Tehergépkocsi pótülésekkel (áfa)

Kérdés: Cégünk teherautót vásárolt. Mielőtt elhoztuk volna a kereskedőtől, a hátsó rakodótérbe pluszüléseket szereltettünk (külön számlán elszámolva) személyszállítás céljából. A kapcsolódó költségek áfáját nem érvényesítettük. Ha kiszereltetjük a pluszüléseket, s visszaáll az eredeti állapot, akkor az üzemanyag-, a javítás-, a szervizköltségek áfáját levonhatjuk?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az áfa tekintetében irányadó Kereskedelmi Vámtarifa (vtsz.) alapján cégük pótüléssorral felszerelt – köznapi értelemben azonban talán még ilyen formájában is teherautónak minősíthető – gépjárműve a vtsz. 8703 alá tartozik, minek következtében áfaszempontból...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2004. szeptember 30.
Kapcsolódó címkék:    

Rendező tételek könyvelése

Kérdés: Az egyszeresről a kettős könyvvitelre történő áttéréskor kell-e nyitásnál rendező tételt könyvelni abban az esetben, ha túlfizetés van a szakképzési hozzájárulásban, a munkaadói járulékban, az egészségügyi hozzájárulásban és az iparűzési adóban?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...követő napon (január 1-jével) lehet (illetve kell) áttérni, a mérlegfordulónaphoz kapcsolódó adóbevallásokban kimutatott adóbefizetésekkel az Art. 43. §-a szerint kell az adóhatósággal elszámolni. A könyvviteli nyilvántartásokban kimutatott...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címkék:  

Visszatérés az Szt. hatálya alá (eva)

Kérdés: Bevételi nyilvántartást vezető bt. evaalanyisága megszűnésekor visszatér az Szt. hatálya alá. Nyitómérlegébe milyen kötelezettségeket vehet fel? Felveheti-e kötelezettségei közé az evás időszak alatt megtermelt jövedelem osztalékkifizetési kötelezettségét? Felvehet-e a taggal szembeni kötelezettséget tagi kölcsönből?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...számlák, a tevékenység finanszírozására felvett és még nem törlesztett hitelek); a céltartalékokat (különösen a harmadik személyekkel szembeni várható kötelezettségekre, folyamatban lévő peres eljárások várhatóan megítélésre kerülő terhei, illetékei,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címkék:  

Állami támogatásból vásárolt termelőeszköz áfája

Kérdés: Támogatási pályázat táblázatainak helyes kitöltéséhez tudnom kellene a választ arra, hogyan igényelhető vissza az állami támogatásból vásárolt termelőeszköz áfája. Az Áfamód-tv.-ben nem találtam meg a választ.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...az előzetesen felszámított áfa levonható, a támogatott hányadra jutó része (40 százalék) nem vonható le, azzal (tehát a 40 százalékkal) a termelőeszköz bekerülési értékét kell növelni, beruházáskénti...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címkék:  

Saját előállítású szoftver bekerülési értéke

Kérdés: A bt. beltagjai jövedelmet nem vesznek ki, szoftverfejlesztéssel foglalkoznak. Az előállított szoftvert milyen értéken lehet kimutatni, ha nincs mögötte költség? A szoftver használati jogát értékesíti a bt.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...érték (az adott esetben: nulla érték) és a piaci érték különbözetét értékhelyesbítésként mutassák ki az értékelési tartalékkal szemben. Ilyen nyilvántartás mellett a szoftver ugyan az immateriális javak részét (illetve a saját tőke részét) képezi, de...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címke:

Magánszemélynek adott kölcsön

Kérdés: Gazdasági társaság valamely magánszemély tagjának adhat-e kölcsönt rövid vagy hosszú távra, a jegybanki alapkamatot figyelembe vevő kamatfizetési feltételekkel? Ha igen, a több évre adott kölcsönt a befektetett eszközök között kell-e kimutatni? A kft. és a bt. azonosan ítélhető meg?
Részlet az állásfoglalásából: […] Nincsen akadálya annak, hogy a gazdasági társaság (akár kft., akár bt.) kölcsönt nyújtson bármelyik magánszemély tagjának. Természetesen, a kölcsönnyújtásnak feltételei vannak.A kölcsönt igénybe vevő magánszeméllyel kötött szerződésben nemcsak azt kell rögzíteni, hogy...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címkék:  

Osztalékkifizetés adótartozás mellett

Kérdés: Ha egy társaságnak adótartozása van, tiltja-e bármilyen jogszabály osztalék kifizetését a tulajdonosoknak? Vagy előbb az adótartozást kell rendezni, és csak utána lehet osztalékot kifizetni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...tartozások, az adó és az adók módjára behajtható köztartozások megelőzik az egyéb követeléseket (ideértve a tulajdonosok osztalékkifizetési követelését is).A leírtakból következik, hogy tételes előírás nincs arra, hogy az osztalékot csak az adók...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címke:

Nyomdai tevékenység áfája

Kérdés: Nyomdánk különböző nyomdai tevékenységeket végez. Egyes információk szerint 2004. május 1-jével megváltozott a nyomdai tevékenység áfamegítélése, más információk szerint viszont nem. Mi az igazság? Társaságunknak hogyan kell helyesen eljárnia az áfa tekintetében?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...tehát, hogy a bérmunka megítélésének megváltozása csak abban az esetben érinti a nyomdát, ha az alapanyagot (papírt) a megrendelő adta, ekkor a nyomda és a kiadó között már szolgáltatásnyújtás történik.] Következésképpen a nyomdai tevékenység, abban az esetben, ha...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címkék:  

Értékvesztés visszaírása, ha a vevő többet fizet

Kérdés: A Számviteli Levelek 83. számában az 1710. számú kérdésre adott válasz – véleményünk szerint – hibás értelmezésen alapul. Az értelmezés ellentétes a számviteli logikával, a Tao-tv. alapelveivel. Az értékvesztés évközi visszaírását nem zárja ki az Szt. logikája. Indokolt az értelmezés felülvizsgálata.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kérdező a kérdésben tömörített véleményét hosszasan indokolja, érvekkel támasztja alá. Szakítva a hagyományokkal a kérdésben leírtakat – egy-egy gondolathoz kapcsolódóan – a válaszban idézzük, és mindjárt válaszolunk is rá.A kérdésben hivatkozott válasz...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címkék:  

Bérbe adott üzlethelyiség értékesítése (áfa)

Kérdés: Egyik partnerünk üzlethelyiséget ad bérbe "áfás" magánszemélynek. A bérbeadási tevékenységéből származó bevételét az Szja-tv. 74. §-a alapján adózza le. Mivel e tevékenységéből származó bevétele meghaladja az alanyi adómentesség határát, bevételeiről áfás számlát állít ki. Ha a bérbe adott üzlethelyiséget ügyfelünk eladja bérlőjének, kiállíthat-e az üzlethelyiség értékesítéséről (a telek kivételével) áfás számlát, és bérlője elszámolhatja-e az áfát előzetesen felszámított áfaként? Az üzlethelyiség telekkönyvileg is üzlethelyiségnek van minősítve.
Részlet az állásfoglalásából: […] Az általános forgalmi adó alanyának meghatározásakor a végzett tevékenység a döntő. Így egy – az szja fogalma szerinti – magánszemély, ha gazdasági (azaz bevétel elérése érdekében rendszeresen vagy üzletszerűen végzett) tevékenységet folytat, ugyanolyan áfaalanynak...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2004. szeptember 16.
Kapcsolódó címkék:  
1
…
286
287
288
…
348