Alanyi adómentességi időszakban levonható áfa

Kérdés: Egy bt. 2018. 11. 01-től áttért a kata hatálya alá. Hogyan kell könyvelnem az alábbi tételeket a 2018. 10. 31-i zárás során?
– Tárgyieszköz-beszerzésre 2018-ban támogatást kapott, az egyéb bevételt elhatároltam, meg kell-e szüntetni ezt az elhatárolást?
– Tagikölcsön-kötelezettséggel kapcsolatban van-e teendő?
– Katás időszakban tárgyi eszközt értékesített: ez már katás bevétel lesz? Beleszámít az értékhatárba?
– A tárgyi eszközöket alanyi mentesként vásárolta (a le nem vonható áfa a bekerülési érték része): az értékesítésről áfás számlát állított ki, az értékesítést követően, hogyan kontírozom a levonható áfát (60 hónapos szabály)?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Szt. 11. §-ának (14) bekezdése szerint az üzleti év a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) hatálya alá kerülő közkereseti társaságnál, betéti társaságnál, egyéni cégnél és ügyvédi...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. március 7.
Kapcsolódó címkék:  

Befektetési jegy átértékelése

Kérdés: Átértékelhetők-e a befektetési jegyek?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdés túlzottan rövid, nem szól arról, hogy milyen gazdasági eseményhez kapcsolódóan tették fel a kérdést.A számviteli alapelvek – főszabályként – nem teszik lehetővé az eszközök átértékelését, átértékelés alatt az eszközök felértékelését. (A...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. március 7.
Kapcsolódó címke:

Eladott gép visszavétele

Kérdés: Társaságunk nagy értékű gépet szállított megrendelőnk részére. A gép a megrendelő részéről nem váltotta be a hozzá fűzött elvárásokat. Végül megállapodás született arra vonatkozóan, hogy társaságunk a gépet – másfél év után – visszaveszi, a teljes vételárat "jótállásként" visszautalja. Van-e az ügylettel kapcsolatosan számlaadási kötelezettség? A visszautalt összeg tartalmaz-e áfát? A visszavett gépet piaci áron kell értékelnem?
Részlet az állásfoglalásából: […] A választ azzal kell kezdeni, pontos válasz csak akkor adható, ha maga a kérdés minden lényeges elemre kitér. Nincs szó arról, hogy a gépet a megrendelő használta-e vagy sem. (Nyilvánvalóan használta, ennek kapcsán jött rá arra, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. március 7.
Kapcsolódó címkék:  

Automata felügyeleti egységek amortizációja

Kérdés: Az AFE-egységeket tárgyi eszközként kezeljük. A számvitelben az értékcsökkenést lineárisan 20 százalékkal állapítottuk meg. A bekerülési érték 200 E Ft alatt van, de a számviteli politikában nem választottuk az 50 százalék/év értékcsökkenés-elszámolási lehetőséget, nem tudjuk, milyen vtsz. alá tartozik. A maradványérték: nulla. A Tao-tv. szerinti értékcsökkenést elszámolhatjuk-e a számvitel szerint választott 20 százalékkal?
Részlet az állásfoglalásából: […] A válasznál az automata felügyeleti egységek (AFE) rendeltetéséből, funkciójából kell kiindulni, mivel az AFE-egységeknek közvetlen vtsz.-e nem található a termékjegyzékben.Az Art. 107. §-ának (2) bekezdése szerint az automata berendezéseket automata felügyeleti egységgel...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. február 14.
Kapcsolódó címkék:  

Beruházás minősítése

Kérdés: Társaságunk beruházás keretében új ingatlant hoz létre. A társaság a beruházás kivitelezésével különböző vállalkozókat bíz meg, fővállalkozó nincs. A kivitelezőket az ügyvezető koordinálja, felügyeli a munkájukat, ő köti a szerződéseket. A kivitelezők a társaság nevére állítják ki a számlát. Alkalmanként a társaság is beszerez kisebb anyagokat, amelyeket a kivitelezők rendelkezésére bocsát. A beruházás saját vállalkozásban végzett beruházásnak minősül-e az áfa, illetve a számvitel szempontjából? Van saját rész? Ha van, hogyan kell számszerűsíteni?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdés szerinti beruházás sem a számviteli törvény, sem az Áfa-tv. előírásai szerint nem minősül saját vállalkozásban végzett beruházásnak.A számviteli minősítéshez szükséges legfontosabb elem hiányzik, mivel az ingatlant nem a társaság munkavállalói hozzák létre,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. január 31.
Kapcsolódó címkék:  

Téli gumi elszámolása

Kérdés: Nagykereskedelmi cég 2018 nyarán újonnan beszerzett furgonjára október végén téli gumikat vásárolt. Hova kell könyvelni a szerviz számláját (4 db gumi+szerelés, centrírozás)? A szakanyagokban többféle válasszal találkoztam. Melyik a helyes?
Részlet az állásfoglalásából: […] A válaszban a kérdező által leírt válaszok sorrendjében megyünk, az ismertetett válasszal és annak visszaigazolásával, illetve annak cáfolatával.Az egyik válasz a kérdező szerint: a teljes számlaérték igénybe vett szolgáltatás. A hivatkozott válasszal azért nem lehet...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. január 31.
Kapcsolódó címke:

Lakásépítés eladásra

Kérdés: Lakásépítéssel foglalkozunk. Az építkezést 2017-ben kezdtük el. Eddig előszerződések révén előleget (+ foglalót) kértünk vevőinktől. 65 százalékos készültségi foktól végszerződéseink vannak. A részletfizetéseket továbbra is előlegként számlázom és könyvelem. Mivel a ház minden lakása 2019-ben lesz birtokba adható, ha addig a vevő kifizette a teljes vételárat, akkor kerül sor a végszámlára, az árbevételkénti elszámolásra. Mivel részben saját, részben alvállalkozók bevonásával építkezünk, az eddig felmerült költségeket a saját termelésű készletek között befejezetlen termelésként tartom nyilván. A telek az áruk között szerepel. Helyesen jártam el?
Részlet az állásfoglalásából: […] A rövid válasz az, hogy igen. Kissé pontosítva a kérdésben leírtakat válaszunk a következő:A kérdés szerinti építkezés során a kivitelező (jelen esetben a kft.) lakóházat épít, majd a rendeltetésszerű használatbavételkor a lakóházban lévő lakásokat fogja majd a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. január 31.
Kapcsolódó címke:

Ingatlanvásárlás árverésen

Kérdés: Társaságunk több használt lakóingatlant vásárolt a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara árverési oldalán keresztül. Az adós tulajdonosok minden esetben magánszemélyek voltak. Ismereteink szerint ebben az esetben nem készül adásvételi szerződés, és számla sem, csak egy ingatlanárverési jegyzőkönyv. Hogyan kell ezt könyvelni? Hogyan kezelendő adózási szempontból?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdés szerinti lakóingatlan vásárlása esetén is – főszabályként – ugyanúgy kell eljárni, mint bármilyen más eszköz beszerzése esetén.Az árverés valójában kényszerértékesítés, ahol nem a tulajdonos a közvetlen értékesítő, hanem például a Végrehajtó Iroda (de...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. január 31.
Kapcsolódó címke:

Lízingelt gépkocsi értékesítése

Kérdés: 2015. 03. 05-én lízingeltünk egy BMW típusú személygépkocsit. Bruttó vételár: 9 415 000 Ft, regisztrációs adó: 85 000 Ft. 3 149 606 Ft+áfa előleget fizettünk. Üzembe helyeztük a személygépkocsit 2015. 03. 05-én 7 529 136 Ft értéken. 2018. 03. 05-én lejárt a lízingszerződés, és maradványértéken megvásároltuk a személygépkocsit. A maradványérték áfája visszaigényelhető? A maradványértékkel az üzembe helyezett gépjármű értéke növelhető? 2018. 12. 31-én el kívánjuk adni bruttó 6 100 000 Ft-ért. Megfelelő-e a számla, ha 4 803 150+áfa értéken állítjuk ki? Kérem, hogy a könyvelési teendőkről is tájékoztassanak!
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdésben az értékadatok nincsenek egymással összhangban, illetve hiányosak.A kérdés szerint a nettó vételár 7 413 386 Ft, külön szerepel a regisztrációs adó, azt hozzá kell adni, együtt 7 498 386 Ft, az üzembe helyezési érték 7 529 136 Ft, a különbözet 30 750...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. január 31.

Lízingelt gépkocsi értékesítése a futamidő vége előtt

Kérdés: Ügyfelünk személygépjárművet lízingelt nyílt végű pénzügyi lízing keretében. A lízingdíjak áfatartalmát az üzleti célú felhasználás arányának megfelelően levonásba helyeztük. A futamidő végét megelőzően a lízingbevevő úgy döntött, hogy lezárja a szerződést, és megvásárolja a járművet. A lízingbeadó a jármű autópiaci értékéről áfás számlát állított ki. Ez az érték azonban meghaladta a még fennálló lízingtartozás összegét, ezért a két összeg különbözetéről negatív összegű számlát állított ki áfával, lízingdíj-korrekció címén. Hogyan kell ezt az ügyletet könyvelni? Hogyan kezeljük a negatív összegű "lízingdíj-korrekciót" és annak az áfáját, tekintettel arra, hogy az áfa üzleti célú felhasználással arányos része levonásra került?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdés szerint nyílt végű pénzügyi lízingről van szó, amelynél a lízingdíj két részből áll: egyrészt a törlesztés összegéből és annak az áfájából, másrészt a kamatból, ami viszont nem áfaköteles. Ha a lízingbeadó a kérdés szerinti esetben is ezzel azonos...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2019. január 31.
Kapcsolódó címkék:    
1
…
47
48
49
…
193