Lízingdíj fizetésére adott "támogatás"

Kérdés: Ügyfelem nagy értékű gépre kötött operatívlízing-szerződést. Mivel a futamidő alatt a gép többször meghibásodott, hosszú ideig használhatatlan volt, szóba került a szerződés felbontása. Azért, hogy a lízingszerződés továbbra is fennmaradjon, az a cég, amelytől a lízingbeadó a gépet vásárolta, pénzbeli támogatást ad ügyfelemnek, amelyet kizárólag a lízingdíj kifizetésére lehet fordítani. Amennyiben a szerződést mégis felmondanák, akkor a teljes támogatási összeg visszafizetendő. Milyen bevétel ez a "támogatás"? Áfa szempontjából szolgáltatásnyújtásnak minősül ez a magatartás? Számlázandó?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...mint a költségeket ellentételezőtámogatásnak. Ebből következően a pénzmozgással egyidejűleg a kapott összeget arendkívüli bevételek között kell kimutatni. Sajátos értelmezést tartalmaz az Áfa-tv. 8. §-a (2)bekezdésének b) pontja, mely...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. június 14.
Kapcsolódó címkék:  

Ingatlan bérbeadása térítés nélkül

Kérdés: Kft. tulajdonosa magánszemély, aki ingyen bérbe adja kft.-jének saját ingatlanát (telekkönyvileg lakóház+műhely) iroda és műhely céljára. A magánszemélynek (tulajdonosnak) van-e szja-fizetési kötelezettsége annak ellenére, hogy nem kér bérleti díjat? Van-e annak jelentősége a kft. részére, ha a magánszemély átminősíti ingatlanát lakóingatlanról irodára, műhelyre?
Részlet az állásfoglalásából: […] Ha a magánszemély (tulajdonos) ingyen bérbe adja kft.-jéneksaját ingatlanát, akkor azzal összefüggésben nem keletkezik szja-fizetésikötelezettsége. Ugyanakkor az Art. 1. §-ának (7) bekezdése szerint aszerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. június 14.
Kapcsolódó címkék:  

Ingyenes vagy kedvezményes képzés

Kérdés: A Balatonon és/vagy a Dunán levő, 8-10 főt befogadni képes hajó bérleti díja – mely alvállalkozók, teljesítési segédek oktatásával és tréningjével kapcsolatos – elszámolható-e adó- és járulékmentesen a társaságnál?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(például üzleti partnert,szakértőt) – e feladatának ellátásához szükséges felkészítéséhez – részesítimeghatározott feltételek szerint képzésben. A rendelkezés szerint ilyenesetekben nem kell a képzés költségeit bevételként figyelembe venni...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. június 14.
Kapcsolódó címke:

Egyéni vállalkozó termőföldjének bérbeadása

Kérdés: Mezőgazdasági egyéni vállalkozó termőfölddel rendelkezik, tulajdonjogilag mint magánszemély. Ezen földterületek egy részét bérbe adja bérleti díj ellenében. Másik részét az egyéni vállalkozása rendelkezésére bocsátja. Az egyéni vállalkozó a rendelkezésére bocsátott földterület után számolhat-e el bérleti díjat, mint magánszemély kaphat-e bérleti díjat az egyéni vállalkozástól?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...művelés alatt álló belterületi föld; – a rendeltetésszerű felhasználásig (az Országos ÉpítésügyiSzabályzat szerinti építési telekké, építési területté, illetőleg területtéalakításig) az a belterületi földrészlet, amelyet szántó, szőlő, gyümölcsös,kert...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. június 14.

Tévesen kiállított számla következményei

Kérdés: A magyar kft. megrendelt egy összetett beruházást (amely alapozásból, felszíni műszaki berendezést befogadó alapépítményből, kiszolgáló műszaki berendezésből áll) a holland cégtől, mintegy 50 millió forintos összegben. Mivel a holland cég a szerződés szerinti időben nem kezdte el a beruházást megvalósítani, az alapozási, az alépítményi munkákat a magyar kft. más magyar vállalkozókkal végeztette el, az általuk számlázott ellenértéket beruházásként számolta el. Ezt követően a holland cég a műszaki berendezést leszállította, azt fel is szerelték. Bár a holland cég nem a teljes beruházást valósította meg, mégis az eredeti összeget számlázták, amit a magyar kft. megkifogásolt. A holland cég javaslatára a magyar kft. – áfa felszámítása nélkül – a holland cég felé kiszámlázta a magyar vállalkozók által elvégzett alapozási, alépítményi munkák értékét, és azt elszámolta árbevételként, de nem csökkentette annak összegével a beruházás ráfordításait, holott a holland cég által számlázott – bár megkifogásolt – összeggel is növelte a beruházás bekerülési értékét. Így mintegy 20 millió forinttal nagyobb összegű eredményt mutatott ki. Később – külső szakember javaslatára – a holland cég helyesbítette a számláját, a magyar kft. pedig sztornírozta saját számláját. A helyesbítést megelőzően az APEH áfaellenőrzést tartott, és szerinte a holland cég felé az ingatlanhoz kötődő szolgáltatást áfásan kellett volna számlázni. Az APEH-revizor nem a számlázás helytelen voltát kifogásolta, véleménye szerint a számla kiállítása tanúsítja, hogy a gazdasági esemény megtörtént. A revizor szerint az adózó a bruttó elszámolás alapelvét is megsérti, ha csökkenti az elszámolt beruházási ráfordítást. Mi a számviteli és adózási szempontból is helyes álláspont?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...foglaltakkal.A valódiság számviteli alapelvéből következik, akönyvvitelben rögzített és a beszámolóban szereplő tételeknek a valóságban ismegtalálhatónak, bizonyíthatónak, a kívülállók által is megállapíthatóknak kelllenniük. Az adott esetben...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. május 31.
Kapcsolódó címkék:  

Biztosíték ellenében kölcsön

Kérdés: 2006. 10. 01. – 2007. 01. 31. időszakra tagi kölcsönt adtunk a kft. egyik magánszemély tagjának 50 ezer euró összegben, évi 10 százalék kamattal. A biztosíték a tag 2,5 százalék üzletrésze (névértéke 1300 E Ft). A tag sem a kölcsönt, sem a kamatot nem fizette vissza, így az üzletrész a társaságé lett, amelyet a társaság egy másik tagnak 50 ezer euróért eladott. Hogyan kell a fenti gazdasági eseményeket könyvelni, a 2006. évi beszámolóban szerepeltetni? Milyen adóvonzata van a kölcsönnek, illetve kamatának a felvevő tagnál és a társaságnál?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...üzletrészt atársaságnál állományba kell venni a tag részére adott kölcsön összegében (az 50ezer eurónak az üzletrész állományba vételekori választott árfolyamán forintraátszámított összegben): T 373 – K 4792, majd a taggal szembeni követelés...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. május 31.
Kapcsolódó címke:

Üzleti vagy cégérték kimutatása

Kérdés: Jogelőd nélkül létrehozott "A" kft. megvásárolja "B" kft. 100 százalékos üzletrészét, a saját tőke értékét meghaladó vételáron. A vásárlást követő 5-6 hónap elteltével "A" kft. beolvad "B" kft.-be. A vásárláskor fizetett ellenérték és a saját tőke közötti különbözet milyen feltételekkel mutatható ki cégértékként? Ha kimutatható, hogyan kezelendő az a beolvadáskor? Mi a követendő eljárás, ha "B" kft. olvad be az "A" kft.-be, illetve ha nem beolvadással, hanem összeolvadással alakulnak át?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a többletvételár, azüzleti vagy cégérték jogosságát, a vételár meghatározása során figyelembe vetteazokat a körülményeket, feltételeket, amelyek a piaci árat meghaladó vételáratigazolják. (Ilyen dokumentumokra szükség van akkor is, ha az üzleti vagycégértéket...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. május 31.
Kapcsolódó címkék:  

Parkolási pótdíj elszámolása, adózása

Kérdés: Személygépkocsijaink után a cégautóadót megfizetjük. A parkolási társaságok fizetési felszólítása alapján pótdíjfizetési kötelezettségünk van. A fizetési felszólítás elegendő bizonylat-e a könyveléshez, a kifizetett pótdíj milyen költségnek minősül, növeli-e a társasági adó alapját?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...túlmenően – munkavállalóitartozásként az egyéb követelések között kell kimutatni a könyvvitelielszámolásban az egyéb bevételekkel szemben az Szt. 29. §-ának (6) bekezdése,illetve 77. §-a (2) bekezdésének b) pontja szerint. Az elszámolás...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. május 17.
Kapcsolódó címkék:  

Ügyvédi iroda átalakulása

Kérdés: Egy ügyvédi irodából egyik tagja kiválik, új irodát alapít. A kiválás során az eszközök egy részét – könyv szerinti értékkel meghatározva – a kiváló ügyvéd elviszi. Az ügyvédi iroda a kiválás után tovább működik. Milyen számviteli és adózási, adóbevallási kötelezettség terheli a fennmaradó, tovább működő irodát?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...napjával (végleges vagyonmérleg és véglegesvagyonleltár).A vagyonmérleget háromoszlopos formában (a középső oszlopbanazonban olyan tételek szerepelnek, amelyekkel az irodának nem kell számolnia,ha nincs átértékelés) kell elkészíteni oly módon, hogy az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. május 17.
Kapcsolódó címkék:  

Beruházási szállítók kiegyenlítése támogatásból

Kérdés: Pályázati úton beruházáshoz támogatást nyertünk. A beruházási szállítók számláiból csak a saját erőt kell kifizetnünk, a többit a szállítónak közvetlenül utalják át. Sajnos arról nincs információnk, hogy ez mikor történik meg. A támogató által átutalt összeget mikor kell rendkívüli bevételként elszámolni? És milyen bizonylat alapján? Az áfánál is gondot jelent ez, hiszen a pénzügyileg teljesítetlen szállítói számlák áfatartalma nem igényelhető vissza.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...bizonylata,továbbá a támogató által kiegyenlített beruházási szállítói számlák szerintikötelezettségnek a rendkívüli bevételek közé történő átvezetésének a feltétele.A beruházási számlák ellenértéke kifizetésének – elvileg –...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. május 17.
Kapcsolódó címke:
1
…
262
263
264
…
373