Törzstőkeemelés vagy osztalékkifizetés

Kérdés: Lehet-e az eredménytartalékból úgy jegyzett tőkét emelni, hogy csak az egyik tag tulajdonrésze változik, a másik tag osztalékot akar felvenni, ugyanannyit, és beleegyezne a tulajdoni hányadok változásába?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezett. Ez az előírás ad arra lehetőséget, hogy az egyes tagok között eltérő legyen az osztalékként kifizethető összeg. Van azonban egy (3) bekezdés is, amely alapján a taggyűlés az osztalék kifizetéséről az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. május 15.
Kapcsolódó címkék:  

Adóév a végelszámolás időszaka alatt

Kérdés: Ha a végelszámolás időszaka 2002. augusztus 1-jétől 2003. február 15-ig tartott, a vállalkozás azonban nem szűnt meg, tovább folytatja tevékenységét, akkor ezen időszak alatt hányszor kell társaságiadó-bevallást adnia?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Art. 97. §-ának a) pontja szerint: adóév a társasági adó, az osztalékadó, a turisztikai hozzájárulás, a vállalkozók kommunális adója és a helyi iparűzési adó tekintetében az Szt. hatálya alá tartozó adózóknál az üzleti év.Az Szt. 11. §-ának (12)...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. május 15.
Kapcsolódó címke:

Kötelezettségek között kimutatott osztalék kifizetése

Kérdés: A kft. 1998-tól halmozza a kötelezettségek között nyilvántartott osztalékot. 2003-ban szeretnénk azt kifizetni. Az egyes éveket milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli? Milyen sorrendben kell az egyes évek osztalékát kifizetni? Van-e arra mód, hogy csak a kedvező adósávba kerülő részek kerüljenek kifizetésre? Bonyolítja problémánkat az, hogy az 1998. évi osztalék terhére (20 százalék szja mellett) tagjaink törzstőkeemelést hajtottak végre. Befolyással van-e ez a kedvező adósávra?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...az adózott eredmény felhasználásáról, azt a könyvviteli nyilvántartásokban a tagokkal szembeni kötelezettségként mutatták ki, osztalékkifizetés – az 1998. évi törzstőkeemelés kivételével – azonban nem történt.A 2003. évtől változtak az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. április 30.
Kapcsolódó címke:

Társas vállalkozás magánszemély tagjának jövedelme (eva)

Kérdés: Az Szja-tv. 24. §-ának (1) bekezdése szerint nem önálló tevékenység többek között a társas vállalkozás magánszemély tagjának személyes közreműködése akkor, ha az annak ellenében kapott juttatást a társas vállalkozás költségei között számolják el. Az eva alatt nincs költségelszámolás, ennek ellenére ilyen jövedelemnek minősül-e a tagnak fizetett összeg a személyes közreműködés alapján?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...költségei között számolják el – önmagában arra a körülményre utal, hogy az adott tevékenységgel összefüggő juttatás nem osztalékként került kifizetésre. (Az önálló tevékenységre tekintettel adott juttatást is a vállalkozás költségei között...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. április 30.

Naptári évtől eltérő üzleti év adóbevallása

Kérdés: A társaság a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmaz. Az áttérés 2001 szeptemberében történt meg. Így a 2001. januártól szeptemberig terjedő időszakról adott be a társaság adóbevallást (0129/Ü). Kérdés, hogy a 2001. októbertől 2002. szeptember végéig terjedő adóévről melyik bevallást kell beadnia?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...eltérő üzleti évet alkalmazóknak az adókötelezettségét az Art. 9. számú mellékletének előírása szerint a társasági adó, az osztalékadó, a turisztikai hozzájárulás, a vállalkozók helyi kommunális adója és az iparűzési adó tekintetében az adómegállapítási...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. április 30.
Kapcsolódó címkék:  

Osztalékfizetés haszonélvezeti jog mellett

Kérdés: A kft. két tulajdonosa ajándékozási szerződéssel üzletrésze 90 százalékát átruházta gyermekeire, holtig tartó haszonélvezet mellett. Így a régi tulajdonosok 10 százalékos, a gyerekek 90 százalékos tulajdoni aránnyal rendelkeznek. Hogyan kell összehívni a taggyűlést? A haszonélvező és a tulajdonos milyen erősségű szavazattal rendelkezik? Kit terhel az osztalékfizetés után az osztalékadó? Ki kapja az osztalékot? A tulajdonos megszavazza, és a haszonélvező kapja?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Szja-tv. szerint osztaléknak kell tekinteni a társas vállalkozás adózott eredményéből a társas vállalkozás magánszemély tagja (részvényese, alapítója), tulajdonosa részesedését, ideértve az adózott eredményből a kamatozó részvény utáni kamatot is; a külföldi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. április 17.
Kapcsolódó címkék:  

Jóváhagyott, de ki nem fizetett osztalék

Kérdés: A kft. 1998. évi beszámolójában 8 millió osztalékot hagyott jóvá azzal, hogy kifizetésre később kerül sor. 1999-2000-ben veszteséges volt, és most végelszámolással megszűnik. A jóváhagyott (és kötelezettségként kimutatott) osztalék kifizetésére nincs fedezet. Hogyan kell a jóváhagyott osztalékot a végelszámolás során rendezni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a jóváhagyott osztalékot nem lehet kifizetni, mert nincs fedezete, akkor a tagoknak az ilyen címen fennálló követelésükről le kell mondaniuk. Az írásban rögzített követeléselengedést (a kft.-nél kimutatott kötelezettség elengedését) pedig az általános szabályok...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. április 3.
Kapcsolódó címke:

Egyéni vállalkozó adózása a belépéskor (eva)

Kérdés: Milyen elszámolásokat von maga után az egyéni vállalkozó "átállása" az evára?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...vállalkozót az adóalanyiságának időszakában nem terheli cégautóadó, továbbá vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalék utáni adó vagy átalányadó. Az egyéni vállalkozó evaalanyiságának időszakában nem érvényesülnek a vállalkozói...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. március 20.
Kapcsolódó címkék:  

Egyéni vállalkozó osztalékjövedelme (eva)

Kérdés: Az egyéni vállalkozó, akinek főállása is van (heti 36 órát meghaladó), az evát választja, a kivett maradék osztalékjövedelem adóját az eva tartalmazza-e?
Részlet az állásfoglalásából: […]

Az eva alatt az egyéni vállalkozó az eva szerint megfizetendő 15 százalék adóval az osztalékkal összefüggő adófizetési kötelezettségét is teljesíti.

[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. március 20.
Kapcsolódó címkék:    

Osztalékadót kiváltó adó mértéke (eva)

Kérdés: A 2002. évi eredmény terhére "jóváhagyott osztalék" a bevételi nyilvántartást választó bt., kkt. esetében akkor is 20 százalék osztalékot kiváltó adóval adózik, ha az egyébként 35 százalékos adójú osztalék lenne?
Részlet az állásfoglalásából: […]

Igen, a bevételi nyilvántartást választó bt., kkt. osztalék utáni adót kiváltó adóként akkor is 20 százalék adót fizet, ha egyébként az adó az szja szerint 35 százalék lenne.

[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. március 20.
Kapcsolódó címkék:  
1
…
60
61
62
…
68