Nem kötelező elektronikus adóbevallás

Kérdés: Melyik elektronikus adóbevallási kötelezettség melyik adózói körre nem kötelező? Jogszabályi hivatkozást is kérnék megjelölni!
Részlet az állásfoglalásából: […] ...meghatározott adatokról. Csak akkor kötelező a munkáltatónak nem minősülő kifizetőneka (2) bekezdés szerinti havi bevallást és adatszolgáltatást benyújtania, ha atárgyhónapban magánszemély részére adó- (adóelőleg-) és/vagy járulékalapotképező kifizetést...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. március 8.
Kapcsolódó címke:

Lakásépítési támogatás

Kérdés: A munkáltató vissza nem térítendő lakásépítési támogatást szeretne adni munkavállalójának. A tervezett támogatás összege 1 M Ft, melyet pénzintézet útján fog kifizetni. A munkavállaló az új építésű házba két gyermekével és édesanyjával költözik majd. Jelenleg a munkavállaló nevén, tulajdonában ingatlan nincsen, de vele költöző nagykorú gyermeke és édesanyja 50-50%-ban tulajdonosai annak a lakásnak, ahol laknak. Jogosult-e a munkavállaló fenti feltételek mellett a támogatásra? Ha nem, akkor a társasági adó alapját meg kell-e növelnie a munkáltatónak a támogatás összegével? Milyen egyéb adójogi konzekvenciái vannak, ha a támogatást mégis folyósítják?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...jelenti,hanem olyan megoldás választását, amelynek alapján a hitelintézet a törvénybenelőírt igazolást a magánszemélynek kiadja, és az adatszolgáltatásikötelezettségét is teljesíti. A hitelintézetnek a lakáscélú felhasználás,lakás-korszerűsítés...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. március 8.
Kapcsolódó címke:

Személygépjármű értékesítése német vevőnek

Kérdés: Cégünk új személygépjárművek értékesítésével foglalkozik. Ha Közösségen belüli magánszemélynek vagy közösségi adószámmal rendelkező adóalanynak értékesítünk új személygépkocsit, azt áfásan vagy áfa nélkül tegyük meg?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...belüli értékesítését a Közösség mástagállamában illetőséggel bíró, közösségi adószámmal nem rendelkező vevő felévégzi, adatszolgáltatásra kötelezett. Az adatszolgáltatási kötelezettség a 0688számú nyomtatványon teljesítendő, míg közösségi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. március 8.
Kapcsolódó címkék:    

Ingatlan bérbeadása, elektronikus bevallás

Kérdés: Annak az adószámmal rendelkező magánszemélynek, aki tárgyi adómentesen ingatlant bérbe ad, elektronikus úton kell-e az szja-bevallását teljesítenie, ugyanis az APEH értesítést küldött az ügyfélkapura történő regisztrálásra? Sem vállalkozó nem vagyok, sem áfafizetésre kötelezett.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Art. 2007. évre úgy változik, hogy a munkáltatónak nemminősülő kifizető a havi bevallás és adatszolgáltatás benyújtására csak akkorkötelezett, ha a tárgyhónapban magánszemély részére adó- (adóelőleg-) és/vagyjárulékalapot képező kifizetést, juttatást...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. február 8.

Vállalkozói kivét hiányában elektronikus bevallás

Kérdés: Az Art. 31. §-ának (2) bekezdése szerinti bevallás benyújtására 2007. évtől kötelezettek körével kapcsolatban szeretném segítségüket kérni. Heti 36 órás munkaviszony melletti egyéni vállalkozónak, aki alkalmazottat nem foglalkoztat, és akinek egész évben nincs vállalkozói kivétje (év végén osztalékként veszi ki jövedelmét), 2007. évtől elektronikus úton havonta nullás bevallást fog küldeni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...az a biztosított egyéni vállalkozó, akiegyidejűleg munkaviszonyban is áll, és foglalkoztatása eléri a heti 36 órát, ahavi bevallás és adatszolgáltatás benyújtására – saját maga vonatkozásában -nem kötelezett azon időszakra, amelyre vonatkozóan vállalkozói kivétet...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. február 8.
Kapcsolódó címkék:  

Létszám rehabilitációs hozzájárulásnál

Kérdés: Hogyan kell kerekíteni a rehabilitációs hozzájárulásnál, ha mondjuk, 29 főt foglalkoztatunk? Ez 1,45 fő, vagy 1 dolgozó? A rehabilitációs hozzájárulás számításánál a részmunkaidőben foglalkoztatottakat hogyan kell számításba venni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szereplő adatok melletta létszám 5%-a 1,5 fő!A KSH által kiadott, 2004. január 1-jétől érvényes Útmutatóa munkaügyi statisztikai adatszolgáltatáshoz kiadvány 4.2.1.1. pontjatartalmazza a részmunkaidőben foglalkoztatottak ismérveit és a számbavételszempontjait....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. január 25.
Kapcsolódó címke:

Járulékalap bejelentésének gyakorisága

Kérdés: Ha a társas vállalkozás 2006-ban elektronikus úton teljesíti a bevallást és adatszolgáltatást, 2006. 09. 01-jétől minden hónapban kell-e (kézi úton vagy elektronikus úton) dolgozóinak a 125 E Ft-ot el nem érő jövedelmet havonta külön bejelenteni és mikor?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Art. 17/A. §-ában előírtak alapján a foglalkoztatóelektronikus úton az Art. 31. §-ának (2) bekezdésében meghatározottbevallásában a tényleges járulékalap feltüntetésével tesz eleget bejelentési,illetőleg változásbejelentési kötelezettségének. Az első...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. szeptember 14.
Kapcsolódó címkék:  

Alkalmi munkavállaló bére

Kérdés: Az egyik szaklapban olvastam, hogy az állományon kívüli dolgozók munkabéreként kell elszámolni az alkalmi munkavállalók bérét. Az alkalmi munkavállalásról szóló 1997. évi LXXIV. törvény szerint az alkalmi munkavállalóknak kifizetett munkabér és közteherjegy a számvitelben személyi jellegű egyéb kifizetés. Lehet, hogy valami elkerülte a figyelmemet? Vagy mást takar az alkalmi munkavállalók bére és az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás fogalma? A szakképzési hozzájárulásnak mi az alapja az egyik, illetve a másik esetben?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(2) bekezdése által meghatározott bérköltség.]A KSH által kiadott, 2004. január 1-jétől hatályos Útmutatóa munkaügyi statisztikai adatszolgáltatáshoz tartalmazza és részletezi azállományba nem tartozók kereseteként számításba veendő kifizetéseket,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. június 8.
Kapcsolódó címke:

Személygépkocsiköltség-térítés testületi tisztségviselők részére

Kérdés: Egy társadalmi szervezet a testületi ülésein megjelentek részére személygépkocsi hivatalos célú használatáért (kiküldetési rendelvény alapján) költségtérítést fizet, mely költségtérítés nem haladja meg a jogszabály szerint igazolás nélkül elszámolható mértéket. Kell-e költségnyilatkozatot tennie a költségtérítésben részesülőknek, illetve van-e valamiféle adatszolgáltatási kötelezettsége a kifizetőnek?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...szerint igazolás nélkülelszámolható értéknél, az adott térítés "bevételnek nem számító" tétel. Ilyen esetbennincs semmilyen adatszolgáltatási kötelezettség. Ha a hivatali, üzleti utazások költségeinek megtérítése nemmunkaviszonyban lévő...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. május 25.
Kapcsolódó címkék:  

Szakképzési hozzájárulás fizetése (eva)

Kérdés: Evás vállalkozás alkalmazottja után a foglalkoztatás minden megkezdett hónapjában a tárgyhó első napján érvényes minimálbér kétszerese után kell szakképzési hozzájárulást fizetni. Meg kell-e fizetni ezt az összeget, ha az alkalmazott táppénzen, GYED-en, GYES-en, GYÁP-on van?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...foglalkoztatottmagánszemélyek létszámának megállapításához a KSH 2004. január 1-jétől hatályos"Útmutató a munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz" című kiadványa nyújtsegítséget. E szerint a munkaviszony keretében foglakoztatottak körébe beletartozikaz...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. május 25.
Kapcsolódó címkék:  
1
…
13
14
15
…
18