Német magánszemély részére fizetett jutalék

Kérdés: Társaságunk nagy értékű eszközök nemzetközi kereskedelmével foglalkozik. Az idei év során egy német illetőséggel bíró magánszemély aktív közreműködésével jött létre egy ügylet. A magánszemély, előzetes megállapodásunknak megfelelően, üzletszerzői jutalékra jogosult. A magánszemély német illetőségű, a tevékenységet nem Magyarországon végezte. Milyen bizonylatok szükségesek ahhoz, hogy kifizethessük számára a jutalékot? Jól gondoljuk-e, hogy a német adóhatóság illetékességigazolásának birtokában, szja levonása nélkül kifizethető a jutalék? Milyen adatszolgáltatási kötelezettség – beleértve a német magánszemélyt és a NAV-ot is – terheli a magyar kifizetőt?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...igazoláskiadási kötelezettséget nem ír elő. Ugyanakkor az Art. 50. §-a (2) bekezdésének 26. pontja alapján a havi adó- és járulékbevallásban adatot kell szolgáltatni a külföldi illetőségű természetes személynek kifizetett jövedelem összegéről, és az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. november 8.

Bérleti díj miatt iparűzésiadó-alap két helyen

Kérdés: Kapcsolt vállalkozásaink közül az egyik kizárólag ingatlan-bérbeadással ("A" cég), a másik pedig ingatlanüzemeltetéssel és bérbeadással foglalkozik ("B" cég). A bérlőkkel történő egyszerűbb kapcsolattartás érdekében "B" cég nemcsak az üzemeltetési díjat, hanem egyúttal a bérleti díjat is számlázza, és beszedi a bérlőktől a velük kötött szerződés alapján. A fentiek miatt probléma keletkezett az iparűzési adó vonatkozásában, ugyanis az "A" cégnél bevételként és iparűzésiadó-alapként jelentkezik a bérletidíj-bevétel, ami "B" cégnél is árbevétel és iparűzésiadó-alap. Így ugyanazon bérleti díj után kétszer fizetünk iparűzési adót. Léteznek-e olyan szerződéskötési, illetve könyvelési módosítások, amelyekkel a kétszeres iparűzésiadó-fizetés a cégcsoporton belül megszüntethető úgy, hogy "A" cég továbbra sem kerül közvetlen kapcsolatba a bérlőkkel?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...számlákat "A" cégnek kell tételesen könyvelnie, a bérleti díj árbevételkénti elszámolásával és a fizetendő áfa rögzítésével, bevallásával, a bérleti díj szerinti árbevételt az "A" cégnél kell az iparűzésiadó-alap megállapítása során számításba...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. október 25.
Kapcsolódó címkék:  

Utólagos különbözet számlázása

Kérdés: Társaságunk megállapodás alapján első körben, az értékesítéskor csak az önköltséget számlázza a vevőnek, majd a többszöri kiszállítás után számlázza a megállapodás szerinti, de utólagos különbözetet. A különbözet után az áfát mikor kell bevallani? Kell-e eredeti számlához kapcsolva önellenőrzést végezni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(növekedéseként) bevallani, egyértelműen önellenőrzés keretében (legalábbis az áfánál, ha a társaság havi vagy negyedéves bevallásra kötelezett). Számviteli előírások alapján csak akkor kell önellenőrzést végrehajtani, ha a helyesbítő számla az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. október 25.

Felmondott szerződés elszámolása

Kérdés: A kérdés szerint az adott társaság 2017-ben értékesíteni kívánt egy üzemet. Az értékesítésről a számlát kiállították, a vevő azonban nem fizetett, emiatt az adásvételi szerződést felmondták. Mikor kell a helyesbítő számlát kiállítani?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...rendelkezésére mindaddig, amíg nem fizetett, azaz a szerződés szerinti teljesítés nem történt meg, akkor a számla kiállítása, az áfa bevallása 2017. IV. negyedévében jogszabályellenes volt. Jogszabálysértés esetén számlahelyesbítéssel az elszámolás...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. október 11.
Kapcsolódó címkék:  

Részletre vétel

Kérdés: Ha a vevő az ellenértéket részletekben fizeti ki, a számlát mikor kell kiállítani számviteli, illetve áfabevallási szempontból?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...mennyi a törlesztőrészlet és mennyi a kamat. Az eszköz átadásakor a teljes ellenértékről kiállított számla a könyvelésnek is, az áfabevallásnak is a bizonylata.A nyílt végű pénzügyi lízing jellemzője az, hogy nem felel meg az Áfa-tv. 10. §-a a) pontja...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. szeptember 27.
Kapcsolódó címke:

Osztalékelőlegből levont egészségügyi hozzájárulás

Kérdés: A kft. minden év decemberében fizet osztalékelőleget, amelyből nemcsak a személyi jövedelemadót, hanem az egészségügyi hozzájárulást is levonta. Ez utóbbit azonban csak az osztalékká váláskor vallotta be. A társaság a vezetés és a tagság döntése alapján járt így el, azért, hogy a későbbi rendezés ne maradjon el a tulajdonosok részéről. Ha 2018-ban is lesz osztalékelőleg-fizetés, akkor mit tegyünk? 2019-ben az osztalékká váláskor már nem 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás lesz, hanem 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...T 413 – K 47922, a kifizetendő összeghez az osztalékelőleg beszámítása: T 47922 – K 47921, az egészségügyi hozzájárulás bevallása: T 47929 – K 463, az osztalékelőleggel egyező osztalék esetén nincs fizetendő osztalék.A fentiekben az eddigi –...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. szeptember 27.
Kapcsolódó címke:

Vásárolt ingatlan utáni illeték elszámolása

Kérdés: A társaság a 2015. évben vásárolt ingatlan értéke alapján a 2015-ben megállapított illetéket nem fizette meg és nem számolta el, mert fellebbezett. A fellebbezés 2018-ban zárult le, az illetéket – módosított összegben ugyan, de – meg kell fizetni. A helyes számviteli elszámolásra kér választ a társaság.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...leírás módosításának hatására 2015., 2016., 2017. években csökken az adózás előtti eredmény, emiatt ezen évek társaságiadó-bevallásait is – önellenőrzés keretében – korrigálni kell.Tekintettel arra, hogy 2015-ben a vagyonszerzési illetéket a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. szeptember 27.
Kapcsolódó címke:

Megbízási szerződéssel kapott bevétel

Kérdés: "A" egyszemélyes kft. ügyvezetője társas vállalkozó, heti 40 órás munkaviszony mellett, melyet közszférában teljesít. Az ügyvezető a cég nevében megbízási szerződést köt "B" Kft.-vel, szerződés szerint teljesít, és "B" Kft. átutalja a szerződés szerinti 30 000 Ft-ot az "A" Kft. bankszámlájára.
Az ügyletről számla nem készül. "A" Kft.-nek tárgyidőszakban nincs egyéb bevétele.
– A 30 000 Ft megbízási díj "A" Kft.-ben milyen jogcímen könyvelhető?
– Szükséges-e számla kiállítása "A" Kft. részéről?
– 30 000 Ft megbízási díj után kinek és milyen jogcímen keletkezik adó- és járulékfizetési kötelezettsége?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...hozzájárulási adót kell fizetnie és bevallania. Továbbá a kft.-nek lehet majd társaságiadó- vagy kivafizetési kötelezettsége az éves bevallása...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. szeptember 27.
Kapcsolódó címke:

Pénzforgalmiáfa-elszámolás áfája

Kérdés: A társaság a pénzforgalmiáfa-elszámolást választotta. A vevővel szemben 127 ezer forint követelése volt, amelyre egy korábbi évben értékvesztést számolt el. 2017. 12. 31-én a vevő felszámolójától kapott nyilatkozat alapján ezt leírta behajthatatlan követelésként (T 319 – K 311, 127 000 Ft). Sajnos a pénzforgalmi áfa technikai számlán nyilvántartott 27 000 Ft áfa leírása nem történt meg. Ezt hogyan kellett volna könyvelni 2017-ben, illetve most – utólag – 2018-ban?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...megkapta, a kézhezvétel napjával. Ha ez 2017-ben volt (a követelését a cég 2017. XII. 31-ével behajthatatlanként leírta), akkor a bevallást is 2017-ben kellett (volna) benyújtania. Ha ez akkor nem történt meg, önellenőrzés keretében 2018-ban kell...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. szeptember 13.
Kapcsolódó címkék:  

Számlázás beolvadás után

Kérdés: Hogyan kell számlázni a beolvadás hatálybalépése után a hatálybalépés előtti teljesítményeket? A beszállítóknak a beolvadás hatálybalépését követően azonnal vevőnevet kell változtatniuk? Vagy van némi türelmi idő? Előfordulhat-e, hogy a határozatot később kapjuk kézhez, így nem tudjuk értesíteni a partnereket? Ebben az esetben minden számlát vissza kell küldeni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...de azok a beolvadás időpontját megelőző időszak teljesítéséről kerültek kiállításra, a beolvadással megszűnő társaság utolsó adóbevallásába azok áfája beállítható, azokat nem kell visszaküldeni, a beolvadással megszűnő társaság könyvviteli...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2018. szeptember 13.
Kapcsolódó címkék:  
1
…
39
40
41
…
146