Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Keresés eredménye

2 találat a megadott kintlevőség tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Követelés a mérlegben
Kérdés: Követelést a mérlegben az adós által elismert összegben lehet kimutatni, amelynek alátámasztása a 12. 31-i egyenlegközlők kiküldésével és visszaigazolásával történik. Egyik cégnek jelentős kintlévősége van, de nem tesz eleget a 12. 31-i egyenlegközlésnek, bár én folyamatosan tájékoztatom az aktuális követelésekről. Ez esetben mit tud tenni a könyvelő? Hogyan szerepeljen az ilyen követelés a mérlegben?
Részlet a válaszból: […]egyéb szerződésekből jogszerűen eredő, pénzértékben kifejezett fizetési igények, amelyek a vállalkozó által már teljesített, másik fél által elfogadott, elismert termék értékesítéséhez, szolgáltatásteljesítéshez, kölcsönnyújtáshoz, előlegfizetéshez stb. kapcsolódnak. A hivatkozottak és az Szt. egyéb előírásai alapján tehát a könyvekben (a naprakészen vezetett nyilvántartás alapján a mérlegben) azok a követelések szerepeltethetők, amelyek a vállalkozó által már teljesített, a másik fél által elfogadott, elismert ügyletekhez kapcsolódnak, és a vonatkozó szerződés szerint elfogadott, elismert értéken kerültek könyvelésre. Az egyenlegközlő levelek kiküldése, illetve azok visszaigazolása a könyvelés helyességét utólag is alátámasztja. Az Szt. 65. §-a alapján is a mérlegben követelést az elfogadott, az elismert összegben, illetve a már elszámolt értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt könyv szerinti értéken kell kimutatni. Nyilvánvalóan, bíróság előtt is bizonyítható módon kell dokumentálni a szerződés szerinti teljesítés másik fél általi elismerését, elfogadását. Ha ez egyértelműen rendelkezésre áll, akkor az elegendő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. június 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5063
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
2. találat: Áthúzódó munka ellenértékének figyelembevétele (eva)
Kérdés: Lakásfelújítást végző egyéni vállalkozó 2002-ben megkezdett egy belső felújítást, amit 2003-ban fejez be. A megbízás egy munkáról és egy összegre szól. Fel kell-e bontani a munkát és annak számlázását 2 részre? A megrendelő azt mondja, hogy ő a munka elvégeztével egy számlát akar látni és fizetni. A 2002. és a 2003. évre eső rész külön-külön nem értékelhető.
Részlet a válaszból: […]hogy a munkát 2002-ben végezte el, amennyiben úgy állapodtak meg a megrendelővel, hogy az a munka befejeztével fizet. Az adott esetben ezt az összeget nem lehet kintlevőségnek tekinteni, mivel a szerződés szerint csak a munka elvégzését követő hó 15-én számlázhatja le az egyéni vállalkozó az
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. július 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1337
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,