Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Adott előleggel való elszámolás (áfa)

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2003. július 3. (Számviteli Levelek 63. szám, 1320. kérdés)

Olvasói kérdés Gépkocsi-márkakereskedés új autó megrendelésekor a vevőtől előleget vesz át, amelyről számlát helyettesítő okmányt állít ki a vevő nevére. Az autó átadásakor a vevő saját nevére megvásárolja az autót. A kereskedő a teljes eladási árról állítja ki a számlát, a számlán feltünteti negatív előjellel az előlegként befizetett összeget, a kettő különbözete még pénzügyileg rendezendő. Elegendő-e ez, vagy az előlegről külön negatív előjelű, helyesbítő számlát helyettesítő okmányt kell kiállítani? Az is lehet, hogy a vevő lízingkonstrukciót kíván igénybe venni. Ez esetben az értékesítésről a számla a lízingcég nevére kerül kiállításra. A vevő pedig ezzel egyidejűleg negatív előjelű, helyesbítő számlát helyettesítő okmányt kap a befizetett előlegről. Helyesen jár-e el a társaság?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]kiállított számlában az előleg összegét - a számlát helyettesítő okmányra való utalással - negatív (adóalapot, illetve adót csökkentő) tételként kell szerepeltetnie. (Nem ellentétes a törvényi előírással az sem, ha az előlegről helyesbítő számlát helyettesítő okmányt állítanak ki negatív előjellel, a számla pedig a teljes vételárról szól. Ez esetben is utalni kell azonban a még fizetendő összegre.) Ha az előleget fizető a finanszírozási lehetőségek közül a lízingkonstrukciót választja, a kereskedő a lízingcégnek értékesíti a megrendelt autót, azaz az előlegfizetéssel érintett ügylet az előleget fizető fél és a márkakereskedő relációjában meghiúsul. Az Áfa-tv. 22. §-a (5) bekezdésének c) pontja értelmében, ha a termékértékesítés valamely ok miatt meghiúsul, a visszafizetett előleg[…]

Figyelmébe ajánljuk

A kis értékű ajándékra vonatkozó áfaszabályok alkalmazhatók-e, ha a cég alkalmi jelleggel kóstoltatás céljából termékeket (sört) bocsát partnerei rendelkezésére? Az átadott termékek egyedi értéke nem éri el áfával növelten sem az 500 forintot.

Tovább a teljes cikkhez

Egy bt. 2018. 11. 01-től áttért a kata hatálya alá. Hogyan kell könyvelnem az alábbi tételeket a 2018. 10. 31-i zárás során?
- Tárgyieszköz-beszerzésre 2018-ban támogatást kapott, az egyéb bevételt elhatároltam, meg kell-e szüntetni ezt az elhatárolást?
-...

Tovább a teljes cikkhez

Ha egy belföldi kft. külföldi vevő számára terméket értékesít, és a vevő belföldön a valutapénztárba az ellenértéket befizeti valutában, hogyan kell ezt elszámolni? Van-e áfafizetési kötelezettség? A teljesítés helye ugyanis belföld.

Tovább a teljes cikkhez

Partnerünk gépkocsi bérbeadásával foglalkozik, a gépkocsik beszerzését pénzügyi lízinggel finanszírozza. Az új Áfa-tv. 186. §-ának (2) bekezdése szerint az áfa visszaigénylése abban az esetben lehetséges, ha a termékértékesítés ellenértékét az adózó maradéktalanul...

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére