Később kapott támogatás elszámolása

Kérdés: Társaságunk a Széchenyi-terv keretében gépbeszerzésre támogatást kapott. A támogatás 50 százalékát előlegként folyósították. Az elszámolás 2003-ban fejeződik be, a gépek beszerzése és használatbavétele már 2002-ben megtörtént. Mikor kell rendkívüli bevételként elszámolni a folyósításokat, és van-e társaságiadó-fizetési kötelezettség?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...véglegesen kapott fejlesztési támogatást nem lehet előlegként kezelni. Ha részleteiben folyósítják (akár elszámolási kötelezettséggel is), akkor azt a folyósítással egyidejűleg kell rendkívüli bevételként elszámolni. (Ha a támogatást nem végleges...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. június 12.
Kapcsolódó címke:

Euróban való számlázás

Kérdés: Belföldi jogi személyek egymás közötti euróban való számlázása miképpen befolyásolja az áfa összegét? Az árfolyam-különbözetnek milyen hatása van az áfára?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...(3) bekezdése, illetve az Art. 28/A. §-a alapján azonban – a devizában történő számlázástól függetlenül – a közteher-viselési kötelezettség kizárólag forintban teljesíthető. Az adófizetési kötelezettség kalkulálásánál az adófizetési kötelezettség...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. június 12.
Kapcsolódó címkék:  

Ellátottak vendéglátása szociális otthonban

Kérdés: Szociális otthonban az ellátottak részére nyújtott vendéglátás (klubprogramok, névnapok, ünnepek stb.), illetve az ajándékok reprezentációnak minősülnek-e, és ha igen, a reprezentáció adóztatása, bizonylatolása milyen módon történik?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.A reprezentációnak, üzleti ajándéknak nem minősülő természetbeni juttatások adó-, tb/eho kötelezettségét a juttatást követően kell a következő hónap 12-éig...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. június 12.
Kapcsolódó címke:

Bérleti szerződés felbontása magánszemély bérbeadóval

Kérdés: A kft. magánszemély többségi tulajdonosától lakóingatlant bérelt iroda, raktár céljára, bérleti díj ellenében. A bérlő felújítási, átalakítási munkákat végzett a bérleményen, amelyet bérelt ingatlanon végzett beruházásként számolt el, terv szerinti értékcsökkenést is könyvelt. Három év után felmondta a bérleti szerződést, visszaadta az ingatlant tulajdonosának, a nettó értéket pedig elszámolta terven felüli értékcsökkenésként. Helyesen járt-e el a kft.? Terheli-e adófizetési kötelezettség a lakástulajdonos bérbeadót, ha a kft. a saját kockázatára végezte el az átalakítást?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...az áfa felszámításával a személyi jellegű egyéb kifizetések között.A lakástulajdonos bérbeadót közvetlenül nem terheli adófizetési kötelezettség, mivel az Szja-tv. 69. §-ának (1) bekezdése szerint a magánszemélynek adott vagyoni érték (a bérbe adott...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. május 29.
Kapcsolódó címkék:  

Tenyészsertés bérbevételének elszámolása

Kérdés: Társaságunk tenyészsertésekre bérleti és értékesítési szerződést kötött, amelynek értelmében átvettük a tenyészsüldőket. Az állatokért hízóállattal fogunk fizetni. Az állatok a szállításkori állapotnak megfelelően, tenyészsüldőként most kerültek számlázásra. Könyvvizsgálónk javaslatára – szerinte olyan, mint a pénzügyi lízing – úgy könyveltük a készletek között, mintha vásárlás történt volna. Valóban így kellett könyvelni? És mi van akkor, ha át kell minősíteni tenyészállattá? Az így átminősített tenyészállatoknál igénybe vehető-e a kisvállalkozói beruházási kedvezmény?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...hízóállatokat értékesítenek a tenyészsüldők szállítójának, majd az értékesített hízóállatok számlázott ellenértékét korábbi kötelezettségük teljesítésébe beszámítják.) Ez a kérdésben szereplő esetben is elképzelhető. Ez esetben a tenyészsüldőket...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. május 29.
Kapcsolódó címke:

