Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Tagi kölcsön, tagi hitel kompenzálása

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2013. március 21. (Számviteli Levelek 282. szám, 5797. kérdés)

Kérdés: Több társaság ugyanazon magánszemélyek tulajdonában van. Sokszor előfordul, hogy a tulajdonos tartozik a cégnek és fordítva, a társaság tartozik az ügyvezetőnek. A tulajdonos szeretné összevezetni "A" társaság követelését "B" társaság kötelezettségével. Kérem, ha tudnak erre lehetőséget, módszert, akkor írják meg! Milyen szerződés, megállapodás kell ehhez?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]nem számíthatja be!További probléma az, hogy a követelés, illetve kötelezettség nem tekinthető egyneműnek. A tulajdonos által nyújtott kölcsön után a kölcsönt igénybe vevő társaságot csak akkor terheli kamatfizetési kötelezettség, ha azt és annak feltételeit a tagikölcsön-szerződésben kikötötték. Más azonban a helyzet akkor, ha a társaság nyújt kölcsönt a magánszemélynek, a magánszemély tulajdonosnak. Ez utóbbi esetben ugyanis az Szja-tv. kamatkedvezményre vonatkozó rendelkezése alapján valójában kötelező a magánszemély felé a kamatot felszámítani, amennyiben a magánszemély nem fizet legalább az alapkamat +5 százalék mértékű kamatot.Ha a kamatot ténylegesen nem fizeti meg a magánszemély az alapkamat +5 százaléknak megfelelő mértékű összegben, az Szja-tv. úgy rendelkezik, hogy a magánszemély a meg nem fizetett - kötelező mértékű - kamatnak megfelelő összegű kamatkedvezményben részesült, amely kamatkedvezmény 1,19-szeresét adóalapnak tekintve, az adóalap 16 százalékát személyi jövedelemadóként, 27 százalékát egészségügyi hozzájárulásként kell megállapítani, bevallani és befizetni.Megoldás lehet következményekkel az, ha- a tulajdonos elengedi például az "A" társasággal szembeni követelését (ez a társaságnál elengedett kötelezettséget jelent, amelyet rendkívüli bevételként kell elszámolni, ezáltal társaságiadó-alapot[…]

Figyelmébe ajánljuk

Évek alatt felgyülemlett tagi hitel elengedésére van-e lehetőség? A tagi kölcsönről a beltag lemond a bt. javára. Hogyan kell ezt számvitelileg kezelni? Kapcsolódik-e hozzá adófizetési kötelezettség?

Tovább a teljes cikkhez

"A" kft. jelentős összegű tagi hitellel rendelkezik. A vállalkozás 2008-ban alakult, azóta minden évben veszteséges volt. Az egyik tag szeretné eladni az üzletrészét, de a felgyülemlett tagi hitel ezt akadályozza. Lehet-e tagi hitelből jegyzett tőkét emelni? Szükséges-e...

Tovább a teljes cikkhez

Bt.-nél hogyan lehet tagi hitelből jegyzett tőkét emelni?

Tovább a teljes cikkhez

A devizában fennálló tagi hitel a 2023. évig tartó futamidő alatt hogyan szerepel a könyveinkben a kölcsönt adónál? Különös tekintettel az év végi devizás átértékelésekre és a járó, de nem esedékes kamatok elszámolását illetően.

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére