Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott barter tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Barterüzlettel kapcsolatos elszámolások

Kérdés: Szeretnénk barterüzletet kötni egy rádióval. Tőlük kapunk reklámidőt, mi adunk nyereményjátékaikhoz kisorsolható szolgáltatást. A barterszerződésben jelentős mértékű akciós árak szerepelnének, mindkét fél részéről. Nekünk, mint szolgáltatást nyújtónak, illetve nyereményfelajánlónak milyen adózási kötelezettségeink merülnének fel? Adóalapként figyelembe lehet-e venni az akciós árat?
Részlet a válaszból: […]ellenértéke (áfával, akciós ár vagy piaci ár);- a két ellenérték azonosságának dokumentálása.Tekintettel azonban arra, hogy a rádió nyereményjátékai keretében kisorsolásra kerülő szolgáltatást kizárólag magánszemélyek vehetik igénybe, és ez a nyereményjáték feltételezhetően nem tartozik a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá, a rádiónál e szolgáltatások az Szja-tv. 70. §-a (3) bekezdésének d) pontja alapján egyes meghatározott juttatásnak minősülnek, amely juttatások személyi jövedelemadóját, egészségügyi hozzájárulását a rádiónak kell bevallania és befizetnie, a személyi jellegű egyéb kifizetések között elszámolnia. Ha ezt a kisorsolható szolgáltatást nyújtó átvállalja, azt tartozásátvállalásként kell elszámolnia, és természetesen a barterügylet ellenértékének meghatározása során számításba vennie.A leírtak alapján- a rádiónak számláznia kell a reklámszolgáltatás ellenértékét (amelyet árbevételként kell elszámolnia), a kérdező cégnél ezt - a számla alapján - az igénybe vett szolgáltatások költségei között kell kimutatni;- a kérdező cégnek számláznia kell az általa nyújtott szolgáltatás ellenértékét, egyezően a rádió által számlázott értékkel (amelyet árbevételként kell elszámolnia), a rádiónál ezt - a számla alapján - a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell kimutatni;- az ügylet lezárásakor az egymással szembeni követeléseket és kötelezettségeket (mivel egyező az összegük) össze kell vezetni, pénzügyileg rendezendő követelés-kötelezettség nem lehet;- a rádiónál a személyi jellegű egyéb kifizetésként elszámolt összeg 1,19-szeresét adóalapnak tekintve elő kell írni az adóhatósággal szembeni kötelezettségként a személyi jövedelemadót, egészségügyi hozzájárulást, amelyet a kérdező cég átvállal az adóhatóság hozzájárulásával (T 462, 463-10 - K 988);- a kérdező cégnél könyvelendő az átvállalt tartozás (T 888 - K 462, 463-10).Itt jegyezzük meg, a barterügylettel kapcsolatosan a nyújtott szolgáltatásokat a tényleges teljesítésnek megfelelően kell számlázni, nem feltétlenül egyetlen számlában.Akciós ár alkalmazása:Az Áfa-tv. 71. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába nem tartozik bele a teljesítésig adott üzletpolitikai célú árengedmény. Üzletpolitikai célú az árengedmény, ha az árengedmény nyújtójától független féllel kötött és más független fél számára is - azonos feltétel mellett - ésszerűen elérhető, vagy[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. július 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6360
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Kötelezettség kiegyenlítése áruval

Kérdés: Hogyan kell könyvelni, ha egy gépkocsit forgalmazó cég megrendel egy szolgáltatást, és annak ellenértékét - pénz hiányában - gépkocsival szeretné kiegyenlíteni? Ez barterügylet?
Részlet a válaszból: […]erről van szó! A cégnek az igénybe vett szolgáltatás miatt kötelezettsége van egy másik társasággal szemben. Nem tud fizetni, és ezért kötelezettségét áru, termék átadásával igyekszik teljesíteni. Ez esetben az új Szt. 72. §-a (4) bekezdésének a) pontjában rögzítettek szerint kell eljárni, azaz a kötelezettség teljesítésére átadott vásárolt készletet (a gépkocsit forgalmazó cégnél a gépkocsi az áruk között szerepel) az áfa felszámításával számlázni kell a megállapodásnak megfelelő értéken, majd az áfa nélkül számlázott értéket az értékesítés árbevételeként, az áfát fizetendő áfaként kell elszámolni a követelésekkel szemben az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. szeptember 27.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 341
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,