Átalakuláshoz kapcsolódó osztalékfizetés

Kérdés: A betéti társaság átalakul kft.-vé úgy, hogy az egyik tag készpénzbefizetésével ezen tag tulajdoni hányada 50 százalékról 90 százalékra nő. El kell-e számolni azzal a taggal, amelyiknek a tulajdoni hányada lecsökken 50-ről 10 százalékra? Mi legyen az eddig megszavazott, de még ki nem fizetett osztalék 50 százalékával, az eredménytartalék felével és a közbenső mérleg szerinti nyereség 50 százalékával?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...de még ki nem vett osztalékkal, amelynek összegét – az Szt. előírásainak megfelelő könyvelés mellett – a tagokkal szembeni kötelezettségként mutatják ki (lehet dönteni úgy, hogy legkésőbb az átalakulás végleges időpontjáig azt kifizetik, az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. május 29.
Kapcsolódó címkék:  

Megbízás alapján erdőtelepítés

Kérdés: Társaságunk erdőtelepítéssel kíván foglalkozni. A betelepítendő földterület magánszemélyek tulajdona. Regisztrált erdőgazdálkodónak társaságunk jelentkezett be, így a pályázat alapján elnyerhető támogatást cégünk részére folyósították. Ehhez a magánszemélyek a támogatás átengedéséről nyilatkoztak. A telepítés várható befejezése 6-8 év, az első körben ekkor válik befejezett beruházássá, ezután visszakerül a magánszemélyek kezelésébe. Az erdőbirtokossági társaság a jövőben valószínűleg csak gondozni fogja az erdőt. Hogyan történik a telepített erdő, illetve az állami támogatás elszámolása? A telepítés befejezése után az átadás elszámolása? Milyen társaságiadó-, szja- és áfavonzata van?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Korm. rendelet 2. §-a (1) bekezdésének f) pontja, 6. melléklete szerint fejlesztési célú támogatás, amit – ha visszafizetési kötelezettség nélkül adtak – a tőketartalékba kell helyezni.Az erdőtelepítés befejezésekor – a kérdés szerint – az erdőt...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. május 29.
Kapcsolódó címke:

Külföldön megfizetett adó elszámolása

Kérdés: Mi a helyes könyvelési, kontírozási megoldása a külföldön megfizetett, visszatartott adó elszámolásának?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...megfizetését dokumentáló bizonylatok. Ha adóbevallás alapján történik az elszámolás, a tételt a különféle rövid lejáratú egyéb kötelezettségekkel szemben kell könyvelni (T 8633 – K 4799), egyéb esetekben: T8633 – K 3862, vagy T 8633 – K...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. május 29.
Kapcsolódó címke:

Tárgyieszköz-apport kezelése végelszámoláskor

Kérdés: A kft. törzstőkéjét a tagok apportként bevitt tárgyi eszközökkel emelték meg. Amennyiben a társaság végelszámolással megszűnne, kell-e fizetni azért, hogy a tagok a bevitt tárgyi eszközöket visszakapják?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...foglaltakkal a következőket állapíthatjuk meg:A végelszámolás befejezésekor elkészített vagyonfelosztási javaslatban nem lehet kötelezettség (még a tagokkal szemben sem), azokat ki kellett elégíteni (jellemzően ki kellett fizetni, vagy a hitelezők írásban...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. május 29.
Kapcsolódó címkék:  

Telek és a rajta lévő épület együttes értékesítése

Kérdés: Az egyik ügyfelünk 1985-ben vásárolt egy telket, melyre az eltelt időszakban épített egy lakóházat. A telket a házzal együtt most eladta, és a szerződésből nem állapítható meg, hogy az eladási árból mennyi a telek és mennyi a ház értéke. Az Szja-tv. 62. § (4) bekezdés j) pontjában foglaltak alapján a teljes eladási ár adómentes, mivel az ingatlan szerzése 15 évvel korábban történt, vagy az eladási árból meg kell állapítani a telek értékét, és csak az adómentes, a ház vételárát pedig az idevonatkozó szja-előírások szerint kell kezelni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...időpontja 1985., de a ráépített lakóház építési ideje későbbi, akkor az ingatlan 2003. évi elidegenítése esetén nincs adófizetési kötelezettség, ugyanis az elidegenítés és a földingatlan szerzése között több mint 15 év telt el (a szerzéstől számított 15. évben...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. május 29.
Kapcsolódó címkék:  
1
…
425
426
427
…
483