Részesedés vétel-eladás

Kérdés: Egy zártkörűen működő mezőgazdasági részvénytársaság (mely mezőgazdasági szövetkezet átalakulásával jött létre) részvényeiből egy külső befektető meg kívánja vásárolni a részvények többségét. Az ellenséges felvásárlás elkerülésére az rt. viszonylag jelentős saját részvényt volt kénytelen felvásárolni a névérték 50%-ának megfelelő árfolyamon. A korábbi években is kizárólag az rt. vásárolt a saját részvényeiből, 10-15% közötti árfolyamon. Kérdés, hogy az szja szempontjából ebben az esetben hogyan kell kiszámítani a szokásos piaci árat, mely alapján dönthető el, hogy képződött-e valakinél értékpapír megszerzéséből származó jövedelem? A korábban felvásárolt részvények már elkeltek, az újonnan vásárolt részvényekért, úgy tűnik, egyik részvényes sem akar adni 50%-ot. Ha pl. 25%-os árfolyamon veszik meg a részvényesek az rt.-től az említett, 50%-on vásárolt részvényeket, képződik-e jövedelmük?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Szja-tv. a szokásos piaci ár meghatározására atranszferárakról szóló irodalomban alkalmazott módszereket fogalmazza meg a 3.§ 9. pontjában. Részvényeknél a módszerek közül a következő jöhet számításba:a) az összehasonlító árak módszere (Szja-tv. 3. § 9/a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 25.
Kapcsolódó címkék:  

Beolvadás esetén a beolvasztó társaság üzletrészszerzése

Kérdés: Kedvezményezett átalakulás keretében az anyavállalat (B. kft.) 100%-os tulajdonában lévő leányvállalata (az A kft.) beolvad a tulajdonos B. kft.-be. A beolvadáskor megváltozik-e B. kft. tulajdonosi szerkezete? Továbbra is két magánszemély lesz a tulajdonosa B. kft.-nek, vagy a B. kft. is tulajdoni hányadot szerezhet, illetve kötelező-e saját üzletrészhez juttatni B. kft.-t? Ha igen, minek az arányában? Ha igen, akkor az így megszerzett saját üzletrész felosztható-e a két magánszemély tulajdonos között? Van-e ennek szja-vonzata? Ha nem kötelező a B. kft.-nek a tulajdonosi struktúrában részt vennie, el kell-e, illetve hogyan kell (lehet) elszámolni vele, mint megváló taggal?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...válasz előtt utalni kell arra, hogy a kérdést megfogalmazónem ismeri az átalakulásra (ezen belül a beolvadásra) vonatkozó Gt.- ésSzt.-előírásokat. Bár az átalakulásra vonatkozó előírásokat teljeskörűen aválaszadás során nem tudjuk ismertetni (alapvetően terjedelmi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 25.
Kapcsolódó címkék:  

Alaptőke leszállítása részvények bevonásával

Kérdés: A zrt. közgyűlése dönthet-e úgy, hogy a Gt. által korábban előírt 20 millió Ft-os alaptőkét 5 millió forintra úgy csökkenti le, hogy a 15 millió Ft névértékű részvényt a társaság névértéken visszavásárolja a magánszemély tulajdonosoktól, és 1 éven belül ezen részvények bevonásával a zrt. eredménytartalékát növelendően leszállítja az alaptőkéjét? Amennyiben a leírtak alkalmazhatók, átalakulás esetében a jogelőd vagyonából apportként bevitt, valamint az eredménytartalék terhére történő emelésben érintett alaptőkerészek ellenértéke adóköteles, mint a vállalkozásból kivont jövedelem?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésre adandó választ két részre kell bontani, egyrészta zrt. elszámolására, másrészt a magánszemélyeket terhelő vagy nem terhelőadófizetésre. A Gt. 223. §-ának (2) bekezdése szerint az rt. tulajdonábanálló saját részvények névértékének együttes összegét...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. augusztus 7.
Kapcsolódó címkék:  

Kiválás után beolvadás

Kérdés: Az A kft.-ből november 30-án kiválással létrejött a B kft. A cégbejegyzés dátuma december 21. Ezt követően A kft. beolvad a C kft.-be. Van-e törvényi akadálya annak, hogy a két átalakulás egy napon jöjjön létre? A kiválással létrejövő B kft. mikor, milyen hatállyal kapja meg az adószámát? November 30-án B kft. adóalanynak minősül-e, végezhet-e adóköteles tevékenységet?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...előírásait sem ismeri. Terjedelmi okokból – akérdéshez kapcsolódóan – csak a legfontosabbakat ismertetjük.A gazdasági társaságok átalakulásával kapcsolatos jogielőírásokat a Gt. 65-87. §-ai, a cégtörvény 57-61. §-ai, a számvitelielőírásokat pedig az Szt...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. július 17.
Kapcsolódó címke:

Ügyvédi iroda szétválása

Kérdés: Melyek egy ügyvédi iroda jogutóddal történő szétválásának adózási feladatai? Milyen bevallási kötelezettségek kapcsolódnak a szétváláshoz?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(különválás, kiválás) történő megszűnéséről. Az Ütv. 77. §-ának(6) bekezdése rendelkezik arról is, hogy az átalakuló és az átalakulássallétrejövő iroda vagyonmérleg-készítési, vagyonértékelési, vagyonmegállapításikötelezettségére, az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. július 17.
Kapcsolódó címkék:    

Egyéni vállalkozás vagy egyéni cégként átalakulás

Kérdés: 2006. évben jogelőd nélkül alakult meg a bt. Az egyéni vállalkozás 2006-ban nem szűnt meg. Az egyéni vállalkozó eladta a tulajdonát képező bútorzatot a bt.-nek, amelyről egyösszegű számlát állított ki. Így a készlet a bt. nyilvántartásában szerepel. Az egyéni vállalkozó részletfizetési megállapodást kötött a bt.-vel. Így csak a pénzügyileg rendezett összegnek megfelelő jövedelme keletkezik az egyéni vállalkozónak. Úgy gondolom, hogy az adóterhek jelentős részétől mentesülne az egyéni vállalkozó, ha egyéni céggé, majd egyszemélyes kft.-vé alakulna át, azt követően pedig a bt. beolvadna a kft.-be. A beolvadással lehetővé válna a két fél között jelenleg fennálló követelés, illetve kötelezettség összevezetése. Jár-e ez valamilyen adófizetési kötelezettséggel?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...tőkeösszegét. A problémát azonban nem ez jelenti, hanem az, hogy a kérdező nemgondolta végig, hogy az egyéni cégből a kft.-vé való átalakulás milyenterhekkel jár. Mivel a jónak tűnő gondolat (az, hogyan lehet az adófizetésikötelezettséget elkerülni!) másokban...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. június 26.
Kapcsolódó címkék:    

Átalakulás után adóalap-csökkentés veszteséggel

Kérdés: Egy betéti társaságnak 2004. évben 400 E Ft vesztesége keletkezett, a veszteséget elhatárolta, APEH-engedélyt nem kért. 2006. évben a társaság kft.-vé alakult. 2007. évben a kft.-nek 500 E Ft nyeresége képződött. Kérdés, hogy a 2004. évben az elhatárolt veszteséggel a kft. csökkentheti-e a 2007. adóévi adóalapját?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésből nem állapítható meg, hogy a betéti társaság2004-ben jogosult volt-e adóhatósági engedély nélkül elhatárolni a negatívadóalapot. Erre akkor volt jogosult, ha a 2004. adóéve az adókötelezettségekeletkezését követő legfeljebb harmadik adóév, azaz ha a betéti...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. április 30.
Kapcsolódó címkék:  

Veszteségelhatárolás

Kérdés: Egy kft. 2006-ban szétválással jött létre. A jogelőd cégtől 2004., 2005. és 2006. években keletkezett elhatárolt veszteséget vett át. Ez a szétválással létrejött kft. 2007-ben beolvadt egy másik kft.-be. Ebben az esetben a 2004., 2005., 2006. évben keletkezett veszteséget meddig lehet elhatárolni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...tehát ajogelődtől átvett, a jogelődnél 2004-2006. adóévekben keletkezett és jogszerűenelhatárolt veszteséget a jogutód – ismételt átalakulás esetén a jogutódjogutódja – jogosult bármely későbbi adóévében levonni az adózás előttieredményből az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. április 17.
Kapcsolódó címke:

Egyéni vállalkozó átalakulása

Kérdés: Egyéni vállalkozó átalakul egyszemélyes kft.-vé. 2005-ben igénybe vett kisvállalkozói kedvezmény miatt növelnünk kell-e átalakuláskor az egyéni vállalkozó 0771 bevallásában az adóalapot? (A bevallás kitöltési útmutatója alapján úgy látjuk, hogy nem.) A 2002/60. adózási kérdésre adott állásfoglalásuk szerint, amelyet az AEÉ 2002. évi 7. szám 59. pontja tartalmaz, egyéni cég átalakulása esetén az egyéni vállalkozóként igénybe vett kedvezményt nem kell visszafizetni az egyéni vállalkozó átalakulása esetén. 2007-ben is helytálló ez az értelmezés? Bizonytalanságunkat növeli az a tény, hogy a PM honlapján az Szja-tv. módosításai között az egyéni cég megszüntetésével kapcsolatos előírások is változnak. Egyértelmű, hogy most lett az Szja-tv.-ben is szabályozva, hogy a kisvállalkozói kedvezmény igénybevétele miatt nem kell az adóalapot növelni, mert az egyéni cég átalakulása nem számít megszűnésnek.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...az egyéni cég átalakul egyszemélyes kft-vé, akkor a2005-ben igénybe vett kisvállalkozói kedvezmény miatt nem kell növelnieátalakuláskor az egyéni vállalkozói adóalapot. Ez a lehetőség a 2008. év előttirendelkezések között nevesítve nem szerepelt. A 2008....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. április 3.
Kapcsolódó címkék:  

Átalakulás negatív eredménytartalékkal

Kérdés: A bt. szeretne átalakulni kft.-vé. Jelenleg a saját tőke 57 millió Ft jegyzett tőke és mínusz 23 millió Ft eredménytartalékból áll. 2007-ben várhatóan nyereséges lesz. Ezekkel a főbb adatokkal átalakulhat-e a társaság? Az átalakulás keretében szabadon csökkenthető-e a jegyzett tőke az eredménytartalék javára? Ezt esetleg az átalakulás előtt kell megtenni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...gazdasági társaságok átalakulásával kapcsolatos számvitelielőírásokat az Szt. 136-141. §-ai tartalmazzák.Az átalakuló bt.-nek a 138. § szerintvagyonmérleg-tervezetet kell készítenie, amely vagyonmérleg-tervezet harmadikoszlopában a saját tőke tételeiben...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. március 20.
Kapcsolódó címke:
1
…
23
24
25
…
35