv. 4. § (2) bekezdése alapján "A" cég kkv-minősítése során a "B" és "C" beszámolójának adatait – feltéve, hogy a szavazati joguk nem nagyobb 40%-nál – 40%-os arányban kell hozzáadni "A" cég adataihoz. A "D" cég beszámolójának adatait nem kell figyelembe venni,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. április 15.
Kapcsolódó címkék:  

Családon belüliek kapcsolt vállalkozása

Kérdés: A Katv. alkalmazásával és a kapcsolt vállalkozások fogalmával kapcsolatosan az alábbi kérdés merült fel:
Egy család többféle területen többféle vállalkozást működtet. Közreműködik az apa, az anya, a két közös gyerekük, az anya édesanyja, az apa édestestvére és az ő édesapjuk. Többek között adott az "A" Kft., amelyben fele-fele arányban tulajdonos az anya és az apa testvére, ügyvezető az apa testvére. "B" Kft.-ben fele-fele arányban tulajdonos az apa és az anya édesanyja, ügyvezető az egyik gyerek. "A" és "B" Kft. gazdasági kapcsolatban állnak egymással. Az anya, az apa testvére és ez az említett gyerek kata alá bejelentkezett egyéni vállalkozók is, szolgáltatásokat végeznek a családi kft.-k részére is.
Megvalósul-e ebben az esetben a Tao-tv. 4. § 23/c) pontjában foglalt kapcsoltság az egyéni vállalkozók és a két Kft. viszonyában, mely szerint kapcsolt vállalkozás az adózó és más személy, ha bennük egy harmadik személy többségi befolyással rendelkezik, azzal, hogy a közeli hozzátartozókat harmadik személynek kell tekinteni?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Tao-tv. 4. § 23/c) pont szerint az a személy tekinthető harmadik személynek két társaság vonatkozásában, aki vagy akinek a közeli hozzátartozója mind a két társaságban többségi befolyással rendelkezik. Ezen elő­írás alkalmazásakor egy-egy társaságban részesedéssel...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. április 15.

Tulajdonosváltozás (kiva)

Kérdés: Egyszemélyes kft. tulajdonosa úgy döntött, hogy a kivaadózást választja, mivel megfelelt a feltételeknek. Majd 1 hónap múlva a tulajdonos értékesítette üzletrészét két magánszemélynek. Az új tulajdonosokat tekintve kapcsolt vállalkozásuk van. A kft. folytathatja a kivaadózás módját, vagy jelen esetben újból vizsgálni kell az új tulajdonosok kapcsolt vállalkozásokkal együttes adatait?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Katv. 19. §-a szerint a tulajdonosváltozás nem jelenti a kataalanyiság megszűnését, továbbá a Katv. 19. § (5) bekezdése szerinti értékeket (létszám, bevétel) a vállalkozás szintjén kell vizsgálni, nem kell a kapcsolt vállalkozások adatait figyelembe venni. Ezt...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. március 11.
Kapcsolódó címkék:    

Katás bt.-nél 40 százalékos adó

Kérdés: 1. Van egy "A" katás bt. és van egy "B" katás bt. Az egyikben az apuka a tulajdonos, a másikban a fia (egymás cégeiben nincsenek benne). Jár-e adófizetéssel, ha ők a két katás bt.-jükből számláznak egy tőlük független kft.-nek? Kell-e itt kapcsoltságot vizsgálni, illetve bejön-e a 40%-os adó?
2. Katás bt.-m van, ebben a beltag (kisadózó) is én vagyok (tulajdon = 44%, szavazati jog = 75%, osztalék = 99%), a kültag pedig pl. József (tulajdon = 56%, szavazati jog = 25%, osztalék = 1%. Katás bt.-ként számlázhatok-e abba a cégbe, ahol József ügyvezető? Van-e 40%-os adó? Katás bt.-ként számlázhatok-e annak a cégnek, ahol József ügyvezető és tulajdonos is? Van-e 40%-os adó?
Részlet az állásfoglalásából: […] 1. A Katv. 2021-től hatályos előírása szerint – többek között – akkor kell 40 százalékos adót fizetni, ha–az Art. szerinti kifizető (a független kft. kifizetőnek minősül) a vele kapcsolt vállalkozási viszonyban álló kisadózó vállalkozásnak juttat bevételt; ha a kft....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2021. február 25.
Kapcsolódó címke:
1
…
8
9
10
…
39