Tételes minőségi átvétel hiányában a helyesbítés

Kérdés: Társaságunk élelmiszeriparban felhasznált termékek nyomdaipari előállításával foglalkozik. Ezek olyan mennyiségű és kiszerelésű termékek, amelyek tételes minőségi vizsgálata megoldhatatlan. Így a vevőnél a felhasználás során derül ki, ha minőségi hiba vagy mennyiségi hiány van. Ez esetben az utólag adott engedményt az eredeti teljesítés időpontjára vagy a kifogás felmerülésének időpontjára számlázzuk? A reklamáció miatti engedmény elszámolható-e önellenőrzés nélkül?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...elszámolásokban a helyesbítéstönellenőrzéssel kell végrehajtani. (Az utólag adott engedmény esetén, hacsökken az áfa, akkor azt az áfabevallásba a helyesbítő számla kibocsátásakorkell beállítani, így az áfánál ez esetben nem kell önellenőrzést...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. június 12.
Kapcsolódó címke:

Helyesbítő, sztornószámla használata

Kérdés: Gépi számlázás esetén lehetséges-e a hagyományos módon sztornó-, illetve helyesbítő számlát kiállítani? Lehet-e alkalmazni az eddigi módszert a kézi számlázásoknál is, ha nem tudunk a rendszerrel a "számlával egy tekintet alá eső okirat"-ot kiállítani? Azért kérdezem, mert az egyik adóportálon a következő választ találtam: "A gyakorlatban felmerült igényeknek engedve egyszerűsödik a helyesbítő számla adattartalma. Az irányelvvel összhangban minden olyan sorszámozott, a kibocsátó és a címzett adatait tartalmazó okirat számlának tekintendő, amely a rajta feltüntetett sorszámú számla adattartamát módosítja. A bizonylaton a módosítás számszerűsített hatását is szerepeltetni kell. A törvény továbbra is csak a minimális adattartalmat rögzíti. Így a számla kibocsátója – saját döntése szerint – ennél bővebb tartalommal is kibocsáthatja a számlát. A törvény nem tiltja a régi elszámolási mód további használatát."
Részlet az állásfoglalásából: […] ...áfát is érinti. Bár az adószámot sem kötelező május1-jétől feltüntetni a helyesbítő, illetve a sztornószámlán, úgy véljük, azadóbevallás helyes elkészítése érdekében indokolt, hogy a kibocsátó és acímzett adószáma is rajta legyen a helyesbítő, illetve...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. május 29.

Előtársasági bevallási kötelezettség

Kérdés: 2007. 10. 31-én megalapított (alanyi adómentes) kft.-t (ügyvédi mulasztás miatt) a cégbíróság nem jegyezte be, a tulajdonos részére a mai napig sem az ügyvédnő, sem a cégbíróság semmiféle értesítést nem küldött. Elektronikus bevallások beadása során, az APEH-törzsadatok lekérdezésével derült ki a "megszűnésalattiság" ténye. Kérdésem: Ha sikerül kideríteni a dátumokat, milyen bevallásokat, milyen határidőre kell beadni? A társaság tevékenységet végzett, abból eredménye származott. (Az ügyvezető 36 órás munkaviszony melletti főállású társas vállalkozó, díjazást nem vett fel, járulékfizetési kötelezettsége emiatt nem volt.) A megszűnés során keletkezett eredmény felosztása milyen adókat keletkeztet a magánszemély részére? Kell-e egyáltalán beszámolót készíteni, vagy csak zárómérleget, vagyonfelosztást?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...tevékenységét előtársaságként folytató adózónak soronkívüli adóbevallást kell tennie az Art. 33. §-ának (3)–(6) bekezdésefigyelembevételével. E kötelezettségnek – az éves elszámolású adókról az előtársasági időszakról azSzt.-ben a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. május 29.
Kapcsolódó címkék:  

Devizában kiállított számlán az áfa alapja

Kérdés: Az új Áfa-tv. 80. §-a alapján a külföldi fizetőeszközben kifejezett adóalapot át kell számítani forintra. A 172. § szerint a külföldi fizetőeszközben kifejezett adó összegét forintban is a számlán fel kell tüntetni. Kérdésem, a 80. § alapján az adó alapját is fel kell tüntetni a számlán, vagy elegendő csak az adó összegét?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...nem csak a fizetendő áfát, mert annak alapján az előzetesenfelszámított áfa helyessége ellenőrizhetővé válik, másrészt az áfabevallásban alevonható áfának nem lesz más az áfaalapja, mint a fizetendő...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. május 29.
Kapcsolódó címkék:    

Egészségügyi hozzájárulás felső határa 2008-ban

Kérdés: Osztalékfizetés előtt állunk. Tanácstalanok vagyunk, hogy mit kell figyelembe venni a 450 ezer Ft egészségügyi hozzájárulás kiszámításánál. A munkaadó által a bruttó bér után fizetett 4,5+0,5 százalékot, vagy a munkavállaló által fizetett 4+2 százalékot, avagy mindkettő figyelembe vehető a számításnál?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...például a munkaviszony megszűnt),a magánszemély az őt terhelő százalékos ehót 6 százalékkal növelten, atárgyévre vonatkozó szja-bevallásban vallja be, és a bevallás benyújtásáraelőírt határidőig fizeti meg.Ha például a tulajdonos bárhol...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. május 15.
Kapcsolódó címke:

K+F és a támogatások elszámolása

Kérdés: Egy kutatás-fejlesztéssel foglalkozó kft. egy 78 millió Ft összköltségvetésű projekten dolgozik (műszerfejlesztés). Ehhez a 2006. évben aláírt szerződésük alapján mintegy 42 millió Ft értékben vissza nem térítendő GVOP-támogatásban részesülnek. A támogatás "minőségének" egy része K+F, másik része de minimis jellegű. Az eddigi előlegfolyósítás 13 millió Ft volt (2006-ban). Kérdéseink: a) A szerződés aláírásának napja a mérvadó a tekintetben, hogy a társaságiadó-alapot csökkenteni lehessen a támogatás összegével? b) Milyen jogszabályok (törvények, kormányrendeletek) vonatkoznak a kapott támogatások számviteli elszámolásaira? c) Van-e jelentősége a számviteli és adójogi elszámolásban annak, hogy mi a forrása egy támogatásnak (pl. GVOP vagy különböző Alapok)? d) Mi a pontos könyvelés (kontírozás) a projekttel kapcsolatos költségekről, kiadásokról és a kapott előlegekről, támogatásról? Hogyan kell az elhatárolást és annak megszüntetését könyvelni? Milyen kimutatást(okat) kell készíteni a támogatás de minimis részéről?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...nem tiltja a törvény) a kapott támogatástadózás előtti eredmény csökkentéseként. A támogatás de minimis részéről a társaságiadó-bevallásbanadatot kell szolgáltatni annak érdekében, hogy egy vállalkozás 3 egymást követőadóévben összesen ne vehessen igénybe 200...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. április 30.

Előtársasági időszak beszámolója

Kérdés: Ügyfelem előtársaságként nem végzett sem szolgáltatást, sem árbevételt elérő vállalkozási tevékenységet. Az Szt. 135. §-ának (6) bekezdése szerint nem kell az előtársaságról külön beszámolót készíteni, ha a vállalkozó a vállalkozási tevékenységét nem kezdte meg, és a bejegyzésre az üzleti év naptári évnek megfelelő mérlegfordulónapjáig sor kerül. Ha csak költségei voltak a vállalkozási tevékenységnek, mentesül az előtársasági időszak beszámolókészítése alól? Hogyan tudom a beszerzések levonható áfáját arányosítani, amíg nem tudom, hogy melyik tevékenységből mennyi lesz a bevétel?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...a képletszámlálójában és nevezőjében is nulla van, tehát az arányosításba bevont áfateljes összegében nem vonható le az adott adóbevallási időszakban. (Az előzetesenfelszámított áfa arányos megosztását azonban véglegesen a tárgyévre vonatkozóadatokkal a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. április 30.
Kapcsolódó címke:

Őstermelő jövedelme a tarvágás után

Kérdés: A tarvágás utáni árbevétel tárgyévi bevétel. Az újratelepítés költsége következő évben merül fel, munkadíj, facsemete stb. A bevétellel szemben tárgyévben költségem nincs, ezért adóznom kell! Következő évben bevételem nincs, csak kiadásom és költségem van. Őstermelőként hogyan tudom ezt elszámolni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...összefüggésben felmerült,költségként elismert kiadás igazolására a nevére kiállított számlákkal, akkorún. egyszerűsített bevallási nyilatkozatot tehet arról, hogy az adóévben nemvolt a mezőgazdasági kistermelésből jövedelme. Ha a mezőgazdasági kistermelő...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. április 30.
Kapcsolódó címke:

Minimum-járulékalap és az szja-alap eltérése

Kérdés: A havi munkabér számfejtésénél eltérhet-e a tb-járulék alapja az szja-előleg alapjától? Önök egy korábbi válaszukban utaltak arra, hogy a minimum-járulékalap és a bruttó bér közötti differenciát támogatásként, vagyis egyéb bevételként kell könyvelni, ha annak terheit a munkáltató viseli. A havi elektronikus járulékbevalláshoz kapcsolódóan, a cég havonta lejelenti, átvállalhatja-e a járulékkülönbözetet, vagy meg kell, hogy egyezzen az szja és a minimum-járulékalap? 2008-ban is folytatható a 2007-es gyakorlat, ha a minimum-járulékalapnál kevesebb a bruttó bér?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...nem tudjuk, hogy milyen gyakorlatot folytattak2007-ben. Ezért leírjuk a helyeset, és ha attól eltértek, akkor helyesbítsék a2007. évi bevallásukat. 2007. január 1-jétől a minimum-járulékalaptól való eltérésta havi adó- és járulékbevallásban kell bejelenteni [Tbj-tv...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. április 17.
Kapcsolódó címke:

Egészségügyi hozzájárulás 1996. évi osztalék után

Kérdés: 1996. évben megállapított osztalékot 2007-ben veszik fel a tagok. Kell-e ehót fizetni a felvett osztalék után, és akkor a jövedelmet az eho megállapítása szempontjából úgy kell tekinteni, mintha 1996-os jövedelem volna?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...venni a 400 ezerforint összegű fizetési felső határ számításánál.Az osztalékban részesülő magánszemélynek a 2007. évre benyújtottbevallásában kell elszámolnia e...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. április 3.
1
…
94
95
96
…
146